ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Το brand Softex επιστρέφει στα ράφια και σε ελληνικά χέρια

Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες επεξεργασίας χάρτου στην Ελλάδα, η Intertrade Hellas, αποφάσισε να επαναφέρει και πάλι στην αγορά το brand της ιστορικής χαρτοβιομηχανίας Softex, συστήνοντας Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, με έδρα στη Μεταμόρφωση και με σκοπό την αγορά και εμπορία προϊόντων χάρτου οικιακής και επαγγελματικής χρήσης.

Σε νέα αφετηρία φαίνεται ότι βρίσκεται το brand Softex –μετά την απόφαση του Bolton Group να κλείσει οριστικά την Αθηναϊκή Χαρτοποιία– καθώς η χαρτοβιομηχανία Intertrade Hellas, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες επεξεργασίας χάρτου στην Ελλάδα, ανέλαβε την ανάπτυξή του, δίνοντας πνοή σε ένα ιστορικό brand και διεκδικώντας παράλληλα μερίδιο σε μια δυναμική κατηγορία προϊόντων, που χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό.

Ειδικότερα, για την ανάπτυξη του brand συστάθηκε μια κεφαλαιουχική εταιρεία με την επωνυμία Softex Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, με έδρα στη Μεταμόρφωση, Μεσογίτη 3, και σκοπό την αγορά και εμπορία προϊόντων χάρτου οικιακής και επαγγελματικής χρήσης, τη διανομή αυτών των προϊόντων, την εμπορία προϊόντων ατομικής υγιεινής, όπως πάνες, υποσέντονα κ.ά., καθώς και την εισαγωγή, εξαγωγή και εμπορία κάθε προϊόντος.

Η διάρκεια της ΙΚΕ είναι 30 έτη, με συνολικές εισφορές 120.000 ευρώ και με μοναδικό εταίρο την Intertrade Hellas ABEE. H Intertrade Hellas ABEE –που πέρσι εμφάνισε πωλήσεις 55 εκατ. ευρώ, και φέτος εκτιμάται ότι αυτές θα ξεπεράσουν τα 62 εκατ. ευρώ– είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες επεξεργασίας χάρτου στην Ελλάδα, παράγοντας χαρτί υγείας, χαρτοπετσέτα και κουζινόχαρτο για οικιακή και επαγγελματική χρήση. Επενδύοντας τα τελευταία χρόνια περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ, η εταιρεία διαθέτει εργοστάσιο στις Αχαρνές, παράγει 50.000 τόνους χαρτί και απασχολεί περισσότερους από 110 εργαζομένους.

Η συγκεκριμένη επιχειρηματική κίνηση της Intertrade Hellas, η οποία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές των σουπερμάρκετ με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, σηματοδοτεί την είσοδό της και στην κατηγορία των επώνυμων προϊόντων. Έρχεται δε σε μια περίοδο όπου το brand Softex παραμένει ισχυρό στη συνείδηση του καταναλωτή, κάτι που φαίνεται και στις μετρήσεις της αγοράς.

Μπορεί αδιαφιλονίκητος ηγέτης της κατηγορίας να είναι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας των σουπερμάρκετ, ωστόσο το brand Softex κατάφερε με τα αποθέματα που υπήρχαν στις αποθήκες να διατηρήσει στο επτάμηνο (σ.σ. τελευταία στοιχεία κατανάλωσης) σημαντικό μερίδιο. Με βάση τα στοιχεία επταμήνου, στην κατηγορία των χαρτομάντηλων, οι πωλήσεις της οποίας μειώθηκαν σε όγκο κατά 12,8% (πηγή: στοιχεία αγορά, εταιρείες μέτρησης της κατανάλωσης), η Softex κατέλαβε την τρίτη θέση, μετά τα pl που ελέγχουν το 70,7% της αγοράς και την SCA. Αντίστοιχα, στο χαρτί υγείας –κατηγορία ο τζίρος της οποίας σε όγκο μειώθηκε το ίδιο διάστημα κατά 19,4%– η Softex, αν και κινήθηκε πτωτικά (-65,5%), βρέθηκε στην τρίτη θέση, με τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας να κρατούν και εδώ την πρωτοκαθεδρία με μερίδιο 70,6%.

Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στην κατηγορία των ρολών κουζίνας, μια αγορά που υποχώρησε κατά 12,1% σε όγκο. Και σε αυτήν την κατηγορία, το brand Softex διατήρησε την τρίτη θέση, μετά τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και τα προϊόντα της SCA. Σε ό,τι αφορά στην κατηγορία χαρτοπετσέτες, η οποία σημείωσε πτώση 13,2%, οι πωλήσεις της Softex μπορεί να υποχώρησαν κατά 58,4%, την έφεραν όμως στην τέταρτη θέση, πίσω από τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, της SCA και του Βερούκα.

Νέες θέσεις εργασίας

Με τη νέα επένδυση η Intertrade Hellas δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (110 διατηρεί σήμερα) και την αύξηση του κύκλου εργασιών της, που αναπτύσσεται ήδη με διψήφιο ρυθμό, σε μια αγορά που αναπτύσσεται εν μέσω κρίσης και, σύμφωνα με αναλυτές, εκτιμάται ότι θα διατηρήσει θετικό τέμπο έως το τέλος της δεκαετίας.

Σύμφωνα με μελέτη της Στόχασις Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ, ο ρυθμός ανάπτυξης της εγχώριας αγοράς προϊόντων χαρτιού υγείας-καθαριότητας (tissue) εκτιμάται ότι ανήλθε σε περίπου 1,4% το 2015 ή σε όγκο 134.700 τόνους.

Η κατάρρευση της Softex

Η έντονη διακύμανση των τιμών της χαρτόμαζας διεθνώς –εξέλιξη που συχνά ωθεί τα κέρδη στα ύψη ή τα συρρικνώνει– είναι ένας μόνο από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία της βιομηχανίας καταναλωτικών προϊόντων χάρτου ή προϊόντων χάρτου tissue, όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται ο υποκλάδος αυτός της χαρτοβιομηχανίας, στον οποίο κυριαρχεί –ή κυριαρχούσε– η Αθηναϊκή Χαρτοποιία, η γνωστή Softex.

Η γνωστή Softex, η εταιρεία που πριν από μερικές δεκαετίες έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας χάρτου, αλλά στηρίχθηκε στον δανεισμό και σε ανορθολογικές επενδύσεις, έφθασε να απασχολεί υπερδιπλάσιο προσωπικό από το αναγκαίο, πράγμα που «μεταφραζόταν» σε σοβαρή ετήσια επιβάρυνση.

Ενώ το απαραίτητο προσωπικό, σύμφωνα με όλες τις μελέτες, σε καμιά περίπτωση δεν ξεπερνούσε τα 1.200 άτομα, το 1997 καταγραφόταν ακριβώς το διπλάσιο: 2.400 άτομα. Ενώ, στα 12 χρόνια κατά τα οποία βρισκόταν υπό τον έλεγχο του ΟΑΕ, η εταιρεία δεν κατόρθωσε να εξυγιάνει τη σταθερά ζημιογόνο μονάδα χαρτοπολτού που διέθετε στη Δράμα. Οι διοικήσεις που «παρέλασαν» από τη Softex τα τελευταία χρόνια δεν μπόρεσαν παρά να ακολουθήσουν, με μικρά διαλείμματα, τον δρόμο του ξέφρενου τραπεζικού δανεισμού, δηλαδή τον δρόμο που είχε ακολουθήσει από τη δεκαετία του 1970 η οικογένεια Κεφάλα, οδηγώντας την επιχείρηση σε αδιέξοδο.

Επιπροσθέτως, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η Αθηναϊκή Χαρτοποιία είχε κάνει αμέσως μετά την πυρκαγιά ένα εγκληματικό λάθος, που έπληξε τους αμέσως επόμενους μήνες κυρίως την ίδια. Αποφεύγοντας οποιαδήποτε πρόσκαιρη εμπορική συνεργασία με μεγάλους ανταγωνιστές της που μπορούσαν να παράγουν προϊόντα φασόν για λογαριασμό της, ανέθεσε την παραγωγή προϊόντων της σε Ιταλούς βιομηχάνους.

Στις αρχές του χρόνου, μέσω τηλεφώνου ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι στη Softex ότι το εργοστάσιο της ιστορικής χαρτοβιομηχανίας στον Βοτανικό διακόπτει οριστικά τη λειτουργία του. Σε επικοινωνία που είχε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας με τον πρόεδρο του σωματείου, του μετέφερε την απόφαση της διοίκησης της ιταλικής πολυεθνικής Bolton, στην οποία είχε περάσει τα τελευταία χρόνια η Αθηναϊκή Χαρτοποιία, να διακοπεί η λειτουργία, επικαλούμενος το οικονομικό βάρος που είχε προκύψει από την περσινή πυρκαγιά και την αδυναμία των μετόχων να καλύψουν το κόστος.

Σε οικονομικό επίπεδο, η Αθηναϊκή Χαρτοποιία, η οποία, παρά την απαξίωσή της (σ.σ. μηδενική προώθηση), κατέχει ακόμη και σήμερα πρώτη θέση σε αρκετές κατηγορίες προϊόντων, είχε παρουσιάσει πωλήσεις ύψους 44,3 εκατ. ευρώ το 2014, με τα καθαρά αποτελέσματα να διαμορφώνονται σε ζημίες ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η περίπτωση της Softex έρχεται να προστεθεί στα λουκέτα που έχουν βάλει οι υπόλοιπες μεγάλες χαρτοβιομηχανίες της χώρας τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις είναι η Χαρτοποιία Θράκης (Diana) του Πάνου Ζερίτη, που κήρυξε πτώχευση το 2012, και η Delica στην Πάτρα, που έκλεισε το 2013. Το 2002 είχε κλείσει και το εργοστάσιο της Softex στη Δράμα (σ.σ. παρήγαγε, μεταξύ άλλων, το χαρτί για τα σχολικά βιβλία), που απασχολούσε 600 εργαζομένους.

 

https://www.retailandtobacconews.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top