MARKET NEWS

Η Λουξ πάει Ρωσία

Επόμενος στόχος η αχανής αγορά της Ρωσίας. Ο λόγος για την αχαϊκή βιομηχανία αναψυκτικώνΛουξ, η οποία έχει θέσει ως επόμενο εξαγωγικό της στόχο την Ρωσία. Η συγκεκριμένη αγορά παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εταιρεία και ήδη βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις έτσι ώστε στο προσεχές διάστημα να αποκτήσει παρουσία και εκεί.

Υπενθυμίζεται ότι η αχαϊκή βιομηχανία εξάγει ήδη τα προϊόντα της σε 20 χώρες σε όλο τον κόσμο και δη σε Γερμανία, Καναδά, ΗΠΑ, Ιταλία, Αυστραλία, Κύπρο, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Σκωτία, Ισραήλ, Μάλτα, Παναμά, Ελβετία, Ρουμανία, Κορέα, Αλβανία, Κατάρ, Ντουμπάι, Βέλγιο και Ολλανδία. Σήμερα οι εξαγωγές της Λουξ αποτελούν μόλις το 5% του συνολικού όγκου πωλήσεων, ποσοστό που η εταιρεία θέτει ως στόχο να το διπλασιάσει την επόμενη τριετία.

Πρόσφατα η εταιρεία εισήλθε και στην αγορά της Νότιας Κορέας, προχωρώντας σε συμφωνία με τοπικό διανομέα, εξασφαλίζοντας την παρουσία των προϊόντων της σε έξι χιλιάδες σημεία και αναμένεται να αποκτήσει παρουσία και σε άλλα οκτώ χιλιάδες σημεία. 

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο η Λουξ προχώρησε σε συμφωνία εμπορικής συνεργασίας με την ΕΖΑ προκειμένου να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα δίκτυα διανομής τους.

Μέσα από τη σύμπραξη αυτή, η Λουξ – Μαρλαφέκας απέκτησε πρόσβαση σε περιοχές όπου η ίδια δεν έχει ισχυρή παρουσία αλλά έχει η Έζα και το αντίστροφο. Η συνεργασία αυτή, μάλιστα, δεν περιορίζεται στις πωλήσεις εντός συνόρων, αλλά επεκτείνεται και στην εξαγωγική δραστηριότητα των δύο εταιρειών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen, το μερίδιο της Λουξ συνολικά στην αγορά αναψυκτικών –συμπεριλαμβανομένων δηλαδή των προϊόντων τύπου cola – ανέρχεται σε 7,4%. Με αυτό το μερίδιο κατατάσσεται στη δεύτερη θέση πίσω από την Coca-Cola Hellenic και μπροστά από την Pepsico. Σημειώνεται ότι στην αγορά αναψυκτικών με γεύση – εκτός των προϊόντων τύπου cola –, το πανελλαδικό μερίδιο της ξεπερνά πλέον το 22%.

Tο α’ εξάμηνο του 2016, παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον στην αγορά, η Λουξ συνέχισε να σημειώνει σταθερή άνοδο. Tο 2015 το μερίδιο της Λουξ σε αξία ήταν 8,1% στο σύνολο των αναψυκτικών και 27% σε αξία στην κατηγορία αναψυκτικά με γεύση, μερίδια τα οποία συνεχώς αυξάνονται κατά το 2016. 

Tην τελευταία οκταετία έχει κάνει συνολικά επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ, με την τελευταία επένδυση στην νέα μονάδα παραγωγής να αγγίζει σχεδόν τα 6 εκατ. ευρώ.  

To sucess story της εταιρεία αναψυκτικών, ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Όταν στη συμβολή των οδών Παντοκράτορος και Ηλείας, πίσω από τον ομώνυμο ιστορικό ναό που υπάρχει ακόμα σήμερα στο κέντρο της παλιάς πόλης της Πάτρας, ο Παναγιώτης Μαρλαφέκας ιδρύει τη «Λουξ», μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση που αρχικά παράγει πορτοκαλάδα, λεμονάδα και γκαζόζα.

Οι διαδικασίες παραγωγής ήταν φυσικά αρχέγονες: «Με το χέρι γινόταν η εμφιάλωση,  με το χέρι ταπώνανε». Και με αντίστοιχες, για την εποχή, μεθόδους γινόταν και η διανομή, «με το κάρο». 
Στην Αχαϊκή πρωτεύουσα λειτουργούσαν τότε άλλες 11 αναλόγου μεγέθους ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.

Ο μοναδικός τρόπος για να ξεχωρίσει κάποιος ήταν να επιλέξει τα καλύτερα υλικά και με το δικό του μεράκι να δημιουργήσει μοναδικές συνταγές, με την ελπίδα να τα προτιμήσει ο πατρινός καταναλωτής. Ο συνδυασμός ανώτερης ποιότητας και ξεχωριστής γεύσης λειτούργησε στην πράξη. Σύντομα, οι πορτοκαλάδες, οι λεμονάδες και οι γκαζόζες «λουξ» έγιναν τα αγαπημένα αναψυκτικά των Πατρινών.
Τα χρόνια κύλησαν και η πορεία της λουξ ήταν σταθερά ανοδική.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, η Λουξ είχε φτάσει να απασχολεί 10 εργαζομένους, ενώ η παραγωγή άγγιζε τα 100 κιβώτια την ημέρα. Ωστόσο, η μικρή μονάδα της οδού Παντοκράτορος δεν μπορούσε πλέον να καλύψει τις ανάγκες που είχαν δημιουργηθεί στην αγορά. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την άφιξη των πολυεθνικών στην Ελλάδα από το 1967, καθιστούσαν επιτακτική την ανάγκη για μετεγκατάσταση της επιχείρησης σε άλλο χώρο. Στόχος ήταν η νέα μονάδα να έχει μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα, αλλά και προηγμένες τεχνολογίες, ως απάντηση στον εντεινόμενο πλέον ανταγωνισμό.

Τότε ήταν, το 1972, που ο Παναγιώτης Μαρλαφέκας, αποφάσισε να μεταφέρει το εργοστάσιο  σε ιδιόκτητες, μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις.

 

http://www.insider.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top