ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

ΕΦΚΑ – Προς «μαύρη τρύπα» 500 εκατ.

Κλίμα αγωνίας για τις εισπράξεις του ΕΦΚΑ από τις νέες εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών δημιουργούν η παράταση που έδωσε -έως τις 17 Μαρτίου- το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την πρώτη καταβολή των ασφαλίστρων, οι μαζικές προσφυγές των οργανώσεων στο ΣτΕ κατά του νέου συστήματος υπολογισμού τους και η σχεδιαζόμενη ομαδική υποβολή «δηλώσεων επιφύλαξης», από μηχανικούς, δικηγόρους, γιατρούς, οικονομολόγους και εμποροβιοτέχνες, ως προς τα ποσά που αναγράφουν τα ειδοποιητήρια.

Για να αποφευχθεί ένα εισπρακτικό «βατερλό» κατά την πρώτη εφαρμογή του νέου νόμου (εκτιμάται ότι μπορεί να χαθούν έως 500 εκατ. ευρώ φέτος) και για να «καλυφθούν» τα κενά που υπάρχουν ως προς τη βεβαίωση και την καταβολή των εισφορών του πρώτου μήνα του 2017, το υπουργείο και η διοίκηση του ΕΦΚΑ έδωσαν παράταση 17 ημερών ελπίζοντας ότι στο διάστημα αυτό:

Θα διαμορφωθεί και θα λειτουργήσει ειδικός «κωδικός» στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) όπου θα δηλωθούν οι «οιονεί» μισθωτοί (απασχολούμενοι σε 1 έως 2 εργοδότες με διαρκή σχέση εργασίας για τους οποίους θα πληρώνονται εργοδοτικές εισφορές).
Θα έχουν οριστικοποιηθεί περίπου 200.000 ειδοποιητήρια που λείπουν από το σύστημα και αφορούν παράλληλα ασφαλισμένους.

Χθες ο ΕΦΚΑ, φοβούμενος ότι δεν θα εισπράξει ούτε οφειλόμενες εισφορές – «ουρά» του 2016, διευκρίνισε ότι η παράταση δεν αφορά την ΑΠΔ περιόδου δώρου Χριστουγέννων 2016, ούτε και την καταβολή εισφορών για το Δώρο Χριστουγέννων 2016 των μισθωτών (η καταληκτική ημερομηνία καταβολής ήταν χθες 28/2/2017). Ωστόσο, αργότερα ανακάλεσε αυτή την απόφαση και ήδη συζητά να αξιοποιήσει, αν χρειαστεί, για τις πληρωμές συντάξεων περίπου 140 εκατ. ευρώ που αναλογούν στην έκδοση καθυστερούμενων συντάξεων.

ΤΑ ΑΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ
Την αγωνία επιτείνουν:

Το γεγονός ότι ο πρώτος (ακόμη μη πλήρης) λογαριασμός που «γράφουν» τα 1.190.232 ειδοποιητήρια, σε σύνολο 1,5 εκατ., είναι χαμηλός (228,2 εκατ. ευρώ). Η ηγεσία του υπουργείου προσδοκά να αυξηθεί η εισπραξιμότητα και να μην αποφύγουν να πληρώσουν οι περισσότεροι εκμεταλλευόμενοι το «παράθυρο» της μερικής καταβολής των εισφορών και των συμψηφισμών στο δεύτερο εξάμηνο.
Η σύγχυση που εξακολουθεί να υπάρχει ως προς το ύψος των εισφορών που θα πληρώσουν, τελικά, οι αμειβόμενοι με «μπλοκάκι».

ΣΤΟ ΣτΕ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν χθες το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και οι διπλωματούχοι μηχανικοί. Συγκεκριμένα κατατέθηκαν τρεις αιτήσεις ακυρώσεως κατά των αποφάσεων του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης για την εφαρμογή του νόμου 4387/2016 και τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών που προβλέπονται.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας μαζί με το ΤΕΕ προσφεύγουν ατομικά και τέσσερις διπλωματούχοι μηχανικοί που καλύπτουν όλο το ηλικιακό εύρος και τις ενασχολήσεις των διπλωματούχων μηχανικών, οι οποίοι έχουν σημαντική παρουσία στα κοινά του επαγγέλματος. «Προσφεύγουμε στη δικαιοσύνη ενάντια στην εφαρμογή αυτού του καταστροφικού νόμου.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας πρέπει να κρίνει, εν ονόματι της δικαιοσύνης, αν η κυβέρνηση μπορεί να δημεύει τον κόπο των μηχανικών, των Ελλήνων επιστημόνων. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα κατά του νέου νόμου με κάθε νόμιμο τρόπο. Δεν θα τους αφήσουμε να μας τελειώσουν», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.

 

http://antenna975.blogspot.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top