ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΟΙ
Την επικαιροποίηση της κανονιστικής απόφασης για τη λειτουργία των περιπτέρων ζητούν οι ίδιοι οι περιπτερούχοι, ιδιοκτήτες και εκμεταλλευτές, από τον δήμο Ρεθύμνου.
Κοινή διαπίστωση όλων όσων κινούνται στην πόλη και κυρίως των ίδιων των εμπλεκομένων είναι πως η ισχύουσα κανονιστική, που είχε ψηφιστεί το 2008, δεν εφαρμόζεται από την πλειοψηφία των περιπτέρων, οι ιδιοκτήτες των οποίων στην προσπάθειά τους να προσαρμοστούν στα καινούρια οικονομικά δεδομένα έχουν κάνει αρκετές προσθήκες, υπό την ανοχή φυσικά και των ελεγκτικών υπηρεσιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα περίπτερα να καταλαμβάνουν πολύ περισσότερο χώρο από εκείνον που νόμιμα προβλέπεται και να ζουν καθημερινά υπό τον «φόβο» της επιβολής προστίμων, πράγμα που τα τελευταία χρόνια πάντως δεν είναι συχνό.
Οι ίδιοι οι περιπτερούχοι υποστηρίζουν την ανάγκη αναπροσαρμογής της κανονιστικής και προχωρούν σε προτάσεις προς τη δημοτική αρχή. Μάλιστα, ο κ. Νεκτάριος Νικολακάκης, εκπροσωπώντας συναδέλφους του με τους οποίους συνυπέγραψε σχετικό αίτημα προς τον δήμο, είχε τις προηγούμενες ημέρες μία συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Στέλιο Σπανουδάκη.
Όπως ανέφερε στην «Κρητική Επιθεώρηση» ο κ. Νικολακάκης, αυτό που επιδιώκουν οι περιπτερούχοι είναι να προσαρμόσουν τις επιχειρήσεις τους στα σημερινά δεδομένα, καθώς τα τελευταία χρονια και λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν δει τους τζίρους τους να πέφτουν κατακόρυφα. Ταυτόχρονα επιθυμούν να δημιουργηθεί μία κανονιστική που θα είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιη για όλους τους ιδιοκτήτες – εκμεταλλευτές, αλλά να είναι και πιο αποδοτική για τα ταμεία του δήμου.
Σε αυτή τη βάση, στο αίτημα που κατέθεσαν οκτώ περιπτερούχοι, ζητείται να δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να κάνουν αίτηση για επιπλέον χώρο για ψυγεία – υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι ο δήμος θα ορίσει ένα ανώτατο όριο χρήσης κοινόχρηστου χώρου – εφόσον η θέση του περιπτέρου δίνει το περιθώριο. Με αυτόν τον τρόπο, λέει ο κ. Νικολακάκης, θα μπορεί κάθε επαγγελματίας να κάνει χρήση χώρου μεγαλύτερου από εκείνον που ορίζει σήμερα η κανονιστική και να πληρώνει το ανάλογο τέλος. Προτείνουν ακόμα να δημιουργηθούν ζώνες στους δρόμους της πόλης, ώστε να μην υποχρεώνονται οι ιδιοκτήτες και εκμεταλλευτές που βρίσκονται σε δρόμους χαμηλής κίνησης να πληρώνουν τα ίδια υψηλά τέλη με εκείνους που τα περίπτερά τους είναι σε κεντρικά σημεία και άρα έχουν περισσότερη δουλειά.
Επιπλέον, οι περιπτερούχοι προτείνουν τη μείωση του τέλους από 60,32% το τ.μ. ανά έτος, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα πληρωμής σε δόσεις (ως τρεις).
ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΑΛΛΑΓΕΣ Ο ΔΗΜΟΣ
Η δημοτική αρχή προτίθεται να προχωρήσει σε επικαιροποίηση της κανονιστικής απόφασης του 2008 σημείωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης και ήδη μελετώνται και κανονιστικές άλλων δήμων, ώστε να υπάρξει μία εικόνα για το τι συμβαίνει σε άλλες περιοχές.
Αξίζει, πάντως, να σημειώσουμε ότι η αρμοδιότητα για την αναπροσαρμογή των όρων της κανονιστικής ανήκει στην επιτροπή ποιότητας ζωής και την τεχνική υπηρεσία, η οποία θα προχωρήσει σε συζήτηση περί των αλλαγών, εάν αυτές κριθούν απαραίτητες.
http://www.goodnet.gr
