EDITORIAL

Αυτεπάγγελτη έρευνα στην αγορά διανομής τύπου

ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΥΠΟΥ

Μετά από πολλά χρόνια, έρχεται για πρώτη φορά μέσω πιέσεων από την Κυβέρνηση το θέμα των ποσοστών λιανεμπορίου που αφορά την διανομή τύπου να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 9.1.2018.

Η ιστορία που αφορά αυτό το θέμα έχει ξεκινήσει πριν πολλά χρόνια (επί Κυβερνήσεως Σαμαρά) από εμένα ως φυσικό πρόσωπο αλλά και ως νυν Πρόεδρος του Συνδικάτου Επαγγελματιών Περιπτερούχων, Καπνοπωλών & Ψιλικών Ειδών Ν. Αττικής μαζί με τον πληρεξούσιό μας δικηγόρο κο. Παπαγιάννη Ευάγγελο, όταν καταθέσαμε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού επώνυμη καταγγελία αλλά και σχετικά υπομνήματα.

Όλα αυτά τα χρόνια έχουν ενημερωθεί όλα τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα καθώς επίσης και οι Διοικήσεις των Πρακτορείων Διανομής Άργος και Ευρώπης.

Η τελευταία παρέμβαση που είχαμε κάνει για αυτό το συγκεκριμένο θέμα ήταν στο Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης, Επικοινωνίας & Ψηφ. Πολιτικής, κο. Κρέτσο Ελευθέριο, ο οποίος μας είχε υποσχεθεί ότι θα προχωρήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την επίλυση του χρόνιου αυτού προβλήματος.

Εύχομαι και ελπίζω ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κος. Κυριτσάκης Δημήτριος να σταθεί αυτή την φορά στο ύψος των περιστάσεων διότι η μέχρι στιγμής διαγωγή του με όλες τις κατά καιρούς αποφάσεις που έχει βγάλει, δεν μας έχει πείσει για το αδέκαστο των αποφάσεών του.

Το συγκεκριμένο θέμα θα το παρακολουθούμε από κοντά ως Προεδρείο του Συνδικάτου αλλά και θα αναδείξουμε σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης την χρόνια αδικία σε βάρος του Κλάδου μας όσον αφορά τα ποσοστά Διανομής Τύπου.

Δούκας Γεώργιος
Πρόεδρος Συνδικάτου Επαγγελματιών Περιπτερούχων, Καπνοπωλών & Ψιλ. Ειδών Ν. Αττικής
Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αυτεπάγγελτη έρευνα στην αγορά διανομής τύπου

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΑ) θα συνεδριάσει στις 9 Ιανουαρίου 2018 για να εξετάσει, κατόπιν σχετικής εισήγησης, εάν συντρέχει παράβαση των άρθρων 1 και 2 ν. 703/77 (όπως ίσχυε), ήδη 1 και 2 ν. 3959/2011, και 101 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά διανομής τύπου.

Η αυτεπάγγελτη έρευνα της Υπηρεσίας σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εν λόγω αγορά ξεκίνησε μετά από τηλεφωνήματα από λιανοπωλητές περιπτερούχους στην Επιτροπή, με τα οποία καταγγέλλονταν οι εφημεριδοπώλες/υποδιανομείς τύπου για μη προμήθεια τύπου, χωρίς τη συνδρομή εύλογων και αντικειμενικών κριτηρίων. Οι παραπάνω αιτιάσεις, σε συνδυασμό με την δομή της αγοράς διανομής τύπου, καθώς και την εφαρμογή του Ν.
3919/2011 για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, οδήγησαν στη διερεύνηση του
τρόπου λειτουργίας της αλυσίδας διανομής τύπου, προκειμένου να διαπιστωθεί ενδεχόμενη παράβαση των άρθρων 1 και 2 του Ν. 3959/2011 (ή/και των άρθρων 1 και 2 του Ν.703/1977), όπως ισχύει, και των άρθρων 101 και 102 της ΣΛΕΕ, στην αγορά διανομής τύπου.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στη συμπεριφορά των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην διανομή τύπου, στο επίπεδο της κεντρικής διανομής ή/και στις καθέτως συνδεόμενες με αυτήν δραστηριότητες της πρακτόρευσης διανομής τύπου και της διανομής στα τελικά σημεία πώλησης. Σύμφωνα με την Εισήγηση, οι συμφωνίες και εναρμονισμένες πρακτικές που εντοπίσθηκαν εντάσσονται, λόγω της ταυτότητας του σκοπού και των στενά συνδεδεμένων συνεργειών τους, σε σειρά προσπαθειών των επιχειρήσεων της αγοράς με σκοπό τον από κοινού σχεδιασμό της λειτουργίας όλης της αγοράς διανομής τύπου. Ως εκ τούτου, εκτιμήθηκε ότι εν λόγω πρακτικές συνιστούν σειρά ενεργειών, οι οποίες εντάσσονταν σε ένα συνολικό σχέδιο νόθευσης του ανταγωνισμού, κατά παράβαση των άρθρων 1 του Ν.3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ, η οποία περιελάμβανε, αντι-ανταγωνιστική σύμπραξη με αντικείμενο κοινή πολιτική και συμφωνία σχετικά με τον καθορισμό τιμών, τον περιορισμό διάθεσης, την άμεσα συνδεόμενη με τις ανωτέρω πρακτικές ανταλλαγή μεταξύ ανταγωνιστών ευαίσθητων εμπορικών πληροφοριών και την κατανομή πελατείας.

Υπενθυμίζεται σχετικά ότι η Εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της διαδικασίας και τις απόψεις των μερών.

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top