ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Η Δεύτερη Ευκαιρία αναφαίρετο δικαίωμα στους έντιμους πτωχεύσαντες

«Η Δεύτερη Ευκαιρία πρέπει να είναι αναφαίρετο δικαίωμα για όλους τους έντιμους πτωχεύσαντες»

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας χαιρετίζει την έναρξη της διαβούλευσης για τις τροποποιήσεις στον Πτωχευτικό Κώδικα. Θεωρούμε άκρως απαραίτητο να προχωρήσουν όλες οι απαιτούμενες αλλαγές που μπορεί να δώσουν λύσεις σε πάρα πολλές επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν βάναυσα από την κρίση.

Μέσω των δημόσιων προτάσεων του Ε.Ε.Α. και των τοποθετήσεων του Προέδρου του κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου, έχει αναδειχθεί η ανάγκη εξυγίανσης του επιχειρηματικού τοπίου, όπως και η διευκόλυνση των επιχειρήσεων εκείνων που επιθυμούν να εξέλθουν από την αγορά, να μπορούν να το κάνουν άμεσα.

Ειδική μέριμνα πρέπει να υπάρξει στο κρίσιμο ζήτημα της 2ης Ευκαιρίας για επιχειρήσεις που χωρίς δόλο και μόνο εξαιτίας της συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας, βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα».

Ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας είχαμε επισημάνει πρώτοι την σπουδαιότητα του θέματος, καθώς χωρίς ουσιαστική υπαιτιότητα πάρα πολλά μέλη μας αλλά και χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής.

Από το 2013 είχαμε αναδείξει την ανάγκη για την 2η Ευκαιρία στους έντιμους (μη δόλιους) πτωχεύσαντες και είχαμε προχωρήσει σε μία σειρά από ενέργειες, όπως σύσταση επιτροπής μαζί με άλλους φορείς, διοργάνωση εκδηλώσεων στο Ε.Ε.Α., κατάθεση προτάσεων στην πολιτική ηγεσία, επικοινωνία με τις Βρυξέλλες, μελέτη πτωχευτικών νόμων άλλων χωρών κλπ.

Επίσης έχουμε αναπτύξει, σε συνεργασία με άλλους εθνικούς φορείς, έντονη κινητικότητα στην προσέγγιση των υπηρεσιών της Κομισιόν, ώστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας μεταξύ των χωρών-μελών.

Η 2η Ευκαιρία όπως είναι γνωστό αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και μπορεί να δώσει λύσεις στο Γόρδιο δεσμό που «πνίγει» χιλιάδες επιχειρήσεις. Η προτεινόμενη ρύθμιση κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, όμως πρέπει να αποσαφηνιστούν και να διευκρινιστούν με ακρίβεια τα κριτήρια αξιολόγησης των οφειλετών ως πλήρως συνεργάσιμων και ως μη δόλιων. Επίσης υπάρχουν κάποια σημεία που χρήζουν περαιτέρω επεξηγήσεων, κάτι που ελπίζουμε ότι θα λυθεί μέσω του δημόσιου διαλόγου. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μείνουν απορίες ή «γκρίζα» σημεία, καθώς διακυβεύεται η επαγγελματική επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων.

Στόχος της Πολιτείας πρέπει να είναι η επίσπευση των διαδικασιών, καθώς είναι κατεπείγουσα η ανάγκη άμεσης επίλυσης του σοβαρού αυτού θέματος.

Έως τις 27/10, οπότε και λήγει το περιθώριο της διαβούλευσης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας θα καταθέσει τις προτάσεις του στο δημόσιο διάλογο, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα της 2ης Ευκαιρίας στις επιχειρήσεις εκείνες που υπό προϋποθέσεις μπορούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητα τους και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

 

Από το Ε.Ε.Α

http://www.eea.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top