ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

PMI: Παντρεύει την καινοτομία με τον ελληνικό καπνό μπασμά Πηγή: reporter.gr

Ξεκίνησε να διατίθεται στην Αττική το iQOS, το νέο προϊόν της Philip Morris International, (στο Mall οι συσκευές και σε 150 σημεία τα λεγόμενα heat ) που κατατάσσεται στην κατηγορία των νέων προϊόντων, όπως καταγράφει και η κοινοτική οδηγία.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα εντατικής έρευνας που ξεκίνησε εντατικά το 2008 και στοίχισε μέχρι τώρα 3 δισεκ. δολάρια, το οποίo χρησιμοποιεί ελληνικά καπνά ανατολικού τύπου, και πιο συγκεκριμένα τον τύπο «μπασμά». Στην Ελλάδα δε, φορολογείται όπως τα σκευάσματα ψιλοκομμένου καπνού.

Με μονάδες παραγωγής στην Ιταλία και την Ελβετία στο Νοσατέλ το προϊόν αυτό αποτελεί τη ναυαρχίδα μια σειράς καινοτόμων σειρών προϊόντων που σταδιακά η PMI βγάζει στην αγορά. Μάλιστα ο Χρήστος Χαρπαντίδης, διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, θυγατρικής της Philip Morris International, σε ενημέρωση Τύπου, δεν έκρυψε τη φιλοδοξία, εφόσον το επιχειρηματικό περιβάλλον το ευνοήσει, η Ελλάδα να φιλοξενήσει μέρος της νέας αυτής παραγωγής, ειδικά καθώς αξιοποιεί τα ελληνικά καπνά. Ήδη και φέτος η Παπαστράτος έχει το 65% του τζίρου τους σε εξαγωγές ενώ μάλιστα πρόσφατα διασφάλισε την παραγωγή στην Ελλάδα άλλης μια μεγάλης ποσότητας τσιγάρων (1 δισεκατομμυρίου).

Ελληνικό στοίχημα το iQOS

Προσωπικό στοίχημα του Έλληνα CEO της μεγαλύτερης καπνοβιομηχανίας της Ευρώπης και μητρικής της Παπαστράτος Ανδρέα Καλαντζόπουλου το θερμικό αυτό τσιγάρο όπως λέγεται από πολλούς στοχεύει να βοηθήσει καπνιστές να στραφούν σε λιγότερο επιβλαβή προϊόντα. Μάλιστα η Philip Morris έχει προσλάβει περίπου 1 εκατομμύριο δοκιμαστές (τους περισσότερους στην Ιαπωνία) για να δοκιμάσουν το εναλλακτικό κάπνισμα με το iQOS. Ήδη το προϊόν κυκλοφορεί με επιτυχία στην Ιαπωνία, τη Ρουμανία, την Πορτογαλία, την Ελβετία και τώρα σταδιακά στην Ελλάδα. Η συσκευή θα κυκλοφορήσει σε περίπου 20 αγορές ως τα τέλη του έτους και σε άλλες 15 την επόμενη χρονιά. Το μεγάλο στοίχημα όμως της εταιρείας – και προσωπικά του – είναι να πάρει το iQOS το «πράσινο φως» από την αμερικανική Διεύθυνση Τροφίμων και Ποτών (FDA).

Το επόμενο διάστημα μάλιστα αναμένεται να κατατεθεί στη αρμόδια υπηρεσία των ΗΠΑ, την Food and Drugs Agency σχετικός φάκελος για να ληθφεί το «πράσινο φως» προκειμένου να ξεκινήσει η πώλησή του στις ΗΠΑ. Αυτό θα είναι κομβικό ώστε να ρυθμιστεί η αγορά (πλαίσιο διακίνησης) και να μπορέσει το προϊόν να βρει το δρόμο του διεθνώς.

Σήμερα ο ισχυρισμός των κατασκευαστών της συσκευής ότι είναι «περιορισμένου κινδύνου» στηρίζεται σε επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύσεις σε έγκυρα διεθνή περιοδικά που αναφέρουν ότι λόγω της μη καύσης του καπνού απελευθερώνονται πολύ λιγότερα τοξικά για να εισπνεύσει ο καπνιστής.

Περιμένουν ωστόσο τις αποφάσεις των ρυθμιστικών αρχών όπως της FDA, ώστε να μπορέσουν να το διακινήσουν ανάλογα σύννομα με το πλαίσιο που θα τεθεί, ως προϊόντα MRTP (modified risk tobacco product).

«Αρχή της επιχειρηματικής αναδιοργάνωσης της εταιρίας είναι να πάει σε Προϊόντα Μειωμένου Κινδύνου» ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Αλέξανδρος Χατζόπουλος Διευθυντής Ρυθμιστικών Υποθέσεων της Παπαστράτος.

Άλλωστε με την αλλαγή που συντελείται στην εταιρία, την έμφαση στην καινοτομία (350 εξειδικευμένοι επιστήμονες και 1100 διπλώματα ευρεσιτεχνίας) στόχος είναι σε λίγα χρόνια η εταιρία να περάσει από τη φάση της παραδοσιακής καπνοβιομηχανίας σε μια νέα που θα μοιάζει περισσότερο με το προφίλ μιας φαρμακοβιομηχανίας. 

Σημειώνεται ότι η εταιρία που πούλησε πέρυσι 847 δισεκατομμύρια τσιγάρα προχωράει σε ένα εκτεταμένο σχέδιο επενδύσεων σε καινοτόμα προϊόντα και παράλληλα συστήνει στους καπνιστές να «κόψουν το κάπνισμα». Πάντως το 2025 εκτιμάται ότι 1 δισεκ. πολίτες στην υφήλιο θα καπνίζουν ακόμη, σήμερα ο αριθμός είναι στα 1,3 δισεκ. (τα τρία εκατομ. στην Ελλαδα).

 

http://www.reporter.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top