ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ

Η σημαντικότερη είδηση του 2017! Ανατροπή του σκηνικού για το άτμισμα στις ΗΠΑ.

Το πιο θετικό νέο για το άτμισμα εδώ και πάρα πολλούς μήνες έρχεται από την Αμερική.

Πολλοί είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους για μια (έστω και μικρή) αλλαγή πλεύσης του FDA, στην νέα διοίκηση του Οργανισμού που ανέλαβε πρόσφατα και φαίνεται πως οι ελπίδες αυτές δικαιώνονται. Ο νέος Επίτροπος του FDA, Dr. Scott Gottlieb, ανακοίνωσε την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 τα πλάνα του για τη νέα τροποποιημένη πολιτική του FDA στα θέματα της νικοτίνης, των προϊόντων καπνού και του ατμίσματος.

Οι πιο σημαντικές φράσεις της ανακοίνωσης που αφορούν εμάς τους ατμιστές είναι οι εξής:

«The FDA is committed to encouraging innovations that have the potential to make a notable public health difference and inform policies and efforts that will best protect kids and help smokers quit cigarettes.»

(μετάφραση: Ο FDA δεσμεύεται να ενθαρρύνει τις καινοτομίες εκείνες που έχουν την προοπτική να κάνουν μια αξιοσημείωτη διαφορά στην Δημόσια Υγεία, και τις πολιτικές και προσπάθειες που θα προστατεύσουν πιο αποτελεσματικά τους ανήλικους και θα βοηθήσουν τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα) και

«Under expected revised timelines, applications for non-combustible products such as ENDS or e-cigarettes would be submitted by Aug. 8, 2022.»

(μετάφραση: Στο επικείμενο αναθεωρημένο χρονοδιάγραμα, οι αιτήσεις έγκρισης προϊόντων ENDS (Elecronic Nicotine Delivery Systems) και ηλεκτρονικών τσιγάρων θα μπορούν να κατατεθούν μέχρι τον Αύγουστο του 2022)

Το τελευταίο αποτελεί τεράστια αλλαγής πλεύσης στην πολιτική που θα εφαρμοζόταν στις ΗΠΑ, ειδικά αν συνδυαστεί με την ανακοίνωση ευκολότερων και φθηνότερων διαδικασιών έγκρισης. Έως πολύ πρόσφατα η απόφαση του FDA (αφού μάλιστα κέρδισε την πρώτη μεγάλη δικαστική διαμάχη με τους υπέρμαχους του ατμίσματος) ήταν να υπάρχει περιθώριο για κατάθεση αιτήσεων μέχρι τον Αύγουστο του 2018, με απαγορευτικά δυσβάσταχτο κόστος και διαδικασίες φακέλου τέτοιες που στην πραγματικότητα θα απέτρεπε όλες τις εταιρίες ατμιστικών ειδών από το να κάνουν αιτήσεις για νέα προϊόντα. Εξαίρεση θα μπορούσαν να αποτελέσουν μόνο οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες. Πολλοί το είχαν περιγράψει αυτό ως «το τέλος του ατμίσματος«.

Τα σημαντικότερα σημεία της ανακοίνωσης περιληπτικά:

 • Χρονική «ανάσα»: Δίνονται 4 επιπλέον έτη περιθώριο για αιτήσεις έγκρισης νέων προϊόντων, ώστε να δωθεί στους κατασκευαστές το περιθώριο να αναπτύξουν υψηλότερης ποιότητας προϊόντα και πιο πλήρεις αιτήσεις με την καθοδήγηση του FDA.
  (σχόλιο: Αυτό από μόνο του θα μπορούσε να είναι αρκετό για να κρατήσει τη συγκεκριμένη βιομηχανία ζωντανή)
 • Πρότυπα προϊόντων: Ο FDA σκοπεύει να αναπτύξει πρότυπα προϊόντων για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, για την προστασία από γνωστούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
  (σχόλιο: τα πρότυπα παρέχουν ασφάλεια και διαφάνεια και -αν είναι λογικά καθορισμένα- θα πρέπει να μειώσουν το κόστος συμμετοχής στην αγορά και να παρέχουν σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές)
 • Διαφάνεια διαδικασιών: Ο FDA σχεδιάζει να εκδώσει θεμελιώδεις κανόνες για να καταστήσει την διαδικασία έγκρισης των προϊόντων πιο αποτελεσματική, προβλέψιμη και διαφανή για τους κατασκευαστές, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να στηρίζει την αποστολή του για την Δημόσιας Υγείς.
  (σχόλιο: εκτός από το κόστος, η αδιαφανής διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης ήταν ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια, και γι ‘αυτό η νέα πολιτική ορίζει μια πολύ σημαντική πρόοδο)
 • Τσιγάρα μειωμένης νικοτίνης: Θα ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος για τη μείωση των επιπέδων νικοτίνης στα παραδοσιακά τσιγάρα σε επίπεδα που δεν προκαλούν εθισμό, μέσω επιτεύξιμων προτύπων προϊόντων.
  (σχόλιο: ο δημόσιος διάλογος έχει τεράστια διαφορά από έναν κανόνα που επιβάλεται αυθαίρετα)
 • Γεύσεις: Ο FDA θα ζητήσει τις προτάσεις του καταναλωτικού κοινού σχετικά με μια ποικιλία σημαντικών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των προσεγγίσεων για τη ρύθμιση των γεύσεων που πιθανόν προσελκύουν τα παιδιά σε ηλεκτρονικά τσιγάρα και πούρα.
  (σχόλιο: και πάλι ο δημόσιος διάλογος έρχεται στο προσκήνιο και γίνεται σημαντικός)
 • Φαρμακευτική νικοτίνη: Θα εξεταστούν οι ενέργειες για την αύξηση της πρόσβασης και της χρήσης φαρμακευτικών προϊόντων νικοτίνης που έχουν εγκριθεί από τον FDA.
  (σχόλιο: πιστεύουμε πως αυτό σημαίνει νέες «ενδείξεις» για τη μείωση των βλαβών)

Θα επανέλθουμε σύντομα με την πλήρη μετάφραση της ανακοίνωσης του FDA, καθώς και σχόλια για όλα τα σημαντικά θέματα.

To video της επίσημης ανακοίνωσης

Ένα σχόλιο από τον GrimmGreen:

Ένα σχόλιο από το κανάλι «Suck My Mod» :

 

https://gvc.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top