ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Κύπρος:Στις 27 Σεπτεμβρίου Πάει Ολομέλεια Το Νομοσχέδιο Για Το Κάπνισμα

Λευκωσία: Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγείται στις 27 Σεπτεμβρίου το τροποποιητικό εναρμονιστικό Νομοσχέδιο για το Έλεγχο του Καπνίσματος με αρκετές πρόνοιες να παραμένουν ανοικτές ακόμη, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τους χώρους απαγόρευσης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των μελών της Επιτροπής Υγείας, στην οποία ξεκίνησε η κατ` άρθρο συζήτηση, υπάρχει συναντίληψη για καθολική απαγόρευση στους εσωτερικούς χώρους και σε κάποιους υπαίθριους χώρους, ωστόσο υπάρχουν ακόμη διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά το ηλεκτρονικό τσιγάρο καθώς και σχετικά με τον καθορισμό κάποιων υπαίθριων χώρων όπου θα επιτρέπεται το κάπνισμα Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου είπε αρχικά πως υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις στην υιοθέτηση της εναρμονιστικής οδηγίας της ΕΕ με αποτέλεσμα σήμερα να καλούνται οι Βουλευτές να τρέξουν να αποφασίσουν πράγματα που εκ των πραγμάτων δημιουργούνται ζητήματα.

Πρόσθεσε πως από το ίδιο το νομοσχέδιο το κάπνισμα απαγορεύεται παντού και έτσι τίθεται ζήτημα δικαιωμάτων των καπνιστών. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε δημιουργικά ούτως ώστε από τη μια να διασφαλίσουμε τα παιδιά και τους πολίτες που έχουν ιδιαίτερες ευαισθησίες αλλά την ίδια στιγμή θεωρούμε ότι υπάρχει δυνατότητα να υπάρξουν εξαιρέσεις όπως γίνεται στο ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο σε πολλές χώρες όπου υπάρχουν ζώνες καπνιστών”, είπε. Ο κ. Γεωργίου είπε πως ένας νόμος που δεν εφαρμόστηκε σήμερα δεν μπορεί να γίνει ακόμη πιο σκληρός και να μην εφαρμόζεται καθόλου και πρόσθεσε πως θα πρέπει να εξεταστούν δημιουργικά να δοθούν εξαιρέσεις σε υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας.

Οπως είπε, το Νομοσχέδιο θα πρέπει να οδηγηθεί στην Ολομέλεια μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου. Ο Βουλευτής των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως στην κατ` άρθρο συζήτηση φαίνεται πως υπάρχουν πολλές πρόνοιες οι οποίες είναι εκ του περισσού, κάποιες άλλες μη αποτελεσματικές ακόμη και κάποιες που αποτελούν ελάφρυνση του προηγούμενου νόμου. Πρόσθεσε πως η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής υιοθετεί τις τροποποιήσεις του Νόμου, οι οποίες κάνουν τον Νόμο πιο αποτελεσματικό, προστατεύουν ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των παιδιών και των μη καπνιστών και αίρουν κάποιες υπερβολές που αφορούν τον ηλεκτρονικό τσιγάρο. Ανέφερε πως στόχος είναι να υιοθετηθεί ένας Νόμος που να προστατεύει αλλά να μην αποτελεί φραγμό στην επιβίωση των επιχειρήσεων, και έδωσε ως παράδειγμα την κατάργηση της πρόνοιας που έδινε στην Κυβέρνηση το δικαίωμα να καθορίζει τα τέλη λειτουργίας των επιχειρήσεων καπνικών προϊόντων και ηλεκτρονικών τσιγάρων κατά τρόπο αυθαίρετο.

Σημείωσε πως το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρωπαϊκής εναρμονιστικής οδηγίας έχει να κάνει με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων και υπάρχουν πάρα πολλές πρόνοιες για τον έλεγχο της διαδρομής των τσιγάρων. Οσον αφορά το ηλεκτρονικό τσιγάρο, είπε πως αυτό που δεν περιέχει νικοτίνη δεν απαγορεύεται από την οδηγία, η οποία δεν προνοεί μέτρα για περιορισμό της χρήσης του και συγκεκριμένη πρόνοια που υπήρχε στο προτεινόμενο νομοσχέδιο έχει αφαιρεθεί. Απαντώντας πώς θα γίνει διακριτό αν περιέχει ή όχι νικοτίνη σε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο, ο κ. Πεδρίκης είπε πως θα εφαρμόζεται το δίκαιο της απόδειξης, δηλαδή αν καταγγελθεί κάποιος άδικα θα πρέπει να αρνηθεί να πληρώσει το πρόστιμο και να αποδείξει ότι το ηλεκτρονικό του τσιγάρο δεν περιείχε νικοτίνη.

Όπως είπε στη συνέχεια, για τους κλειστούς χώρους εργασίας θα υπάρχει πλήρης απαγόρευση, με ενδεχόμενες κάποιες εξαιρέσεις όπως την περίπτωση των καταστημάτων πώλησης ηλεκτρονικών τσιγάρων. Για τους ανοικτούς χώρους δεν θα υπάρχει γενική απαγόρευση, παρά μόνο σε συγκεκριμένους ανοικτούς χώρους υψηλού κινδύνου τους οποίους θα καθορίσει η Βουλή. Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής του Κινήματος “Αλληλεγγύη” Γεώργιος Παπαδόπουλος δήλωσε πως τόσο οι καπνιστές όσο και οι μη καπνιστές γνωρίζουν τα δικαιώματα τους και τις υποχρεώσεις τους, σημειώνοντας πως προσδίδουν μεγαλύτερη βαρύτητα και σημασία στην έγκαιρη ενημέρωση του κοινού και στην καλλιέργεια σεβασμού τους ενός προς τον άλλο και όχι τόσο στην τιμωρία και το χρηματικό πρόστιμο.

“Συμφωνούμε απόλυτα την απαγόρευση του καπνίσματος σε νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, σχολεία, νηπιαγωγεία, σε χώρους εκδηλώσεων για ανηλίκους, σε εστιατόρια, αλλά σε χώρους αναψυχής όπως δισκοθήκες, κλαμπ, μπαράκια χρειάζεται περισσότερη συζήτηση”, είπε.

Ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Παύλος Μυλωνάς είπε το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση και πως η απαγόρευση θα πρέπει να είναι οριζόντια και κάθετη σε κλειστούς χώρους. Ωστόσο, πρόσθεσε, η υπερβολή είναι ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει τον λαό και καμιά φορά τις κρατικές υπηρεσίες, και έδωσε ως παράδειγμα το ηλεκτρονικό τσιγάρο το οποίο στοχοποιείται χωρίς να είναι κανείς σίγουρος. Όπως είπε, έρευνα της καρδιολογικής εταιρείας του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαιώνει τη θετική επιρροή του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην προσπάθεια τερματισμού του καπνίσματος, σημειώνοντας πως στην Κύπρο χάθηκε το μέτρο σε αυτό το κομμάτι και πως η απαγόρευση οδηγεί στην άνθιση της παρανομίας.

Πηγή: philenews

Το κάπνισμα διχάζει τη βουλή

Αντιδράσεις εκ μέρους μελών της επιτροπής υγείας που συζητά για την τροποποίηση του περί προστασίας της υγείας νόμου και ειδικότερα για τις πρόνοιες που αφορούν στον έλεγχο του καπνίσματος, καταγράφηκαν σήμερα στη βουλή. 

Το εναρμονιστικό νομοσχέδιο προνοεί πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους χώρους εργασίας και στα νοσοκομεία, σχολεία, παιδότοπους και στους ανοικτούς σε αυτά χώρους ενώ, στην απαγόρευση περιλαμβάνονται τα νέα προϊόντα καπνού, ηλεκτρονικά τσιγάρα, φυτικά προϊόντα για κάπνισμα και ναργιλέ.

Το νομοσχέδιο συζητήθηκε σήμερα κατ’ άρθρο, σε κλειστή συνεδρίαση της επιτροπής υγείας με κάποιους βουλευτές να κάνουν λόγο, μετά το πέρας της συνεδρίασης, για υπερβολικά αυστηρές διατάξεις. 

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο βουλευτής Λεμεσού Γιώργος Γεωργίου, αναφέρθηκε στην καθυστέρηση που παρατηρείται στη συμμόρφωση της Κύπρου με τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, γεγονός που όπως ανέφερε, προκαλεί πιέσεις στη βουλή. 

Σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο ως έχει το κάπνισμα θα απαγορεύεται παντού και με αυτό, όπως είπε, τίθεται θέμα δικαιωμάτων των καπνιστών. 

«Πρέπει να συζητήσουμε δημιουργικά ώστε από τη μια να προστατεύσουμε την υγεία και τα δικαιώματα των παιδιών και των υπόλοιπων ανθρώπων αλλά από την άλλη, πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα για εξαιρέσεις με τη δημιουργία περιοχών για καπνιστές» είπε ο κ. Γεωργίου. 

Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει ένας νόμος που δεν εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα, να καταστεί πιο αυστηρός και τελικά να μην εφαρμοστεί καθόλου. 

Η βουλή είναι αντιμέτωπη με τον χρόνο καθώς επιβάλλεται να ψηφίσει το εναρμονιστικό νομοσχέδιο το αργότερο μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου. 

Ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Παύλος Μυλωνάς έκανε λόγο για υπερβολή τονίζοντας ότι για άλλη μια φορά χάνεται το μέτρο αν και το νομοσχέδιο βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. 
Πρόσθεσε ότι στοχοποιείται το ηλεκτρονικό τσιγάρο, τη στιγμή που όπως αναφέρει, μελέτες επιβεβαιώνουν τη θετική του επιρροή στην προσπάθεια τερματισμού του καπνίσματος. 

Προειδοποίησε, ότι η απαγόρευση συνήθως οδηγεί στην άνθιση της παρανομίας. 

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπαδόπουλος του Κινήματος Αλληλεγγύη, σημείωσε ότι κανείς δεν αμφιβάλλει για τις επιπτώσεις του καπνίσματος και για το ότι είναι μια βλαβερή, κακή συνήθεια. 

«Χρειάζεται όμως προσοχή στο πώς θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα ώστε να μην ανοίξουμε διάλογο μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών» επεσήμανε. 

Υπέδειξε ότι πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην ενημέρωση και την καλλιέργεια του σεβασμού αντί στην τιμωρία και στα πρόστιμα. Συμφώνησε στην απαγόρευση σε χώρους όπως τα νοσοκομεία και τα σχολεία, σημείωσε όμως ότι για τους χώρους αναψυχής χρειάζεται περισσότερη συζήτηση. 

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ανέφερε ότι «αν εξαιρεθούν οι φωνές κάποιων βουλευτών που είναι φανατικοί υποστηρικτές του καπνίσματος, η πλειοψηφία υιοθετεί τις τροποποιήσεις που καθιστούν τον νόμο πιο αποτελεσματικό». 

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέσα από την κατ’ άρθρο συζήτηση θα βγει ένα καλύτερο αποτέλεσμα για την προστασία της υγείας των πολιτών και των δικαιωμάτων των παιδιών, χωρίς να τίθεται φραγμός για την επιβίωση των επιχειρήσεων. 

Σημείωσε ότι μέσα από τη διαδικασία διόρθωσης του νόμου η βουλή θέλει να αυξήσει τις ποινές για την παράνομη πώληση καπνικών προϊόντων σε ανήλικους από €1000 στο μέγιστο ποσό των €5000 ενώ, γίνονται σκέψεις και για επαναφορά της ποινής φυλάκισης. 

Πρόσθεσε ότι εναποτίθεται στη βουλή να καθορίσει επ’ ακριβώς τους ανοικτούς χώρους όπου θα απαγορεύεται το κάπνισμα με τη σχετική συζήτηση να συνεχίζεται ενώ, τόνισε πως ένα μεγάλο μέρος των προνοιών του νομοσχεδίου αφορά στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων και καπνικών προϊόντων, κάτι που έχει επισκιαστεί από άλλα ζητήματα, όπως είπε. 

Ιδιαίτερη προσοχή προσελκύει το ζήτημα του ηλεκτρονικού τσιγάρου για το οποίο η βουλή προσανατολίζεται σε εφαρμογή μιας διάκρισης ώστε να επιτρέπεται το κάπνισμά του σε ανοικτούς χώρους, όταν το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν περιέχει νικοτίνη. 

Στις εθνικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται η δυνατότητα επιβολής διοικητικού προστίμου το οποίο δεν θα υπερβαίνει τα €850, από τον προϊστάμενο των υγειονομικών υπηρεσιών σε όποιο πρόσωπο ή επιχείρηση παραβαίνει τη νομοθεσία. 

 

http://www.stockwatch.com.cy

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top