ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

Χ. Χαρπαντίδης: Με ελληνικό χαρμάνι το πρώτο τσιγάρο μειωμένου κινδύνου

Την τελευταία διετία καπνιστές από την Ιαπωνία και την Ελβετία μέχρι τη Ρωσία και τη Δανία κρατούν στα χέρια τους ένα πρωτοποριακό προϊόν. Το πρώτο παγκοσμίως προϊόν δυνητικά μειωμένου κινδύνου, που «παντρεύει» την τεχνολογία με την ποιοτική πρωτογενή παραγωγή, και φιλοδοξεί να φέρει την «επανάσταση στο κάπνισμα». Την καινοτομία υπογράφει η Phillip Morris International, μητρική της Παπαστράτος, ενώ το χαρμάνι έχει άρωμα ελληνικό, αφού στο DNA του έχει και ελληνικό ανατολικό καπνό της Θράκης και της Μακεδονίας.

Συνέντευξη στη Νατάσσα Φραγκούλη

Η PMI λανσάρει και στην Ελλάδα το IQOS, ένα εναλλακτικό προϊόν καπνού, που «παντρεύει» την τεχνολογία με την πρωτογενή παραγωγή. Τι υπεραξία δίνει αυτό στα ελληνικά αρωματικά καπνά, που βρίσκονται στο DNA του;

Πράγματι, πρόσφατα λανσάραμε και στην Ελλάδα το νέο καινοτόμο προϊόν δυνητικά μειωμένου κινδύνου, της Philip Morris International το IQOS. Το IQOS είναι ένα σύστημα, που χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη πραγματικό καπνό, όπως τα συμβατικά τσιγάρα, με τη διαφορά ότι τον θερμαίνει και δεν τον καίει. Λόγω της μη καύσης του καπνού, στο αερόλυμα του IQOS δεν υπάρχει η πίσσα, που γνωρίζουμε στα παραδοσιακά τσιγάρα, ενώ τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα είναι μειωμένα κατά τουλάχιστον 95% συγκριτικά με τον καπνό του τσιγάρου.

Εκεί ακριβώς, έγκειται η πραγματική επανάσταση που φέρνει το IQOS στην απόλαυση του αληθινού καπνού. Ο καπνός περιέχεται σε μικρές ράβδους, στα «HEETS», οι οποίες τοποθετούνται από τον χρήστη στην ειδική συσκευή IQOS. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους Έλληνες καπνοπαραγωγούς να γνωρίζουν ότι το χαρμάνι των «HEETS» περιέχει ελληνικά ανατολικά καπνά. Η Philip Morris International έχει επενδύσει περισσότερα από 3 δισ. δολάρια στην ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου από καινοτόμα προϊόντα και είναι πολύ σημαντικό ότι τα ελληνικά καπνά συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικό συστατικό αυτών.

Το σκηνικό πέριξ της συνολικής αλυσίδας του καπνού στην Ελλάδα γίνεται –και από την 1/1/2017 θα γίνει ακόμη πιο– εκρηκτικό, ελέω υπερφορολόγησης. Ποιες εκτιμάτε ότι θα είναι οι επιπτώσεις στον κρίκο της αλυσίδας, που αφορά την πρωτογενή παραγωγή;

Δυστυχώς, ο κλάδος τα τελευταία 7 χρόνια έχει υποστεί μεγάλα πλήγματα. Στην Παπαστράτος, στα 85 χρόνια παρουσίας μας στην Ελλάδα, θεωρούσαμε χρέος μας να στηρίζουμε τόσο τον καπνοπαραγωγό όσο και την υπόλοιπη εφοδιαστική αλυσίδα. Παρ’ όλα αυτά, η υπερφορολόγηση καθιστά το έργο μας εξαιρετικά δύσκολο. Όπως αντιλαμβάνεστε, η πρωτογενής παραγωγή –στη δική μας περίπτωση τα καπνά– είναι ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας και, συνεπώς, η ζήτηση αυτών εξαρτάται άμεσα από την τελική κατανάλωση των προϊόντων στη νόμιμη αγορά. Όταν η 9η κατά σειρά αύξηση της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα από την 1η Ιανουαρίου θα εκτοξεύσει τη μέση φορολογική επιβάρυνση στα τσιγάρα στο 90% της λιανικής τιμής, που πρακτικά σημαίνει νέα αύξηση των λιανικών τιμών και επιβάρυνση των καπνιστών κατά 40-50 λεπτά ανά πακέτο, το αναμενόμενο επακόλουθο είναι η περαιτέρω συρρίκνωση της νόμιμης αγοράς και η εκτίναξη του παράνομου εμπορίου. Οι επιπτώσεις και για την πρωτογενή παραγωγή θα είναι σημαντικές, τόσο σε επίπεδο διάθεσης της σοδειάς όσο και τιμών, αφού αυτές διαμορφώνονται με βάση τη ζήτηση. Εμείς, βέβαια, έχουμε δεσμευτεί για τις ποσότητες που θα αγοράσουμε μέχρι και το 2018, αλλά οι δικές μας αγορές αφορούν το 50% της συνολικής παραγωγής ελληνικών ανατολικών καπνών. Επιπλέον, καθώς τα εκτιμώμενα πρόσθετα έσοδα των 120 εκατ. ευρώ δεν θα εισπραχθούν τελικά, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθεί νέο δημοσιονομικό κενό, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί από άλλα ισοδύναμα μέτρα τα οποία, ενδεχομένως, θα αγγίξουν άμεσα ή έμμεσα και τους αγρότες.

Θα επηρεάσουν οι φορολογικές εξελίξεις τη συμφωνία για απορρόφηση της εγχώριας παραγωγής καπνών ανατολικού τύπου;

Η τριετής Συμφωνία που αναφέρετε είναι, αυτή τη στιγμή, εξαιρετικά επωφελής και για τις δύο πλευρές: δημιουργεί ένα σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον για τους περίπου 30.000 καπνοκαλλιεργητές και εργάτες στη χώρα και εξασφαλίζει επαρκείς ποσότητες εξαιρετικής ποιότητας καπνών για τη λειτουργία της Παπαστράτος και άλλων εργοστασίων της Ρhilip Μorris Ιnternational, παγκοσμίως. Πρόθεσή μας είναι να καταβάλουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ελληνική καπνοπαραγωγή. Υπάρχει, λοιπόν, η θέληση, αλλά θα πρέπει και οι κατάλληλες συνθήκες να επιτρέψουν την ανανέωση της συμφωνίας. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η συζήτηση είναι πρώιμη και δύσκολο να προβλέψουμε το τι θα συμβεί μετά το 2018.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες του επιχειρηματικού πλάνου της Παπαστράτος για το 2017;

Φέτος, η Παπαστράτος γιορτάζει τα 85 χρόνια της ως η 10η μεγαλύτερη επιχείρηση στην Ελλάδα και, πλέον, επικεφαλής για τις χώρες της Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Κύπρου και Μάλτας. Με συνεισφορά 1,1 δισ. ευρώ στα κρατικά έσοδα κατ’ έτος το 2,5% του τακτικού προϋπολογισμού, είναι ένας από τους σημαντικότερους, διαχρονικά, επενδυτές στην Ελλάδα με περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ μόνο τα τελευταία 12 χρόνια. Κορυφαίος εργοδότης με συνεχείς αναγνωρίσεις ως Τop Employer, Best Place to Work και, πρόσφατα, 1η ανάμεσα στις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις ως «Η Πιο Αξιοθαύμαστη Εταιρία της Ελλάδας». Σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε και το 2017, με ένα δυναμικό επιχειρηματικό πλάνο, που θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε περαιτέρω τη θέση της εταιρείας μας στην αγορά και να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ελληνική καπνοκαλλιέργεια, οικονομία και κοινωνία, για να αφήσουμε πίσω μας μέλλον για όλους μας.

 

http://www.ypaithros.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top