ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Γενική Αποθηκών: Ζημία 40 εκατ. σε Deutsche Bank από υπεξαίρεση ενεχύρων

Mεγάλη εταιρεία εμπορίας δανειζόταν από τη γερμανική τράπεζα με ενέχυρο τίτλους αποθήκευσης για ποσότητες καπνού που δεν υπήρχαν. Ερχεται κλιμάκιο της Deutsche Bank. Άνω των 40 εκατ. το τρέχον έλλειμμα από τη δυσαρμονία τίτλων αποθήκευσης – εμπορεύματος.

Ζημία από προβλέψεις – διαγραφές δανείων, που μπορεί να ξεπεράσει τα 40 εκατ. ευρώ, ενδέχεται να γράψει η Deutsche Bank από την υπόθεση υπεξαίρεσης ποσοτήτων καπνού, στην οποία εμπλέκεται μεγάλη εγχώρια εταιρεία εμπορίας καπνού.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, ο έλεγχος που διενήργησε η Εθνική Τράπεζα στις Γενικές Αποθήκες έδειξε ότι έλειπαν από τις αποθήκες ποσότητες καπνού για τις οποίες είχε εκδώσει τίτλους αποθήκευσης η εταιρεία. Το τρέχον έλλειμμα υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ.

Η εμπορική εταιρεία αποθήκευε στις εγκαταστάσεις της Γενικής Αποθηκών ποσότητες καπνού και ζητούσε την έκδοση τίτλων αποθήκευσης, τους οποίους εν συνεχεία προσκόμιζε στην Deutsche Bank, ως εγγύηση για τη λήψη βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης.

Από τον έλεγχο όμως που διενήργησε κλιμάκιο επιθεωρητών της Εθνικής, προέκυψε ότι οι ποσότητες καπνού που ήταν αποθηκευμένες στις εγκαταστάσεις των Γενικών Αποθηκών υπολειπόταν των τίτλων αποθήκευσης, που είχαν εκδοθεί και ενεχυριασθεί. Αυτό σημαίνει ότι μετά την αποθήκευση και την έκδοση τίτλων, οι ποσότητες προϊόντος γίνονταν… καπνός, μέσω υπεξαίρεσης από τις αποθήκες.

Για το θέμα έρχεται αύριο κλιμάκιο της Deutsche Bank, το οποίο θα συνεργασθεί με την Εθνική και τις Γενικές Αποθήκες. Ο μόνος τρόπος για να περιορίσει η Deutsche Bank το ύψος της ενδεχόμενης ζημίας είναι η εταιρεία που εμπλέκεται στην απάτη να προχωρήσει στην υποκατάσταση ενεχύρων ή και σε αποπληρωμή βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης.

Με δεδομένο, όμως, ότι αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια ταμειακά προβλήματα, πρόκειται για σενάριο πουδεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες.

Αν όντως η εμπορική εταιρεία υπεξαίρεσε από τις αποθήκες τόσο μεγάλης αξίας ποσότητες καπνού, εγείρονται ερωτήματα για το πώς συνέβαινε, χωρίς να το αντιληφθεί το προσωπικό της Γενικής Αποθηκών. Οι απορίες μεγεθύνονται, αν συνυπολογισθεί ότι ο προηγούμενος έλεγχος είχε διενεργηθεί τον περασμένο Ιούνιο χωρίς ευρήματα. Επομένως η φερόμενη υπεξαίρεση ποσοτήτων καπνού έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε κατόπιν εσωτερικού ελέγχου που διενήργησε κλιμάκιο επιθεωρητών της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ -2,65%, καθώς η Γενική Αποθηκών αποτελεί θυγατρική της κατά 100%. Το πόρισμα του ελέγχου εστάλη ήδη στον εισαγγελέα, ενώ άμεσα υπήρξε αντικατάσταση της διοίκησης στη Γενική Αποθηκών.

Το γεγονός, δε, ότι η Εθνική τοποθέτησε ως νέο πρόεδρο της Γενικής Αποθηκών τον κ. Παναγιώτη Γεωργίου, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στο σώμα επιθεωρητών της τράπεζας, δείχνει και τη σημασία που δίνει στην υπόθεση.

Τι είναι οι τίτλοι αποθήκευσης

Τίτλος αποθήκευσης ονομάζεται το αξιόγραφο που εκδίδεται από τη Γενική Αποθηκών και δίνεται στον ιδιοκτήτη (αποθέτη) εμπορευμάτων ή πρώτων υλών, ο οποίος μπορεί να το χρησιμοποιήσει προςενεχυρίαση για χρηματοδότηση. Το έγγραφο περιγράφει τον αποθηκευτικό χώρο, το εμπόρευμα, την ποσότητα, τα γενικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και τη διάρκεια της αποθήκευσης. 

Οι τίτλοι αποτελούν εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης ή και μεταβίβασης/πώλησης των εμπορευμάτων ή πρώτων υλών. Σε περίπτωση ενεχυρίασης ή μεταβίβασης, οι τίτλοι πρέπει να μεταγραφούν στα ειδικά βιβλία που τηρεί η ΠΑΕΓΑΕ. Τη μεταγραφή κάνει η ΠΑΕΓΑΕ αφού έχει οπισθογραφηθεί ο τίτλος από την ενεχυρούχο τράπεζα ή από τον αποθέτη.

Υπεύθυνος για τον έλεγχο της ποσότητας και ποιότητας των εμπορευμάτων επί των οποίων έχουν εκδοθεί τίτλοι είναι η Γενική Αποθηκών, η οποία αποτελεί τη μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που παρέχει τη δυνατότητα έκδοσης τίτλων αποθήκευσης προς ενεχυρίαση εμπορευμάτων ή πρώτων υλών.

 

 

http://www.euro2day.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top