EDITORIAL

Δικαστικές και οικονομικές περιπέτειες φέρνει η φορολογική πολιτική στα καπνικά

Στη βάσανο των οργάνων της ΕΕ αναμένεται να μπει η εθνική πολιτική καπνού σε επίπεδο φορολογίας μετά την απόφαση του του Συνδικάτου Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών & Ψιλικών Ν. Αττικής (ΣΥΝΠΕΚΑ) να προσφύγει στα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα.

«Μετά και τη νέα αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καπνοβιομηχανικά προϊόντα ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με την εκ νέου συρρίκνωση της προμήθειάς του από τη διάθεσή τους στο καταναλωτικό κοινό, παρά την αύξηση της λιανικής τιμής. Την ίδια στιγμή το λαθρεμπόριο εξακολουθεί να συρρικνώνει την νόμιμη αγορά και πριμοδοτείται από τις νέες αυξήσεις των τιμών» σημείωσε στη χθεσινή Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου  ο πρόεδρός του, Γιώργος Δούκας, τονίζοντας πως «Σε θεσμικό επίπεδο, οι επιχειρήσεις μας συρρικνώνονται από τα αυξανόμενα δημοτικά τέλη και την αυθαίρετη μεταχείρισή τους από τους Δήμους, ενώ οι δημοπρασίες των περιπτέρων οδηγούν ολοένα και περισσότερους συναδέλφους στην ανεργία».

Πτώση στα έσοδα

Την ίδια ώρα το πρώτο δίμηνο, σύμφωνα με πηγές του Υπ. Οικονομικών, καταγράφεται μείωση κρατικών εσόδων κατά 22% από τους φόρους στα καπνικά. Δηλαδή 92 εκατ. ευρώ λιγότερα μπήκαν φέτος στο ταμείο από τις κρατικές εισπράξεις του αντίστοιχου διαστήματος του 2016. Αναλυτικά σύμφωνα με πληροφορίες ο ΕΦΚ απέδωσε 254 εκατ. ευρώ και ο ΦΠΑ 76 εκατ. ευρώ, δηλαδή αθροιστικά έφερε ο καπνός 329 εκατ. ευρώ έσοδα. Όμως πέρυσι το ίδιο διάστημα τα έσοδα ήταν 421 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 328 εκατ. ευρώ από ΕΦΚ και 92 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ.

Η αύξηση του ΕΦΚ και συνακόλουθα του ΦΠΑ που φέρνει ένα καπέλο 40 – 50 λεπτών στο πακέτο διώχνει τον καταναλωτή από τη νόμιμη αγορά που καταγράφει συρρίκνωση. Μέχρι σήμερα λόγω των αυξήσεων  συρρικνώθηκε δραματικά ολόκληρη η αλυσίδα της νόμιμης αγοράς, η οποία μέχρι έχει απολέσει το 50% της αξίας της.
Από το 2010, έκλεισαν 10.000 σημεία πώλησης, γεγονός που μεταφράζεται σε απώλεια για το κράτος του τζίρου και των εσόδων από τη φορολογία που κατέβαλαν.
 
Ο φόρος σκοτώνει το φόρο
 
Σημειώνεται ότι το διάστημα 2009-2015, στο οποίο οι φόροι αυξήθηκαν κατά 58%, τα έσοδα από τους φόρους του καπνού μειώθηκαν κατά 6,5%. Είναι ενδεικτικό ότι η διείσδυση των παράνομων καπνικών στην Ελλάδα από το 3% που ήταν το 2009, ξεπερνά σήμερα το 22%, με τον ευρωπαϊκό μ.ο. να βρίσκεται στο 9,8%. Συνολικά, η Ελλάδα χάνει ετήσια έσοδα 670 εκατ. ευρώ από το λαθρεμπόριο 4 δισ. λαθραίων τσιγάρων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΙΟΒΕ.
 
Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η νέα φορολογία δίνει καίριο κτύπημα στην αγορά την ώρα που το 2015 ήταν η πρώτη χρονιά που η αγορά έδειξε σημάδια σταθεροποίησης. Τονίζουν δε, ότι με 8 απανωτές αυξήσεις σε έμμεσους φόρους και ΦΠΑ τα τελευταία 7 χρόνια και με τη φορολογία να έχει φτάσει στο ποσοστό-ρεκόρ του 84% της μέσης λιανικής τιμής, τα καπνικά αποτελούν τα προϊόντα που υπόκεινται στη μεγαλύτερη φορολόγηση στη χώρα. Μάλιστα, με τη νέα αύξηση που ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2017, η χώρα αποκτά και την πρωτοκαθεδρία ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αφού η φορολογία φτάνει στο 90%.
 
 
http://www.reporter.gr
 
Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top