ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Στα 40 δισ. υπολογίζεται η «μαύρη» οικονομία στην Ελλάδα

Μειωμένη κατά 20 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται σήμερα η παραοικονομία στην Ελλάδα, παραμένοντας ωστόσο από τις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν λάβει κανείς υπόψη τη σχέση με το ΑΕΠ. 

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», η «μαύρη» οικονομία στη χώρα μας αγγίζει τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ, έχοντας δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα από τη ραγδαία άνοδο της χρήσης «πλαστικού» χρήματος.

Πέρα από την πτώση της παραοικονομίας στα χρόνια της κρίσης, ιδιαίτερα σημαντική συρρίκνωση κατέγραψε και η πραγματική οικονομία, η οποία είναι μειωμένη κατά 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Με δεδομένη τη σαφώς μεγαλύτερη κατάρρευση της νόμιμης δραστηριότητας, η παραοικονομία παρέμεινε σημαντικό τμήμα της παραγωγής. 

Είναι ενδεικτικό πως το 2013 αντιστοιχούσε στο 23,6% της οικονομικής δραστηριότητας, ελαφρά κάτω από το 25,4% που είχε καταγραφεί το 2010.

Κυριότερη αιτία για την υποχώρηση της παραοικονομίας ήταν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η μείωση της ρευστότητας στην αγορά, που αναπόφευκτα περιόρισε τις αδήλωτες συναλλαγές με μετρητά. Η λειτουργία της σκιώδους οικονομίας οδηγεί σε μεγάλες απώλειες και για το κράτος, με τα διαφυγόντα έσοδα να υπολογίζονται στο 9-10% του ΑΕΠ κάθε χρόνο.

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top