ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Το τσιγάρο και η ελληνική οικονομία

Μπορεί ένα τσιγάρο να καίγεται στο πεντάλεπτο, η ιστορία ωστόσο του ελληνικού τσιγάρου και κατ’ επέκταση της εγχώριας καπνοβιομηχανίας τροφοδότησε την ελληνική οικονομία για περισσότερο από έναν αιώνα. «Άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ελλάδα του του 20ού αιώνα και μέσα από πολλών επιπέδων διαδικασίες, η ελληνική καπνοβιομηχανία κέρδισε αλλά και διατήρησε τον κομβικό ρόλο της στην παραγωγική ανάπτυξη και συγκρότηση της χώρας» μας λέει ο Θανάσης Κάππος, δημοσιογράφος και συγγραφέας ενός πρωτότυπου και χρήσιμου για τη μελέτη της ιστορίας της ελληνικής οικονομίας βιβλίου. «Το λεξικό του ελληνικού τσιγάρου 1939-1976» (εκδ. Αλήθεια) εμφανίστηκε στα ράφια των βιβλιοπωλείων πριν από μερικές ημέρες. Ο δεύτερος τόμος του αναμένεται να κυκλοφορήσει γύρω στον Μάρτιο.

Ο πρώτος τόμος του εν λόγω λεξικού καταγράφει όλα τα σήματα, κατ’ επέκταση τα πακέτα τσιγάρων που κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά από το 1939 ώς το 1976 και μέσα από τα λήμματά του «επιχειρεί να μελετήσει την ιστορία του ελληνικού τσιγάρου, ενός προϊόντος που αποτέλεσε δομική βάση για την ελληνική οικονομία επί δεκαετίες» λέει ο Θανάσης Κάππος, για να προσθέσει ότι «μέσα από την ιστορία σημαντικών επιχειρηματικών οικογενειών, όπως οι Παπαστράτος, Καρέλιας, Κεράνης, Γεωργιάδης, Ματσάγγος, Κωνσταντίνου, Καραβασίλης, δημιουργήθηκε ένας επιχειρηματικός μύθος ο οποίος εκτόξευσε μέσα από τον καπνό την ελληνική οικονομία στα 4 σημεία του ορίζοντα από τα μέσα του 19ου αι. μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’90».

Ο συγγραφέας, όπως επισημαίνει, ασχολήθηκε με τη μελέτη και την ιστορία των συγκεκριμένων θεμάτων, «γιατί αποτελούν ένα πολυσχιδές αντικείμενο το οποίο μας οδηγεί σε στιγμές, συνθήκες και χρονικές συγκυρίες οι οποίες αποτέλεσαν κομβικό σημείο για την ανάπτυξη της Ελλάδας σε οικονομικό και κατ’ επέκταση επιχειρηματικό πεδίο μέσα από τη δημιουργία επιχειρήσεων που δραστηριοποιήθηκαν και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να δραστηριοποιούνται στο ελληνικό επιχειρείν».

 

http://www.avgi.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top