ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

«Μαξίμου έχεις γράμμα» – Το ηχηρό μήνυμα που στέλνουν 9 επιχειρηματίες στην κυβέρνηση

Πρωτοβουλίες και μέτρα για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, ώστε να μπει τέλος στην αβεβαιότητα που ταλανίζει τη χώρα περιμένει από τη νέα κυβέρνηση ο επιχειρηματικός κόσμος. «Ήρθε η στιγμή να τεθούν οι βάσεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη και να δοθεί έμφαση στην ουσιαστική στήριξη της επιχειρηματικότητας», επισημαίνουν επαγγελματίες και στελέχη, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτηρίζεται επιτακτική η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, και η πάση θυσία αποφυγή μιας ατέρμονης διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, που αποδεδειγμένα αποβαίνει σε βάρος του τόπου. Καταλυτικής σημασίας θεωρείται και η αποκλιμάκωση της υπέρμετρης φορολογίας, η οποία επιτείνει την ασφυξία στην αγορά και υποσκάπτει τις προοπτικές ανάκαμψης αλλά και η επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων.

«Μαξίμου έχεις γράμμα» - Το ηχηρό μήνυμα που στέλνουν 9 επιχειρηματίες στην κυβέρνηση

Η ακολουθούμενη πολιτική, η οποία έχει στο επίκεντρο την υπέρμετρη φορολόγηση νομικών και φυσικών προσώπων αποδεικνύεται αδιέξοδη και αναποτελεσματική εκτιμούν παράγοντες της αγοράς. «Με τα σημερινά δεδομένα, η οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει, αντίθετα θα βυθιστεί βαθύτερα στην ύφεση και στα προβλήματα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο καταξιωμένος μάνατζερ, Κ. Μαχαίρας.

Λέγεται πως για να επιτευχθεί ένας στόχος περισσότερο μετρά η στρατηγική, και λιγότερο τα πρόσωπα. Στην περίπτωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ωστόσο, η απομάκρυνση κάποιων υπουργών που θεωρούνταν «βαρίδια» στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, όπως ο κ. Θ. Δρίτσας, εκτιμάται πως θα βοηθήσουν την ελληνική υπόθεση και τον εθνικό στόχο, που δεν είναι άλλος από την έξοδο από την κρίση.

Κωνσταντίνος Μαχαίρας, Γιώργος Ρούσσος, Κων/νος Ευριπίδης, Ιάκωβος Καργαρώτος, Πηνελόπη Κούρκαφα, Γιάννης Μαρλαφέκας

Κωνσταντίνος Μαχαίρας, Γιώργος Ρούσσος, Κων/νος Ευριπίδης, Ιάκωβος Καργαρώτος, Πηνελόπη Κούρκαφα, Γιάννης Μαρλαφέκας

Όπως επίσης θα βοηθήσει το γεγονός πως σε κρίσιμους τομείς για την οικονομία προστέθηκαν άνθρωποι με εμπειρία και γνώση της πραγματικότητας που βιώνει η αγορά, όπως ο πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και νυν υφυπουργός Οικονομίας, Στ. Πιτσιόρλας. Η αγορά ελπίζει πως ο ανασχηματισμός θα οδηγήσει σε αλλαγή του μείγματος της πολιτικής που ακολουθείται και θα δοθεί έμφαση στη στήριξη της αγοράς και κυρίως των μικρομεσαίων, οι οποίοι βρίσκονται στην πλειονότητά τους με την πλάτη στον τοίχο.

«Τα τεράστια προβλήματα που ταλανίζουν την οικονομία παραμένουν ανεπίλυτα και οι τεράστιες πιέσεις στην αγορά συνεχίζουν να διογκώνονται», επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Λουξ, Γιάννης Μαρλαφέκας περιγράφοντας το μέγεθος της ασφυξίας που επικρατεί στην πραγματική οικονομία. Οι προσδοκίες είναι αρκετές -αν και κάποιοι επιλέγουν να κρατάνε μικρό καλάθι- καθώς η ανάγκη για λύσεις είναι επιτακτική και άμεση. Η πολυτέλεια του χρόνου εξάλλου δεν υπάρχει πλέον.

«Μαξίμου έχεις γράμμα» - Το ηχηρό μήνυμα που στέλνουν 9 επιχειρηματίες στην κυβέρνηση

2η αξιολόγηση, το πρώτο «crash test»

Αναπόφευκτα, τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης πάνω στα «ανοιχτά μέτωπα» αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Το πρώτο «crash test», το οποίο εκτιμάται πως θα κρίνει στην πράξη τις πραγματικές προθέσεις της είναι η δεύτερη αξιολόγηση. Η έγκαιρη ολοκλήρωσή της, μέσα στα χρονικά περιθώρια που έχει θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα αποδείξει εάν πράγματι εννοεί όσα λέει, και θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ θα θέσει τις βάσεις για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, αφού μαζί με τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν, θα απομακρύνει σε μεγάλο βαθμό την ανασφάλεια και τον φόβο για το μέλλον της χώρας.

«Μαξίμου έχεις γράμμα» - Το ηχηρό μήνυμα που στέλνουν 9 επιχειρηματίες στην κυβέρνηση

Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση καλείται να δώσει μια σειρά από εξετάσεις σε επείγοντα ζητήματα που κρατούν καθηλωμένη τη χώρα και υπονομεύουν την ανάκαμψη.

• Πρώτον, στην τελική ρύθμιση που θα πετύχει για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, η οποία θεωρείται «κλειδί» για την επιστροφή στην ανάπτυξη, αφού απασχολεί χιλιάδες επαγγελματίες και εκτιμάται πως θα εξυγιάνει τον επιχειρηματικό χάρτη.

«Μαξίμου έχεις γράμμα» - Το ηχηρό μήνυμα που στέλνουν 9 επιχειρηματίες στην κυβέρνηση

• Δεύτερον, στην αποκατάσταση της χρηματοδότησης, η οποία εξακολουθεί να δίδεται με το σταγονόμετρο, ενώ όπου δίδεται είναι με πολύ τσουχτερά επιτόκια, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, που το κόστος χρήματος είναι πολύ πιο φθηνό. Προς αυτή την κατεύθυνση εξίσου κρίσιμη θεωρείται η οριστική άρση των capital controls, τα οποία παρά τη μερική χαλάρωσή τους παραμένουν βρόχος για τις εμπορικές συναλλαγές και τροχοπέδη στην ανάκαμψη.

• Τρίτον, στην αποκλιμάκωση της φορολογίας και στην πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Η επιβολή υπέρμετρων φόρων τα τελευταία δυο χρόνια έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε αρκετούς κλάδους, όπως τα καύσιμα, τα τσιγάρα και τα αλκοολούχα ποτά και έχουν οδηγήσει χιλιάδες επιχειρήσεις στον τερματισμό της λειτουργίας τους. Το στοίχημα είναι διπλό, αφού μέσα από τη μείωση των φόρων και την πάταξη του λαθρεμπορίου θα τονωθούν τα δημόσια έσοδα.

«Μαξίμου έχεις γράμμα» - Το ηχηρό μήνυμα που στέλνουν 9 επιχειρηματίες στην κυβέρνηση

• Τέταρτον, στην τόνωση της εγχώριας παραγωγής, η οποία καταρρέει και συρρικνώνεται με ανησυχητικές ρυθμούς. Η αποσύνθεση του παραγωγικού ιστού επιτείνεται μέρα με τη μέρα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το κλείσιμο του εργοστασίου αναψυκτικών της Pepsico στα Οινόφυτα, ενώ το business run (φυγή επιχειρήσεων στο εξωτερικό) αποτελεί μια ανοιχτή πληγή. Υπολογίζεται ότι τα δύο τελευταία χρόνια τουλάχιστον 18.000 εταιρείες έχουν συσταθεί σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΓΕΜΗ.

• Πέμπτον, στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στην επαναφορά της Ελλάδας στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη.

Παρά τις προσπάθειες που γίνονται, και τις εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις, όπως η πώληση του ΟΛΠ στην Cosco και η παραχώρηση του Ελληνικού σε ελληνικά και ξένα επενδυτικά κεφάλαια, η χώρα παρά τα βήματα προόδου παραμένει «ουραγός» λόγω και της αβεβαιότητας που υπάρχει. «Κανείς δεν πρόκειται να επενδύσει σε μια χώρα, εάν δεν μπορεί να προγραμματίσει σε βάθος χρόνου, εάν έχει μια εχθρική γραφειοκρατία και δεν έχει γρήγορη απονομή δικαιοσύνης», είναι η μόνιμη επωδός ανθρώπων που είναι κοντά σε υποψήφιους επενδυτές.

Σημαντικό ρόλο, θα παίξουν η αποκατάσταση της σταθερότητας, αλλά και τα πρόσθετα κίνητρα που θα δοθούν στο πλαίσιο του αναπτυξιακού.

Εμφαση στις αποκρατικοποιήσεις

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένει η αγορά τη στάση της κυβέρνησης στην υλοποίηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, ειδικά με την αποχώρηση του κ. Σ. Πιτσιόρλα από την προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ για τη θέση του υφυπουργού Οικονομίας.

Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, οι αποκρατικοποιήσεις πρέπει να παραμείνουν ψηλά στην ατζέντα της κυβερνητικής πολιτικής, με προτεραιότητα αυτές στις οποίες έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία, όπως το Ελληνικό. Εκτός από τα έσοδα που αποφέρουν (μέχρι σήμερα έχουν αποδώσει έσοδα 6,3 δισ. ευρώ), εκτιμάται πως στέλνουν και ένα σήμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, ότι η Ελλάδα αλλάζει και γίνεται φιλική στις ξένες επενδύσεις. Ο κ. Πιτσιόρλας, πάντως, σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε πως το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει κανονικά τις αποκρατικοποιήσεις που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας, χωρίς καθυστερήσεις, και τόνισε πως στην επόμενη τριετία στόχος του Ταμείου είναι η υλοποίηση ενός προγράμματος που περιλαμβάνει περί τις 15 ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου τη συγκέντρωση ποσού 4 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι σε εξέλιξη βρίσκονται τέσσερις ιδιωτικοποιήσεις (ΟΛΘ, ΕΕΣΣΤΥ, επέκταση της σύμβασης παραχώρησης για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και Μαρίνα Πύλου) και σε προετοιμασία για άμεση εκκίνηση άλλες δύο (Εγνατία Οδός και Μαρίνα Αλίμου).

• «Η υψηλή φορολογία κρατά καθηλωμένη την οικονομία και υπονομεύει την ανάκαμψη»

• Επιτακτική ανάγκη θεωρούν παράγοντες της αγοράς την αλλαγή της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, η οποία επιτείνει την αποσύνθεση του παραγωγικού ιστού και υπονομεύει την ανάκαμψη της οικονομίας

Οι φορείς της αγοράς

Η αλλαγή των προσώπων που στελεχώνουν την κυβέρνηση δεν αρκεί για την επανεκκίνηση της οικονομίας, προϋποθέτει και αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής.

Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα που στέλνουν με δηλώσεις τους στην «ΗτΣ» οι κορυφαίοι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών φορέων της χώρας. Σύμφωνα με τους προέδρους της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Κ. Μίχαλο, της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου Β. Κορκίδη και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας Γ. Καββαθά, το νέο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει πρώτα από όλα να ολοκληρώσει γρήγορα τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, καθώς και να διεκδικήσει την υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Από κει και πέρα ο επιχειρηματικός κόσμος ζητά τη μείωση της φορολογίας, την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων του ιδιωτικού χρέους και την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Κωνσταντίνος Μίχαλος Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και ΕΒΕΑ

Δεν αρκεί η αλλαγή προσώπων

Ο πρόσφατος ανασχηματισμός δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, επιταχύνοντας ή και διευκολύνοντας τη διαχείριση μιας σειράς εκκρεμοτήτων. Ωστόσο, η αλλαγή των προσώπων από μόνη της δεν αρκεί για να αντιστραφεί η αρνητική σήμερα πορεία της ελληνικής οικονομίας. Κάτι τέτοιο απαιτεί καταρχήν μια δραστική στροφή της δημοσιονομικής πολιτικής, προς την κατεύθυνση της μείωσης της φορολογίας. Όσο διατηρείται το σημερινό καθεστώς της υπερφορολόγησης, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να περάσει η οικονομία σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

Εξίσου σημαντική προϋπόθεση είναι η ομαλοποίηση των συνθηκών χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα, προσπάθεια που περνά κυρίως μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σε αυτούς τους τομείς, καθώς και στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με σκοπό τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, οφείλει να εστιάσει η κυβέρνηση και το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Βασίλης Κορκίδης Πρόεδρος Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου και ΕΒΕΠ

«Ανασχηματισμός» στις μνημονιακές πολιτικές

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης δεν θα έχει καμία αξία για την κοινωνία και την αγορά, εάν δεν αλλάξει το καταστροφικό επιβαλλόμενο μείγμα της οικονομικής πολιτικής των Θεσμών. Οι προτεραιότητες που πρέπει να υπηρετήσει η κυβέρνηση είναι η μείωση της υπερφορολόγησης, η διευθέτηση του εσωτερικού χρέους της αγοράς, η ρευστότητα, το ασφαλιστικό, η διάσωση του κοινωνικού διαλόγου, καθώς και η καθιέρωση ενός δίκαιου και φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ώστε να μπορέσουν να αναδειχθούν πρωτοβουλίες μικρομεσαίων, ικανές να ενισχύσουν την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Όμως, ο καθένας από εμάς καταλαβαίνει ότι τα δικά μας προαπαιτούμενα προς τους Θεσμούς, υπό τις παρούσες συνθήκες, συνήθως παραμένουν ευσεβείς πόθοι, όσο δεν ανασχηματίζονται οι μνημονιακές πολιτικές.

Το ζητούμενο πάντως για την επιχειρηματικότητα είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση με τους θεσμούς εντός του έτους. Εύχομαι καλή επιτυχία στους νέους υπουργούς, αλλά και καλή δύναμη σε αυτούς που συνεχίζουν στο ίδιο ή άλλο υπουργείο. Ελπίζω αυτός ο ανασχηματισμός να μην εξαντληθεί μόνο σε επικοινωνιακά οφέλη, αλλά να επιδιώξει την εμπέδωση ενός καλύτερου πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού κλίματος για την Ελλάδα.

Γιώργος Καββαθάς Πρόεδρος Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας

Μακρύς ο δρόμος για βιώσιμη ανάπτυξη

Με τον πρόσφατο ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός ελπίζω ότι σηματοδοτεί την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει με ταχύτερο ρυθμό και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στις απαιτούμενες αλλαγές για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης και για τη σχεδιασμένη αναδιάρθρωση του Δημοσίου Χρέους.

Η ΓΣΕΒΕΕ, εκπροσωπώντας ένα μεγάλο τμήμα της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα, θεωρεί ότι οι ενέργειες αυτές είναι αναγκαίες όχι όμως και επαρκείς για την ανάκαμψη της οικονομίας. Η ένταξη της ελληνικής οικονομίας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η άρση των capital controls, η ενίσχυση της ρευστότητας αλλά και η δίκαιη αντιμετώπιση του διαρκώς διογκούμενου ιδιωτικού χρέους είναι, κατά την άποψή μου, τα πρώτα βήματα για να ξεκινήσει η διαδικασία της οικονομικής ανάκαμψης. Κι αυτό επειδή ο δρόμος για μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη είναι μακρύς και κυρίως απαιτεί συγκέντρωση των προσπαθειών μας σε έναν κοινό εθνικό στόχο.

Κωνσταντίνος Μαχαίρας, επιχειρηματίας

Κίνητρα για επενδύσεις

Το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη. Προς αυτή την κατεύθυνση, θεωρώ ότι χρειάζεται να θεσμοθετηθεί ενιαίος φορολογικός συντελεστής για τα εισοδήματα, καθώς και ένας ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ για να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να τονωθεί η ζήτηση. Αλλά και θα ξαναμπεί η χώρα στον διεθνή επενδυτικό χάρτη. Πρέπει με διακομματική συναίνεση να δημιουργηθεί ένα φορολογικό σύστημα συνταγματικά κατοχυρωμένο, το οποίο θα αποτελέσει μοχλό για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Με τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάκαμψη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αντίθετα, θα βλέπουμε την ανεργία να αυξάνεται και τα λουκέτα να πολλαπλασιάζονται.

Γιώργος Ρούσσος, Διευθ. Σύμβουλος Revoil

Αποκατάσταση της ρευστότητας

«Όλη η αγορά περιμένει πρωτοβουλίες από τη νέα κυβέρνηση για την αποκατάσταση της ρευστότητας που παραμένει τα μεγαλύτερο πρόβλημα αλλά και μέτρα για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Είναι ανάγκη να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά, η οποία σήμερα υποφέρει από τους υψηλούς φόρους και την αναιμική ζήτηση. Μόνο μέσα από τη σταθεροποίηση θα έρθουν οι επενδύσεις και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που τόσο χρειάζεται η χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, χρειάζεται να ολοκληρωθούν οι αποκρατικοποιήσεις που έχουν δρομολογηθεί και να επισπευσθούν όσες έχουν προγραμματισθεί, ενώ χρειάζεται να προχωρήσουν και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο κράτος.

Κων/νος Ευριπίδης, Διευθ. Σύμβουλος GENESIS Pharma

Ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι το πρώτο μόνο βήμα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και την επάνοδο σε συνθήκες ανάπτυξης. Πέρα από τις όποιες μνημονιακές μας υποχρεώσεις, χρειάζεται να διαμορφώσουμε εμείς ως χώρα έναν ρεαλιστικό οδικό χάρτη παραγωγικής ανασυγκρότησης, με άμεσες λύσεις και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να στηριχθεί η βιωσιμότητα των υγιών επιχειρήσεων. Πρέπει να αποδείξουμε έμπρακτα ότι η ελληνική αγορά έχει επενδυτική προοπτική και αναπτυξιακή δυναμική ικανή να αναστρέψει τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που έχει επιφέρει η χρόνια ύφεση και κυρίως την ανεργία που παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ιάκωβος Καργαρώτος, Αντιπρόεδρος της «Παπαστράτος»

Τέλος σε λάθος πρακτικές

«Διαφαίνεται από τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος η πρόθεση επιτάχυνσης της υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, προκειμένου σύντομα η χώρα να βρεθεί σε τροχιά ανάπτυξης. Υπό το πρίσμα αυτό, είναι απαραίτητος και ο τερματισμός αποδεδειγμένα αναποτελεσματικών πρακτικών, οι οποίες συρρικνώνουν την οικονομική δραστηριότητα. Η υπερφορολόγηση των καπνικών προϊόντων είναι μια τέτοια πρακτική που απειλεί πλέον ευθέως τη βιωσιμότητα ολόκληρου του κλάδου μας. Οι προσδοκίες μας, σε βραχυπρόθεσμό ορίζοντα, επικεντρώνονται στη σταθερότητα του φορολογικού πλαισίου και άρα τη μη εφαρμογή της 9ης κατά σειρά αύξησης φορολογίας.

Πηνελόπη Κούρκαφα, Γενική Διευθύντρια Diageo Hellas

Αποκλιμάκωση φορολογίας

Αυτό που αναμένουμε από τη νέα κυβέρνηση είναι να διατυπώσει ένα ξεκάθαρο όραμα και σχέδιο για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την προοπτική ανάπτυξης. Είναι ανάγκη να γίνουν γρήγορα, σταθερά και συγκεκριμένα βήματα για να αντιμετωπισθούν χρόνιες παθογένειες, οι οποίες αποτελούν αξεπέραστα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και στην απασχόληση. Τα κυριότερα είναι η γραφειοκρατία και η βραδύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης. Παράλληλα και λαμβάνοντας υπόψιν τις προκλήσεις της οικονομικής επιτήρησης υπό την οποία βρίσκεται η χώρα μας, είναι ανάγκη η νέα κυβέρνηση να δημιουργήσει τις συνθήκες για σταδιακή αποκλιμάκωση της φορολογίας το συντομότερο δυνατόν.

Γιάννης Μαρλαφέκας, πρόεδρος Λουξ

Επαναφορά της οικονομίας

Σε μία αγορά που χαρακτηρίζεται από ένα αρνητικό και απρόβλεπτο περιβάλλον, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα εντείνουν το κλίμα αστάθειας.

Αναμένουμε ότι οι επιχειρήσεις θα οδηγηθούν για ακόμη μια φορά σε μια περίοδο αναπροσαρμογών, ως αποτέλεσμα των μεταβολών πολιτικής που θα συνοδεύσουν τα νέα πρόσωπα στο ανανεωμένο κυβερνητικό σχήμα.

Είναι βαθιά μας ελπίδα το νέο μείγμα πολιτικής να δώσει βάρος στην επαναφορά της οικονομίας στην ομαλότητα και να στηρίξει θετικά την αγορά, ώστε να δοθεί η αναγκαία ανάσα στην ελληνική επιχειρηματικότητα για να ανοίξει τον δρόμο προς την ανάπτυξη.

 

http://www.imerisia.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top