EDITORIAL

Δελτίο Τύπου: Προσφυγή στα Εθνικά και Ευρωπαϊκά Δικαιοδοτικά Όργανα

Αθήνα, 27 Μαρτίου 2017

Αρ. Πρωτ. 1279/27.03.2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017 πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Ε.Α.) η τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Περιπτερούχων, Καπνοπωλών και Λιανεμπόρων Λιανικών Ειδών Ν. Αττικής.

Η Γενική Συνέλευση διαπίστωσε τη χρονίζουσα αδιαφορία και το έλλειμμα πολιτικής βούλησης της πολιτικής ηγεσίας της χώρας να αναγνωρίσει έμπρακτα και σε θεσμικό επίπεδο την επαγγελματική αυτοτέλεια της λιανικής αγοράς καπνοβιομηχανικών προϊόντων και ψιλικών ειδών, στο πνεύμα των εθνικών, κοινοτικών και διεθνών ρυθμίσεων και συμβάσεων. Η φορολογική, τελωνειακή και θεσμική πρακτική διαδοχικών κυβερνήσεων απαξιώνει συστηματικά την μικρή λιανική, στην οποία στηρίζουν την επιβίωση τους χιλιάδες οικογένειες της χώρας και πασχίζει για τον πλήρη εκτοπισμό της από την αγορά και την ολιγοπώλησή της, προς όφελος όχι μόνο των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και των παρανόμων δικτύων διάθεσης, αλλά μέχρι και εγκληματικών δικτύων παρεμπορίας και λαθρεμπορίας καπνού και άλλων ειδών.

Σε φορολογικό επίπεδο, η εμμονή στις αλλεπάληλες αυξήσεις του φόρου καπνού, παρά την κατάρρευση της απόδοσής του και τη συνεχή συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους της μικρής λιανικής, κινείται σταθερά εκτός  ευρωπαϊκού μέσου όρου και έχει καταλήξει σε ωμή πριμοδότηση των δικτύων παραγωγής και διανομής και παράλληλο εμπορικό πλεονέκτημα της λαθρεμπορίας. Σε τελωνειακό επίπεδο κάθε ρύθμιση για την πρόληψη και καταστολή του λαθρεμπορίου καπνού και κάθε κονδύλιο που έχει διατεθεί για αυτόν το σκοπό πελαγοδρομεί σε ένα μόνιμο τέλμα καθυστερήσεων και αδιαφάνειας, εκτοξεύοντας την παράνομη αγορά, σύμφωνα με επίσημες παραδοχές του ΙΟΒΕ σε ποσοστά πάνω από το 30% της νόμιμης αγοράς. Σε θεσμικό επίπεδο θεσπίζονται ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα υπέρ των δικτύων διανομής, των υπεραγορών εις βάρος της μικρής λιανικής και του καταναλωτή, με αποτέλεσμα την ένταση των σχέσεων οικονομικής εξάρτησης της τελευταίας, την ολιγοπώληση της αγοράς και την αφομοίωση των καπνικών-ψιλικών από άλλες δραστηριότητες με την επιβολή ομοίμορφων και επαχθών όρων συναλλαγής.

Και όλα αυτά ενάντια στις απαιτήσεις του διεθνούς και ευρωπαϊκού συστήματος για την προστασία της δημόσιας υγείας για ένα αυστηρά ελεγχόμενο και αδειοδοτημένο επάγγελμα με στόχο την εξάλειψη της παράνομης εμπορίας καπνού. Και όλα αυτά, τη στιγμή που κορυφώνεται η άλωση των περιπτέρων μέσα από δημοπρασίες και των ψιλικών από συμφέροντα του χώρου της διανομής, μέσα από τους δυσβάστακτους όρους συναλλαγής που επιβάλλουν με τη φορομπηχτικοί συνδρομή κυβέρνησης και δήμων.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον που κάθε αρχή υγιούς οργάνωσης της αγοράς παραχαράσσεται, που κάθε αρχή και κανόνας φορολογικής και τελωνειακής  πολιτικής παραβιάζεται και που το δημόσιο συμφέρον,  η δημόσια υγεία και η αξία και αξιοπρέπεια χιλιάδων περιπτερούχων και λιανεμπόρων ψιλικών ποδοπατείται, η Γενική Συνέλευση αποφασίζει ο κλάδος να ορθώσει το ανάστημα του και να διεκδικήσει τα αυτονόητα.

Η Γενική Συνέλευση, μετά από εξονυχιστικό έλεγχο της νομιμότητας των παραπάνω πρακτικών και της συμβατότητας με τα διεθνή και ευρωπαϊκά κείμενα και πρότυπα, αποφάσισε την άσκηση των ενδεδειγμένων ενδίκων βοηθημάτων και προσφυγών στα εθνικά και ευρωπαϊκά δικαιοδοτικά όργανα, καθώς και την καταγγελία των παραπάνω πρακτικών στις εθνικές εισαγγελικές αρχές με στόχο τον εξονυχιστικό τους έλεγχο. Όλα τα παραπάνω δε μπορούν να καταλήξουν παρά στην πλήρη ανόρθωσης της ζημίας των επαγγελματιών από της εγκληματικές αυτές πρακτικές.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top