ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

To ελληνικό τσιγάρο απέκτησε το λεξικό του

Μια έκδοση στην οποία βρίσκονται συγκεντρωμένα για πρώτη φορά όλα τα σήματα τσιγάρων που κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά από το 1939 μέχρι το 1976.

Εχουν καταγραφεί προϊόντα όπως Ερμής, Παπαστράτος Νο10, Αriston, Λήθη, Αγρίνιον Πολυτελείας, Εσπερος, Φοίβος, ΠΙΚΑ, ΠΙΝΔΟΣ, ΡΟΔΟΣ, ΝΤΙΑΝΑ. Ζενίθ, Χατζηγεωργίου Νο11, Παπαστράτος Νο20, Ανθος Αγρινίου, Σιγαρέττα Εξαιρετικά Αδελφοί Ν. Ματσάγγου, Μυστράς, ΣΤΑΡ Εξαιρετικά, ΔΙΑΝΑ, ΡΗΓΑΣ, Φίνο Ματσάγγου, Ηellas Special, Marlboro, Santé Aφοι Κωνσταντίνου, Δήλος, ΟΣΚΑΡ, Παλλάς, Ελληνικός Καπνοβιομηχανικός Οργανισμός, Εθνος Εxtra, Λήθη (Γ.Α. Καρέλιας) κ.ά. από τις εταιρείες Παπαστράτος, Καρέλιας, Κεράνης, Καραβασίλης, Λέρτας, Γεωργιάδης, Αφοι Κωνσταντίνου, Καπνοβιομηχανία Αγρινίου, Αφοί Ματσάγγου, Turmac, ΣΕΚΕ, Philip Morris, J. Reynolds Tobacco Company, Rothmans of Pall Mall Export Limited, Cavalla Limited κ.ά.

Η καταγραφή των σημάτων των τσιγάρων, η οποία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αποτελεί την ελάχιστη συνεισφορά στην αποτίμηση της μέχρι σήμερα πορείας και ιστορίας της εγχώριας καπνοβιομηχανίας, για ένα προϊόν που γνώρισε και γνωρίζει κάθε είδους «διώξεις», αποτελώντας διαχρονικά βραχίονα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και «κινδυνεύοντας» σήμερα από τη διαρκώς αυξανόμενη φορολογία να υποστεί σημαντικές ζημιές και φθορά σε όλα τα επίπεδα της παραγωγικής αλυσίδας (καπνοκαλλιέργεια, μεταποίηση, πώληση, λιανεμπόριο).

Η πορεία και η ιστορία της ελληνικής καπνοβιομηχανίας είναι άρρηκτα συνδεμένη με την Ελλάδα του 20ού αιώνα και τις όποιες διαδικασίες οικονομικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας – βιομηχανίας εντός και εκτός συνόρων, δεσπόζοντας στα τέσσερα σημεία του πλανήτη από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990, αποτελώντας ακόμη και σήμερα ένα κλάδο αιχμής με σημαντικό εξαγωγικό φορτίο, προσφέροντας σημαντικές θέσεις εργασίας και σημαντική συνεισφορά στο εγχώριο ΑΕΠ.

Το Λεξικό του Ελληνικού Τσιγάρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επιστημονικές μελέτες και εργασίες που σχετίζονται με την ελληνική καπνοβιομηχανία και κατ’ επέκταση με την εγχώρια οικονομική ιστορία.

Ο δεύτερος τόμος στον οποίο θα καταγράφονται τα σήματα από το 1976 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000 θα κυκλοφορήσει μέχρι τον Μάρτιο του 2017.

 

https://www.efsyn.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top