EDITORIAL

Ο καπνός του τσιγάρου μου (Του Σ. Λεβέντ)

«Το κάπνισμα βλάπτει στο κυπριακό πρόβλημα», έγραψε η αγαπητή μας ποιήτρια Νεσέ Γιασίν. Και της απάντησε η άλλη αγαπητή μας ποιήτρια Φαϊζέ Όζντεμιρτζιλέρ: «Το κυπριακό πρόβλημα είναι πιο βλαβερό από το κάπνισμα». Με ποιαν από τις δύο συμφωνώ; Και με τις δύο! Όχι επειδή είμαι λάτρης του τσιγάρου. Μήπως άμα το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο, το Κυπριακό δεν προκαλεί; Ποιος είπε ότι δεν προκαλεί; Ο αγαπητός μου φίλος Αχμέτ Καράμαν δεν κάπνιζε. Αλλά πέθανε από καρκίνο. Έγραφε πολύ ωραία, απαισιόδοξα άρθρα. Ο τίτλος ενός από αυτά ήταν «Πεινάμε ρε, πεινάμε». Μια μέρα του είπε το εξής ένας γιατρός στον οποίο πήγε για διάγνωση:«Βάλε ροζ γυαλιά, κοίτα λίγο τον κόσμο και με εκείνα τα ροζ γυαλιά!» Κατά τη γνώμη μου ήταν και αυτό κάτι όπως το «μην ακούς, μην βλέπεις, μην μιλάς».

Και ήταν κάτι που θα μπορούσε να κάνει ο αγαπητός μου φίλος. Το τσιγάρο βλάπτει μόνο όποιον καπνίζει. Αλλά το Κυπριακό είναι βλαβερό για όλους, έτσι δεν είναι Νεσέ; Το αν θα καπνίζουμε ή όχι είναι στο δικό μας χέρι. Η δε λύση του Κυπριακού, δεν είναι στο δικό μας χέρι! Το τσιγάρο έχει μόνο καπνό. Το δε Κυπριακό φλέγεται. Οι γιατροί δεν λένε για κανέναν «έπαθε καρκίνο λόγω του Κυπριακού». Ούτε και «λόγω των περιουσιών που έχασε το 1974» το λένε αυτό. Αλλά κοίτα τι γράφει σε μια ταφόπετρα στο νεκροταφείο μας: «Είναι ένα θύμα στέγασης»! Ούτε θύμα καρκίνου, ούτε διαβήτη. Θύμα στέγασης!

Αλλά, αφού είναι έτσι, αφού λες ότι «το κάπνισμα βλάπτει στο κυπριακό πρόβλημα», τότε έχω και εγώ μιαν ταπεινή συμβουλή για τον κύριο Μουσταφά. Να θέσει άλλον έναν όρο στους όρους που έθεσε ενώπιον του Νίκου. Να του πει: «Αν δεν κόψεις το κάπνισμα, δεν θα έρθω ξανά σε εκείνο το τραπέζι και δεν θα ξανασυναντηθώ μαζί σου»! Ιδού, μέχρι εδώ. Και στο εξής να αναγραφεί το εξής στα πακέτα των τσιγάρων: «Βλάπτει στο κυπριακό πρόβλημα»! Να διαχωρίζουμε ανάλογα με αυτό πλέον όσους θέλουν λύση και όσους δεν θέλουν. Καπνίζει κάποιος; Άρα δεν θέλει ειρήνη! Δεν καπνίζει; Άρα αυτός είναι δικός μας! Έτσι να είναι! Τι λες Νίκο; Είσαι έτοιμος γι’ αυτό; Ξέρω, εσύ βλάπτεις μόνο τον εαυτό σου και όχι τους άλλους! Η διάθεσή σου είναι εντάξει: «Αν πεθάνω, ας πεθάνω». Γι’ αυτό και δεν καπνίζεις σε εκείνο το τραπέζι. Δεν δηλητηριάζεις τους άλλους. Βγαίνεις έξω και καπνίζεις. Δεν παθαίνει βλάβη ο Μουσταφά. Αλλά το να χτυπήσεις την πόρτα και να φύγεις είναι πιο βλαβερό από τον καπνό του τσιγάρου. Είδες τι έγινε λόγω ενός τσιγάρου; Ένας σάλος για την Ένωση. Και ύστερα και ένα τσιγάρο. Αναποδογύρισε το τραπέζι!

Τώρα μάζεψέ το αν μπορείς. Ο λαός μας παθαίνει φρενίτιδα μόλις ακούσει τη λέξη Ένωση. Κοίτα, όλοι τα έχουν παίξει. Πώς να τους εξηγήσω τώρα ότι η Ένωση είναι νεκρή; Είναι αδύνατον, αλλά θέλω να αναφερθώ σε αθάνατους έρωτες. Δεν καταλαβαίνουν. Δεν μπορείς να ξεριζώσεις από την καρδιά κανενός τους αθάνατους έρωτες. Έστω και αν πεθάνει το άτομο που αγαπάς, ο έρωτας αυτός δεν τελειώνει πριν πεθάνεις και εσύ. Μπορούν να αγγίξουν τις αναμνήσεις σου, αλλά όχι την ψυχή σου. Ιδού βλακεία! Θέλουν να κλέψουν και την ψυχή σου. Προσπαθούν άδικα. Τι και αν την ακυρώσεις στη βουλή, τι και αν δεν την ακυρώσεις. Μήπως μπορούν να την ξεριζώσουν από την ψυχή σου; Δεν πιστεύω ότι το μπορούν αυτό. Είσαι ερωτευμένος με έναν νεκρό.

Δεν νομίζω ότι θα μπορούσαν να το εμποδίσουν αυτό. Μήπως φοβούνται ότι θα μπορούσε να αναστηθεί αυτός ο νεκρός; Δεν αναστήθηκε ο Χριστός και θα αναστηθεί η Ένωση; Ουσιαστικά δεν φοβούνται, κάνουν ότι φοβούνται. Το κάνουν επίτηδες.
Ο δικός μας ο Μεβλίτ Τσαβούς γνωρίζει τα πάντα και δεν το γνωρίζει αυτό; Ανακάλυψε και πόσο κουτσομπόλης είναι ο λαός της Κύπρου και αυτό δεν το ανακάλυψε; «Μαζέψτε το μυαλό σας στο κεφάλι σας», λέει. Άρα αντιλαμβάνεται και αυτός πόσο βλάπτει στην υγεία το Κυπριακό. Είναι τόσο βλαβερό, αγαπητέ Ελληνοκύπριε αδελφέ, που πιστεύει ότι το μυαλό σας πέταξε και έφυγε από το κεφάλι σας. Ε, εσείς παθαίνετε φρενίτιδα, εμείς παθαίνουμε φρενίτιδα. Τι θα γίνει τελικά; Ελάτε καλύτερα να απαλλαχτούμε πρώτα από τούτο το κάπνισμα. Να απαγορεύσουμε το κάπνισμα. Να κάνουμε λίγο κουτσομπολιό. Να διηγηθούμε ο ένας στον άλλο ιστορίες γαργαλιστικές. Κοιτάξτε που ο Μουσταφά γαργαλάει ασταμάτητα τον Νίκο. Μήπως δεν γαργαλιέται καθόλου ο λάτρης του τσιγάρου Νίκος;

 

Πηγή:http://politis.com.cy

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top