ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Μύθος ότι ο ναργιλές είναι λιγότερο επικίνδυνος από το τσιγάρο

Μελέτη Αμερικανών και Λιβανέζων επιστημόνων αναφορικά με το κάπνισμα ναργιλέ και τσιγάρου κατέρριψε το μύθο ότι ο ναργιλές είναι πιο ακίνδυνος και λιγότερο τοξικός από το τσιγάρο.

Η σύγκριση του καπνίσματος ενός κλασικού τσιγάρου και του ναργιλέ μπήκε στο μικροσκόπιο των επιστημόνων του Αμερικανικού πανεπιστημίου της Βηρυτού σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Virginia Commonwealth των ΗΠΑ.Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο ναργιλές έχει πιο καταστροφικές συνέπειες από το τσιγάρο.

Η έρευνα διήρκεσε δύο έτη και συμμετείχαν σε αυτή επιστήμονες από τις ΗΠΑ και το Λίβανο οι οποίοι μελέτησαν 31 εθελοντές από 18-50 ετών.

Οι επιστήμονες εξέτασαν και σύγκριναν την έκθεση των ανθρώπων σε τοξικές ουσίες που προέρχονται λόγω καπνίσματος ταμπάκου με το ναργιλέ και το τσιγάρο σε πολύ αυστηρά ελεγχόμενες εργαστηριακές συνθήκες.

Οι εθελοντές για τις ανάγκες της έρευνας κάπνισαν ναργιλέ και τσιγάρο. Κάθε φορά οι ερευνητές τους έκαναν αναλύσεις αίματος και τους μετρούσαν τα επίπεδα νικοτίνης και μονοξειδίου του άνθρακα.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα όταν οι εθελοντές κάπνιζαν ναργιλέ ήταν μεγαλύτερα από όταν κάπνιζαν τσιγάρο. Συγκεκριμένα το ποσοστό μονοξειδίου του άνθρακα που εντοπιζόταν στα ερυθρά αιμοσφαίρια συνδεδεμένο με την αιμοσφαιρίνη ήταν τρεις φορές ψηλότερο από ό,τι όταν κάπνιζαν τσιγάρο. Παρά το ότι στα επίπεδα νικοτίνης στο αίμα δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των χρηστών ναργιλέ και των καπνιστών, οι χρήστες ναργιλέ εισέπνεαν 48 φορές περισσότερο καπνό.

Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι οι χρήστες ναργιλέ εισπνέουν καπνό από τον ταμπάκο που περιέχει ουσίες οι οποίες ευθύνονται για την εμφάνιση καρκίνου, καρδιοπαθειών κ.λπ.

 

http://www.naftemporiki.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top