ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Πλαστικό χρήμα παντού από την 1η Φεβρουαρίου 2017

Υποχρεωτική γίνεται για όλες τις επιχειρήσεις από την 1η Φεβρουαρίου η ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με την αποδοχή του πλαστικού χρήματος ως μέσου πληρωμής στις συναλλαγές. Οι επιχειρήσεις  θα πρέπει να   ενημερώνουν με  σαφή τρόπο που να μην επιδέχεται παρερμηνείας και με αναγραφή ευκρινώς της πληροφορίας αυτής στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν ότι μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές με πλαστικό χρήμα για να χτισουν το αφορολόγητο τους. Σε διαφορετική περίπτωση οι επιχειρηματίες που παραβαίνουν την υποχρέωση αυτή, θα κινδυνεύουν με διοικητικό πρόστιμο  1000 ευρώ.

Σύμφωνα με το ν.4446/2016 που αφορά τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα καθιερώνεται η υποχρεωτική αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα, αρχικά με τον καθορισμό ορισμένων κλάδων – δραστηριοτήτων επιχειρήσεων και σταδιακά στο σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική επικράτεια. Στόχος είναι η τροφοδότηση του Υπουργείου Οικονομικών και της Α.Α.Δ.Ε. με πλήρη και ολοκληρωμένα στοιχεία που αφορούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές των επιχειρήσεων, μέσω στοιχείων συναλλαγών που θα διαβιβάζονται από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών. Παράλληλα ο νόμος προβλέπει  και την υποχρέωση ενημέρωσης των καταναλωτών και τα δικαιώματα  σε σχέση με τις  επιχειρήσεις, αναφορικά με την αποδοχή καρτών και τη διενέργεια ηλεκτρονικών συναλλαγών με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα καθώς, καθορίζεται και το πλαίσιο προσφυγής των καταναλωτών στις αρμόδιες αρχές στις περιπτώσεις παραβάσεων από τις επιχειρήσεις.

Ωστόσο εκκρεμούν να καθοριστούν με Κ.Υ.Α. των Υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και  Οικονομικών, οι υπόχρεοι συμμόρφωσης ,  η προθεσμία συμμόρφωσής τους (υπόχρεων), οι διαδικασίες και τα δεδομένα παρακολούθησης των τηρούμενων Επαγγελματικών Λογαριασμών στις τράπεζες καθώς και οι κυρώσεις που θα επιβάλλονται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Την ίδια ώρα πάντως υποχρεωτική είναι η χρήση πλαστικού χρήματος για τις συναλλαγές που ξεπερνούν τα 500 ευρώ. Πάνω από το ποσό αυτό θα πρέπει οι συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών-καταναλωτών και επιχειρήσεων (για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών) να γίνονται αποκλειστικά με κάρτα ή άλλο ηλεκτρονικό  μέσο πληρωμής.

 

http://www.koolnews.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top