ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Καρέλιας: Κορυφώνεται η ενδοοικογενειακή κόντρα

Ενδοοικογενειακή κόντρα έχει ξεσπάσει στην καπνοβιομηχανία Καρέλιας, η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες της χώρας και γνωστή για τα υψηλά μπόνους που κάθε χρόνο μοιράζει στους εργαζομένους της. 

Η κόντρα μεταξύ των μελών της Καρέλιας, που είχε διαφανεί από πέρυσι, ήρθε να επιβεβαιωθεί και τώρα με τις δύο κυρίες Ιωάννα και Μίνα Καρέλια που αντιπροσωπεύουν το 45% του μετοχικού κεφαλαίου, να απέχουν από την ψηφοφορία έγκρισης των πεπραγμένων του 2016 κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης, ενώ άμεση ήταν η αντίδραση της Ινώ Καρέλια, η οποία βάλει κατά των δύο παραπάνω κυριών. 

Ειδικότερα σε ανακοίνωση της η Ινώ Καρέλια αναφέρει:

«Η ισχυρή μειοψηφία της ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΡΕΛΙΑ  (Ιωάννα Καρέλια και Ασημίνα Σπυροπούλου, αισθάνθηκε την ανάγκη, επιστρατεύοντας όλα τα επιφανή νομικά επιτελεία, ρετουσάροντας και με δημοσιεύματα την εικόνα της, να βάλλει κατά της πλειοψηφίας των μετόχων και της Διοίκησης της εταιρείας αφήνοντας βαρύτατες υπόνοιες αν όχι κατηγορίες εναντίον αυτών που με τις ενέργειές των απέφεραν μερίσματα από τα οποία θα εισπράξει περίπου 12.000.0000 ευρώ, επικαλούμενη το εταιρικό καλό και το δίκαιο των εργαζομένων.

Βάλλει όμως και εναντίον των υπόλοιπων μειοψηφιών, ιδία εκείνης της Ινούς Καρέλια, η οποία, τέκνο του εκ των συνιδρυτών  της εταιρείας Ιωάννη Καρέλια, διεκδικεί τη νόμιμη μοίρα της στην κληρονομιά των γονέων της, αφού με τη “διαθήκη” του το σύνολο της κληρονομιάς  περιήλθε στον Κωνσταντίνο  Καρέλια (πατέρα της πρώτης και συζύγου της δεύτερης των ανωτέρω), προσωρινώς δε έχει δικαιωθεί και αναμένεται η οριστική Δικαστική κρίση επί των αυτονόητων.

Η ανωτέρω μειοψηφία για μια ακόμη φορά εκτέθηκε, δείχνοντας ότι μπορεί να δυσφημεί κατά το δοκούν οιονδήποτε ακόμη και την πλειοψηφία και τη Διοίκηση της εταιρείας, να ωραιοποιεί καταστάσεις, να καταστρατηγεί τα δικαιώματά μου που προσωρινώς έχουν κριθεί, ότι  μπορεί να νομίζει πως μπορεί να φέρεται προσβλητικά απέναντι στην δικαστική απόφαση και στον πραγματικό φυσικό φορέα του δικαιώματος, ότι μπορεί να έχει λόγους που την βεβαιώνουν για την τελική έκβαση του δικαστικού αγώνα, που την βεβαιώνουν για μη άσκηση ή για  αδικαιολόγητη καθυστέρηση άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον της εκ μέρους του κ Σταύρου, Εισαγγελέως Καλαμάτας για απάτη κακουργηματικής φύσεως.

Μπορεί η έκβαση του δικαστικού αγώνα να εξασφαλισθεί αλλά είναι γεγονός ότι η κληρονομική αντιδικία (εκ της οποίας έχει αποκτήσει τις μετοχές της στην εταιρεία) είναι η κύρια αιτία της απόλυτης και επιτεινόμενης αποθράσυνσης προς όλους και φυσικά και απέναντί μου. 

Δεν δικαιούται λοιπόν  η ισχυρή μειοψηφία να μέμφεται άλλους παρά τον εαυτόν της και όλους αυτούς που την “βοηθούν”».

Εξηγήσεις ζητούν  Ιωάννα και Μίνα Καρέλια

Υπενθυμίζεται ότι η Ιώαννα και Μίνα Καρέλια μέσω των πληρεξουσίων δικηγόρων τους ανέφεραν πως έθεσαν ερωτήματα στη διοίκηση σχετικά με την δραστηριοποίηση της εταιρείας μέσω θυγατρικών και για τις συναλλακτικές σχέσεις της μητρικής εταιρείας με τις θυγατρικές της, καθώς και ζητήματα που άπτονται σε χορηγηθέντα δάνεια και στα αποθεματικά της εταιρείας.

Επίσης, τόνισαν πως οι δύο μέτοχοι αξιοποιώντας τις προβλέψεις του Ν. 2.190/1920, θα ασκήσουν τα δικαιώματά πληροφόρησης, ελέγχου και σύγκλισης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, αν κριθεί αναγκαίο για την εξυπηρέτηση του εταιρικού σκοπού και των εργαζομένων.

Βεβαίως, τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας Καρέλια που ελέγχουν περίπου το 49,7% αλλά και άλλοι μέτοχοι (αθροιστικά το 53,4%) υπερψήφισαν όλα τα θέματα της συνέλευσης,  μεταξύ των οποίων και την έγκριση μερίσματος ύψους 9,2 ευρώ ή 7,82 ευρώ μετά την αφαίρεση φόρου.

Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι που εκπροσώπησαν τις δύο μετόχους στη Γενική Συνέλευση, εξέδωσαν ανακοίνωση η οποία αναφέρει αναλυτικά:

«Η Ιωάννα Καρέλια του Κωνσταντίνου και η Ασημίνα, χήρα Κωνσταντίνου Καρέλια, ως μέτοχοι της “ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε” συμμετείχαν σήμερα Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017 στην μετ’ αναβολή Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας “ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε” μετά των πληρεξουσίων δικηγόρων τους Μιχάλη Δημητρακόπουλου, Θεόδωρου Λύτρα και Αλέξανδρου Σπυρίδωνος , ως μέτοχοι του 45% (1.251.703 μετοχές) της εταιρείας, για να επιβεβαιωθεί ότι η εταιρεία θα συνεχίσει ενωμένη να αναπτύσσεται ως μία Ελληνική πρωτοπόρος εταιρεία σύμφωνα με τις αρχές των ιδρυτών της.

Με αποκλειστικό γνώμονα και σκοπό την προστασία του εταιρικού συμφέροντος έθεσαν ερωτήματα για την δραστηριοποίηση της εταιρείας μέσω θυγατρικών και για τις συναλλακτικές σχέσεις της μητρικής εταιρείας με τις θυγατρικές της, καθώς και ζητήματα που άπτονται σε χορηγηθέντα δάνεια και στα αποθεματικά της εταιρείας.

Η συζήτηση στην Γενική Συνέλευση διεξήχθη σε πολιτισμένο κλίμα. Οι μέτοχοι Ιωάννα και Μίνα Καρέλια απείχαν από την ψηφοφορία επί του συνόλου των θεμάτων της Γενικής Συνέλευσης, ενδεικτικά έγκριση των αιτήσεων και ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, απαλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή από κάθε ευθύνη για τα πεπραγμένα τους κ.λ.π.

Οι μέτοχοι Ιωάννα και Μίνα Καρέλια, αξιοποιώντας τις προβλέψεις του Ν. 2.190/1920, θα ασκήσουν τα δικαιώματά πληροφόρησης, ελέγχου και σύγκλισης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, αν κριθεί αναγκαίο για την εξυπηρέτηση του εταιρικού σκοπού και των εργαζομένων».

Μέτοχοι της εταιρείας εκτός από την κυρία Καρέλια Ιωάννα που  ελέγχει το 31,9641% και την κυρία Μίνα με 12,8286% είναι ο κ. Καρέλιας Ανδρέας με 21,597% που είναι και ο CEO της εταιρείας,  ο κ. Καρέλιας Ευστάθιος με 20,945% που είναι αντιπρόεδρος και το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρία Καρέλια  με 7,15%. 

Μη εκτελεστική πρόεδρος είναι η κυρία Καρέλια Βικτωρία – Μαργαρίτα (μητέρα του Ανδρέα και Ευστάθιου Καρέλια).

Η Καρέλιας σήμερα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ανεξάρτητες καπνοβιομηχανίες του κόσμου.

Κατέχει το 0,32% της παγκόσμιας κατανάλωσης με παρουσία σε 65 και πλέον χώρες του κόσμου (στη Δυτική και στην Ανατολική Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, αλλά και στην Άπω Ανατολή).

Το 2016 πούλησε 15 δισεκατομμύρια τσιγάρα, εκ των οποίων το 85% στο εξωτερικό.  Αυτό σημαίνει πως 1 στα 300 τσιγάρα που καπνίζονται σήμερα, στον κόσμο έχει παραχθεί από την Καρέλιας.

Πέρυσι πραγματοποίησε τζίρο 876 εκατομμυρίων ευρώ και εμφάνισε λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ύψους 91 εκατομμυρίων ευρώ. Η έδρα της είναι στην Καλαμάτα και απασχολεί συνολικά 478 άτομα.

Το 2016 η Καρέλιας μοίρασε 3 εκατ. ευρώ μπόνους στους εργφαζόμενους της και αποτελεί το μεγαλύτερο ποσό που έχει δώσει ποτέ η εταιρεία. 

 

http://www.insider.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top