EDITORIAL

Εφημερίδα Αξία «Η ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΛΟΥΚΕΤΑ»

Ο Γιώργος Δούκας, Πρόεδρος του Συνδικάτου Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ν. Αττικής, μιλάει στην «Α» για τη βαθιά κρίση του Κλάδου.

Ο Γιώργος Δούκας, Πρόεδρος του Συνδικάτου Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ν. Αττικής, μιλάει στην «Α» για την αύξηση της παρανομίας μετά τις επερχόμενες ανατιμήσεις στις τιμές των καπνικών προϊόντων, για την υπερφορολόγηση που πνίγει τον κλάδο, το λαθρεμπόριο, τις ληστείες, ενώ αναφέρεται και στην επερχόμενη συνεργασία του Συνδικάτου με κεντρικές τράπεζες.

Κύριε Δούκα, το τελευταίο διάστημα πολύς λόγος γίνεται για αύξηση της παρανομίας μετά τις επερχόμενες ανατιμήσεις στις τιμές των καπνικών προϊόντων αλλά και λουκέτα στο δίκτυο των επαγγελματιών λιανικής. Ποια η εκτίμησή σας;

Μετά από σειρά επαφών με τους αρμόδιους αυτής της κυβέρνησης έχουμε κρούσει επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου για τα επερχόμενα λάθη των ανατιμήσεων. Είναι σχεδόν βέβαιο πως το παραεμπόριο καπνικών προϊόντων θα τρέξει σε ένα παράλληλο σύμπαν με τις αυξήσεις στις τιμές των καπνικών από τις αρχές του επόμενου έτους, μετά τη φημολογούμενη αύξηση στην τιμή του πακέτου κατά 0,50 ευρώ.

Ήδη, στην Ελλάδα της κρίσης, το παραεμπόριο καπνικών προϊόντων ξεπερνά το 30%, την ώρα που προ κρίσης ήταν μονοψήφιο. Είναι εύκολα αντιληπτό τι σημαίνει αυτό πρακτικά για την πορεία του κλάδου. Η βαθιά και κατ’ εξακολούθηση οικονομική ύφεση της χώρας, η μείωση μισθών και συντάξεων και η ανεργία έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του εν λόγω ποσοστού.

Η πώληση καπνικών προϊόντων κατέχει περίπου το 3% του συνόλου της ελληνικής οικονομίας, με το ποσοστό κέρδους για έναν επαγγελματία του κλάδου από την πώληση ενός πακέτου να ανέρχεται μόλις στο 3,5% την ώρα που οι πλανόδιοι παράνομοι πωλητές δουλεύουν με πολλαπλάσια ποσοστά κέρδους και τιμές στο 1/3 της κανονικής αξίας του περιπτέρου.

Είναι επιτακτική ανάγκη αυτή η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, ακολουθώντας ορθές πρακτικές προκειμένου η οικονομία να βγει το συντομότερο και οριστικά από τον διαρκή, καθοδικό και φαύλο κύκλο της ύφεσης και να αποφύγει την παραδοσιακή εισπρακτική πολιτική που μόνο βαθύτερη κρίση προκαλεί.

Πολλά σημεία λιανικής βλέπουμε σήμερα να έχουν κατεβάσει ρολά, κατακρημνίζοντας ουσιαστικά την μέχρι πρότινος περιζήτητη θέση του περιπτερά. Πως φτάσαμε σήμερα σε αυτή την εικόνα;

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε κατεβασμένα ρολά, άδεια ψυγεία και κενά ράφια ακόμη και σε πιάτσες που κάποτε γίνονταν μάχες μεταξύ των μικροεπαγγελματιών. Οικονομική κρίση, μείωση της κατανάλωσης, πρόσθετοι φόροι, είναι μερικές απ’ τις αιτίες. Ωστόσο, η υπερφορολόγηση από το 2010 μέχρι σήμερα αποτελούν το σημείο «κλειδί» καθώς περίπου 10 χιλιάδες περίπτερα και καταστήματα ψιλικών έχουν οδηγηθεί σε αναγκαστικό λουκέτο.

Το τελειωτικό χτύπημα για τον κλάδο, δόθηκε από την υπερφορολόγηση του βασικού προϊόντος πώλησης των περιπτέρων, δηλαδή των καπνικών προϊόντων και τσιγάρων.

Παρά τις εκκλήσεις να αφεθεί η αγορά να σταθεροποιήσει το σημείο ισορροπίας της, μετά από πέντε περίπου χρόνια κρίσης και συνεχών αυξήσεων της φορολογίας, δεν φαίνεται να διδασκόμαστε από τα πρόσφατα μαθήματα.

Ακόμη και οι άνθρωποι του κλάδου παραδέχονται ότι ποτέ η αγορά δε θα επιστρέψει στα νούμερα του 2009, αφού υπάρχουν αντικειμενικές αλλαγές συνηθειών, όπως επέκταση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, που δεν αναμένεται να αλλάξουν. Ωστόσο χωρίς σταθερότητα στη φορολογία είναι βέβαιες οι εκ νέου αναταράξεις και τα σοβαρά προβλήματα.

Ληστείες και λαθρεμπόριο έρχονται να προστεθούν στο τοπίο αργού θανάτου του λιανέμπορα καπνοπώλη, απειλώντας περαιτέρω τη βιωσιμότητα χιλιάδων ιδιοκτητών λιανικής. Ποια η εικόνα της σημερινής κατάστασης;

Τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα έχουν αναδειχθεί ως κύριος στόχος στις προτιμήσεις διαρρηκτών. Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται έξαρση του φαινομένου ληστειών σε Περίπτερα, Ψιλικά και Μίνι Μάρκετ που εμπορεύονται τσιγάρα, αποτελώντας καίριο πλήγμα για τους επαγγελματίες του κλάδου.

Οργανωμένα, επιχειρούμε μέσα από το Συνδικάτο Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών και Ψιλικών Ειδών Ν. Αττικής να αναδείξουμε το θέμα των ληστειών, του λαθρεμπορίου, αλλά κυρίως τις δράσεις που πρέπει να λάβουμε ως προς την κατεύθυνση αυτή. Σίγουρα, δεν πρόκειται για εύκολη υπόθεση καθώς απαιτείται οργάνωση και συνέργεια σε πολλά επίπεδα και μέτωπα, αλλά παραμένουμε αισιόδοξοι για ταχεία αποτελέσματα.

Ήδη ως Συνδικάτο έχουμε προχωρήσει σε κεντρική συμφωνία με την Εθνική Ασφαλιστική για την κάλυψη κλοπής Καπνικών προϊόντων ώστε να προστατέψουμε όσο είναι δυνατόν περισσότερο από την οικονομική καταστροφή τους συναδέλφους μας. Μαζικά μπορούμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας, διότι οι εποχές που διανύουμε είναι πολύ δύσκολες και όλοι μαζί μονό μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε.

Κάνουμε τιτάνιες προσπάθειες προς πασά κατεύθυνση, σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα της Μικρής Λιανικής, προκειμένου να ενημερώσουμε και να οργανώσουμε τον κλάδο μας, με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχει μέλλον και επιβίωση.

Τι αφορά η συνεργασία της Εθνικής Ασφαλιστικής με το Συνδικάτο και ποιες ανάγκες των επαγγελματιών περιπτερούχων καλύπτει;

Μετά από συζητήσεις με τον όμιλο της Εθνικής, πετύχαμε μια πρωτοποριακή ομαδική ασφάλιση των μελών του Συνδικάτου μας, μέσα από ένα ευρύτερο πλαίσιο που αφορά την ασφάλιση περιπτέρων αλλά και την κάλυψη ληστείας για τα καπνικά προϊόντα.

Ουσιαστικά, μιλάμε για υπέρβαση στην ασφαλιστική αγορά, καθώς η Εθνική Ασφαλιστική παρέχει ένα πρωτοποριακό πακέτο ομαδικής ασφάλισης για τα εμπορικά σημεία λιανικής πώλησης ψιλικών ειδών και περιπτέρων ανά την ελληνική επικράτεια, το οποίο παρέχει κάλυψη ληστείας (συμπεριλαμβανομένων των καπνικών προϊόντων) και ασφάλιση των περιπτέρων.

Πρόκειται για ένα προνομιακό πακέτο για τα μέλη του Συνδικάτου, που είναι πελάτες της Εθνικής Τράπεζας και έχουν εγκαταστήσει POS.

Για τη Συνεργασία με Εθνική και Πειραιώς

Στο ίδιο πλαίσιο, πολλά ακούσαμε τελευταία για περίπτερα τράπεζες, συναλλαγές, ακόμα και καταθέσεις με νέα ψηφιακά συστήματα. Ουσιαστικά πρόκειται για τεχνολογίες, άγνωστες στο ευρύ κοινό, αλλά κυρίως άγνωστες και στους επαγγελματίες. Ποιες αλλαγές επιφέρει στις σημερινές μας συνήθειες;

Σε συνεργασία με το Συνδικάτο και δύο κεντρικές τράπεζες, την Εθνική και την Πειραιώς, επιχειρούμε την ουσιαστική στήριξη των εργασιών των μελών μας, επιβεβαιώνοντας το σταθερό προσανατολισμό μας στην ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων εντατικής λιανικής στην Ελλάδα. Οι συγκεκριμένες συνεργασίες περιλαμβάνουν ένα πλήθος υπηρεσιών και παροχών μεταξύ επαγγελματικών και καταναλωτών, πραγματικά καινοτόμες για την Ελληνική αγορά!

Υπηρεσίες easypay Point για την εξόφληση λογαριασμών με χρήση μετρητών, για τις ΔΕΚΟ, την κινητή τηλεφωνία κ.α., λύσεις i-bank POS και i-bank Pay, για αποδοχή πληρωμών με κάρτες μέσω POS, αλλά και μέσω έξυπνων κινητών, αποτελούν τη λογική συνέχεια συναλλαγών ενός ηλεκτρονικού πορτοφολιού, που στην ουσία καθιστούν επιτακτική ως εναλλακτική τα capital controls.

Αναζητώντας βιώσιμες και ουσιαστικές λύσεις, τα μέλη του Συνδικάτου έχουν πλέον τη δυνατότητα να αποδέχονται μια σειρά από συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες μέσα από τα σύγχρονα και ασφαλή τερματικά.

Ωστόσο, τα προνόμια για τα μέλη του Συνδικάτου δεν σταματούν μόνο στο μέτωπο της εξυπηρέτησης. Σε συντονισμένη δράση, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα απόκτησης τερματικού σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες και με τη χαμηλότερη τιμή συντήρησης στην αγορά, μέσα από ειδικά πακέτα και όρους που πετύχαμε με τις τράπεζες.

Πηγή: www.synpeka.gr www.spekamila.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top