ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ

Εισαγωγές προϊόντων και τελωνεία – Τι ισχύει;

Σε συνέχεια των ενεργειών μας για τη διευκρίνηση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τις δεσμεύσεις δεμάτων από το εξωτερικό, επισκεφθήκαμε τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου τη Διεύθυνση Τελωνείων του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και συνομιλήσαμε με την Διευθύντρια του τελωνείου και τον υπεύθυνο Δασμών και ΕΦΚ.

Επειδή η επίσημη γραπτή απάντηση των τελωνείων θα καθυστερήσει αρκετά (για λόγους που θα διαβάσετε παρακάτω) αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε μέρος της συνομιλίας που είχαμε, με την επιφύλαξη πως τίποτα από τα παρακάτω δεν αποτελεί ΕΠΙΣΗΜΗ θέση των τελωνειακών αρχών, ή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσιών Εσόδων (ΑΑΔΕ) και του Υπουργείου Οικονομικών, στα οποία υπάγονται τα τελωνεία.

Τα δημοσιεύουμε με τη μορφή προσωρινής εξέλιξης, και προσωρινών συμβουλών προς τους καταναλωτές, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Σύμφωνα λοιπόν με τα λεγόμενα της ίδιας της Διευθύντριας:

 1. Οι υπάλληλοι του τελωνείου, αλλά και η ίδια προσωπικά, θεωρούν πως ο νόμος ως έχει, πάσχει σε πάρα πολλά σημεία και δεν μπορούν ως τελωνειακή αρχή να εφαρμόσουν τις διατάξεις που αφορούν τις διασυνοριακές συναλλαγές χωρίς προβλήματα. Εφόσον τους εξηγήθηκαν αναλυτικά οι θέσεις μας και οι απορίες μας, έγινε ξεκάθαρο σε εμάς πως επιθυμούν να μας βοηθήσουν με κάθε τρόπο και θα κάνουν ότι μπορούν για αυτό. Είναι κάτι που εκτιμούμε ιδιαίτερα και τους ευχαριστούμε γι αυτό.
 2. Η Διευθύντρια δεσμεύθηκε να μας απαντήσει προσωπικά με επίσημη επιστολή, αφού όμως πάρει στα χέρια της τις διευκρινιστικές εγκυκλίους που και η ίδια έχει ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών. Δυστυχώς, αυτό μπορεί να πάρει από μερικές ημέρες μέχρι αρκετούς μήνες. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε.
 3. Τις πρόσφατες διαδικασίες που όλοι γνωρίζουμε και μας αφορούν (απαγόρευση εισαγωγής, δέσμευση αντικειμένων, κλπ.) ΔΕΝ τις διενεργεί το τελωνείο. Τις διενεργούν τα Γραφεία Εκτελωνισμού Ταχυδρομικών Αντικειμένων (ΓΕΤΑ) των ΕΛΤΑ. Για κάθε θέμα που έχει παρουσιαστεί με τις παραγγελίες που έχουν δεσμευτεί, υπεύθυνα είναι τα ΓΕΤΑ, και σε αυτά πρέπει να απευθυνόμαστε στις περιπτώσεις που θα διαβάσετε παρακάτω.
 4. Είναι σαφές από τον νόμο πως απαγορεύεται η εισαγωγή από ιδιώτες στη χώρα μας ειδών ηλεκτρονικού τσιγάρου, από οποιαδήποτε χώρα, είτε εντός είτε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  Τι όμως αποτελεί είδος ηλεκτρονικού τσιγάρου και τι όχι; Η Διευθύντρια δεσμεύθηκε να μας παραδώσει αναλυτική λίστα, μόλις την παραλάβει το τελωνείο μετά από το αίτημα που απέστειλε στο Υπουργείο Οικονομικών.
  Μέχρι τότε, ισχύει το εξής παράδειγμα: Μια πλήρης συσκευή (όπως: ατμοποιητής, mod, κλπ.) θεωρείται φυσικά ηλεκτρονικό τσιγάρο και απαγορεύεται η εισαγωγή. Στην περίπτωση που ένα αντικείμενο έρθει σε μέρη που έχουν αποσπαστεί (και όχι μονταρισμένο), τότε αν τα μέρη αυτά αποτελούν το 70% και άνω της συσκευής θεωρείται ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Σε κάθε άλλη περίπτωση θεωρούνται ανταλλακτικά ή αντικείμενα για οποιαδήποτε άλλη χρήση και επιτρέπεται η εισαγωγή τους.
  Παράδειγμα: Μια οθόνη από ένα mod, ή ένας πόλος, μπορούν να εισαχθούν ελεύθερα. Αντίθετα, μια οθόνη ΚΑΙ ένας πόλος ΚΑΙ μια πλακέτα ΚΑΙ ένα σασί ΚΑΙ ένα καπάκι ΚΑΙ μερικές βίδες κλπ. απαγορεύεται να εισαχθούν εφόσον βρίσκονται στο ίδιο δέμα, ακόμα κι αν έχουν συσκευασθεί ξεχωριστά και όχι μονταρισμένα σε mod. Δεν το σχολιάζουμε, σας παρέχουμε απλώς την πληροφορία.
 5. Το τελωνείο θεωρεί πως αντικείμενα που έχουν πολλαπλές χρήσεις και δεν προορίζονται αποκλειστικά για άτμισμα μπορούν και πρέπει να εισάγονται ελεύθερα. Έτσι, βαμβάκια, σύρματα, μπαταρίες, φορτιστές, θήκες, μπουκαλάκια, αναδευτήρες, μικροεργαλεία, αξεσουάρ και διάφορα άλλα, μπορούν να εισάγονται κανονικά. Επειδή εδώ εγείρονται διάφορα ερωτήματα (παράδειγμα: ένα σκέτο τανκ, δηλαδή ένας γυάλινος κύλινδρος, είναι ή όχι είδος αποκλειστικά για ηλεκτρονικό τσιγάρο; μια έτοιμη αντίσταση clapton μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αλλού ή όχι; κλπ.), μιας και τα είδη που μπορούν δυνητικά να σχετιστούν με το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι εκατοντάδες, για οποιοδήποτε είδος υπάρχει αμφιβολία θα πρέπει αναγκαστικά να περιμένουμε την επίσημη λίστα.
 6. Σε περίπτωση που ένα δέμα περιέχει μη απαγορευμένα αντικείμενα, αλλά ταυτόχρονα περιέχει και ένα ή παραπάνω απαγορευμένα, αυτόματα απαγορεύεται η εισαγωγή του. Τα δέματα ελέγχονται στο σύνολό τους (ανά δέμα) και όχι ξεχωριστά το κάθε αντικείμενο του περιεχομένου τους. Αν λοιπόν για παράδειγμα έχετε παραγγείλει στο ίδιο δέμα βαμβάκια και σύρματα και μπουκαλάκια και ΕΝΑ (ή περισσότερα) απαγορευμένα είδη, θα δεσμευτεί ολόκληρη η παραγγελία σας.
 7. Σε περίπτωση που η παραγγελία σας περιέχει ΜΟΝΟ μη απαγορευμένα είδη θα πρέπει να εισαχθεί κανονικά.Αν το κόστος είναι άνω των 22 ευρώ, θα πρέπει να πληρώσετε τους αναλογούντες δασμούς φυσικά, αλλά το νόημα είναι πως δεν είναι παράνομο να εισαχθούν τα προϊόντα, και άρα δεν πρέπει να κατασχεθούν.
 8. Σε περίπτωση που η παραγγελία σας περιέχει ΜΟΝΟ μη απαγορευμένα είδη και έχει δεσμευθεί από την υπηρεσία των ΕΛΤΑ, θα πρέπει να επυθυνθείτε στα ΓΕΤΑ γνωρίζοντας το tracking number του δέματός σας, και να ζητήσετε να αποδεσμευτεί το δέμα σας. Εφόσον σας ζητηθεί, θα πρέπει να προσκομίσετε το όποιο απαραίτητο αποδεικτικό της παραγγελίας σας (π.χ. ηλεκτρονική απόδειξη αγοράς) ή/και να ζητήσετε να ανοιχτεί το δέμα και να αναγνωσθεί το τιμολόγιο που περιέχεται μέσα σε αυτό. Μετά τη διαδικασία αυτή θα πρέπει να παραλάβετε το δέμα σας κανονικά.
 9. Όσον αφορά τα υγρά αναπλήρωσης, είναι κάτι που ούτε συζητείται ούτε πρόκειται να αλλάξει, εφόσον υπάγονται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ). Το τι θα συμβεί με μεμονωμένα αρώματα, βάσεις, shake & vape, κλπ. μένει να διευκρινιστεί. Καμία πληροφορία δεν υπάρχει προς το παρόν.
 10. Για περιπτώσεις που δεν υπάγονται σε κανένα από τα παραπάνω παραδείγματα, ο καταναλωτής θα πρέπει να απευθύνεται στα ΓΕΤΑ, και όχι στα τελωνεία.
  Τηλ.: 800 11 82000, email: geta@elta-net.gr

Επαναλαμβάνουμε πως όλα τα παραπάνω είναι μια ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ πληροφόρηση, την οποία όμως λάβαμε από υπεύθυνα χείλη.

Σε κάθε περίπτωση η Κοινότητα Ελλήνων Ατμιστών ΔΕΝ είναι υπεύθυνη για οτιδήποτε δεν τηρηθεί σύμφωνα με τα παραπάνω, ούτε φέρει την οποιαδήποτε νομική ευθύνη για θέματα που τυχόν αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές. Ο ρόλος μας ήταν και θα παραμείνει καθαρά διαμεσολαβητικός και συμβουλευτικός.

 

https://gvc.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top