ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Δήμος Αθηναίων: Μεγάλες αλλαγές το 2018 για τα τραπεζοκαθίσματα σε πεζοδρόμια και πεζόδρομους

Αυστηρότερο πλαίσιο για τα τραπεζοκαθίσματα προκειμένου να εξασφαλισθεί περισσότερος ελεύθερος χώρος για τους πεζούς φέρνει ο δήμος Αθηναίων το 2018.

Με στόχο να διατηρηθεί η δυναμική, η ζωντάνια και η επιχειρηματική άνοδος της πρωτεύουσας, με σεβασμό όμως στον δημόσιο χώρο και τη χρήση του, το νέο πλαίσιο που εισάγει ο δήμος Αθηναίων και παρουσίασε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης προβλέπει σημαντικές αλλαγές προκειμένου να ανοίξουν στον πολίτη πεζόδρομοι και πεζοδρόμια.

* δεν θα μπορούν να τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα σε πεζοδρόμια που είναι μικρότερα των 2,5 μέτρων.

* “έξωση” των τραπεζοκαθισμάτων από πεζόδρομους που έχουν πλάτος μικρότερο των 5,5 μέτρων.

* περιορίζεται αποφασιστικά η κατάληψη κοινόχρηστου χώρου από τα περίπτερα, με αποσαφήνιση των εξωτερικών στοιχείων που θα μπορούν εφ’ εξής να περιλαμβάνουν.

«Ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα αλλά με κανόνες» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης επισημαίνοντας ότι «πρέπει να διατηρήσουμε τη ζωντάνια και τον δυναμισμό της πόλης, χωρίς αυτό να ακυρώνει το δικαίωμα του πολίτη στον ελεύθερο χώρο”. Ο δήμαρχος Αθηναίων συμπλήρωσε ότι “για να καταρτισθεί η νέα κανονιστική απόφαση, που υπερψηφίσθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, έγινε εξαντλητικός διάλογος με όλους τους επαγγελματικούς φορείς της πόλης”. “Θέλουμε να φτιάξουμε μια πόλη φιλική και ελκυστική στους κατοίκους και τους επισκέπτες της, και σε αυτό θέλουμε να συμμετάσχουν όλοι” τόνισε ο κ. Καμίνης.

Ωστόσο, ο δήμαρχος Αθηναίων επισήμανε ότι ο δήμος Αθηναίων καλείται να εφαρμόσει το νέο πλαίσιο με τη Δημοτική Αστυνομία να βρίσκεται στο 30% της δυναμικότητάς της, σε σύγκριση με το προσωπικό που διέθετε πριν από την κατάργησή της.

«Πρόκειται για μια διοικητική καινοτομία», εξήγησε η αντιδήμαρχος Εμπορίου, Ανάπτυξης & Διαχείρισης Κοινόχρηστων Χώρων Νέλλη Παπαχελά, «καθώς, για πρώτη φορά, το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων – στα οποία περιλαμβάνονται και οι διαδικασίες παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος – ρυθμίζεται πλέον με τρόπο ενιαίο, ενισχύοντας την ασφάλεια δικαίου και απλουστεύοντας τις διαδικασίες που οφείλουν να ακολουθούν οι ενδιαφερόμενοι».

Ποιες σημαντικές αλλαγές φέρνει η νέα Κανονιστική Απόφαση του δήμου Αθηναίων

Πιο πολλοί ελεύθεροι δημόσιοι χώροι

Πλέον, δεν παραχωρείται προς χρήση τμήμα κοινόχρηστου χώρου σε πεζοδρόμια που έχουν πλάτος μικρότερο των 2,5μ. και σε πεζοδρόμους με πλάτος μικρότερο των 5,5 μ.

Νέες προδιαγραφές στα εξωτερικά λειτουργικά στοιχεία των καταστημάτων (σκιάδια, φυτά)

Σκιάδια (Ομπρέλες): Το ύψος τους πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 2,10μ και μικρότερο από 3,50μ. Το συνολικό εμβαδόν τους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 16 τμ.

Φυτά: Το ύψος τους πρέπει να είναι έως 0,70μ και η τοποθέτησή τους αποκλειστικά και μόνο κάθετα στη ρυμοτομική γραμμή, ως διαχωριστικά στοιχεία των γειτονικών καταστημάτων.

Ξύλινα δάπεδα (decks): Η τοποθέτησή τους επιτρέπεται μόνο όταν το δάπεδο του κοινόχρηστου χώρου έχει κλίση από 5% έως 10% ή δημιουργεί προβλήματα στην ασφαλή τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων.

Περιορισμός των εξωτερικών στοιχείων περιπτέρων

Ο παραχωρούμενος κοινόχρηστος χώρος σε περίπτερα προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την τοποθέτηση ενός (1) ψυγείου πώλησης παγωτών, ενός (1) ψυγείου αναψυκτικών και ροφημάτων και δύο (2) σταντ πώλησης εντύπων.

Προστασία αισθητικής φυσιογνωμίας της πόλης

Στα περίπτερα που βρίσκονται μπροστά από κτίρια τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα ή μνημεία ή ιδιαίτερου κάλλους, δεν θα παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος, εφόσον ληφθεί σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατόπιν εισήγησης της οικείας Δημοτικής Κοινότητας.

Από πότε ισχύει η νέα Κανονιστική;

Η νέα Κανονιστική αφορά τις αδειοδοτήσεις με αφετηρία το έτος 2018 και παραμένει σε ισχύ μέχρι την αντικατάστασή της με νέα Κανονιστική.

Όσον αφορά τις υφιστάμενες άδειες τοποθέτησης ξύλινων δαπέδων, αυτές εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι τις 30/6/2018.

 

https://www.dikaiologitika.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top