ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Σοκ στη ΣΕΚΑΠ: Επικυρώθηκε το πρόστιμο των 38 εκατ. Σκέψεις για λουκέτο

Δύσκολες ώρες για την καπνοβιομηχανία της Ξάνθης και τους 170 εργαζόμενους μετά την απόρριψη της προσφυγής. Σκέψεις για άμεση αναστολή λειτουργίας.

Σοκ προκαλεί στη διοίκηση και τους εργαζόμενους της ΣΕΚΑΠ, αλλά και στην τοπική κοινωνία της Ξάνθης, η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής να επικυρώσει ουσιαστικά το πρόστιμο των 38,2 εκατ. ευρώ που είχε επιβάλει το οικείο τελωνείο στην ακριτική καπνοβιομηχανία, απορρίπτοντας την προσφυγή της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΣΕΚΑΠ καλείται να πληρώσει το υπέρογκο αυτό πρόστιμο για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές του 2008, δηλαδή για μια υπόθεση που χρονολογείται πέντε χρόνια πριν εξαγοραστεί από τον όμιλο Σαββίδη και η η οποία τής γνωστοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2016, δηλαδή τρία χρόνια μετά την εξαγορά της!

Ωστόσο, το δικαστήριο δεν έκανε δεκτές τις αιτιάσεις της ΣΕΚΑΠ, η οποία πλέον καλείται, σε περίπτωση που απορριφθεί η νέα προσφυγή που καταθέτει, να προχωρήσει στην άμεση καταβολή των 38, 2 εκατ. ευρώ (τα 20 εκατ. ευρώ είναι προσαυξήσεις).

Όπως είναι λογικό, το εξοντωτικό πρόστιμο αναμένεται να αποτελέσει ταφόπλακα για τη βιομηχανία της Ξάνθης, η οποία, υπό τη νέα ιδιοκτησία, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κατάφερε να πραγματοποιήσει -μάταια όπως φαίνεται- σημαντικά βήματα ανάκαμψης.

Και λέμε μάταια διότι, κακά τα ψέματα, η πληρωμή ενός τέτοιου προστίμου δεν υπαγορεύεται από καμία επιχειρηματική λογική γενικά, πόσω μάλλον όταν αφορά μία εταιρεία με τα χαρακτηριστικά και τα μεγέθη της ΣΕΚΑΠ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες της Voria.gr, τα στελέχη της ΣΕΚΑΠ εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο ακόμα και της άμεσης αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης.

Βέβαια, μία τέτοια αρνητική εξέλιξη θα δημιουργήσει μείζον κοινωνικό ζήτημα στην Ξάνθη, καθώς 170 άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους, ενώ οι επιπτώσεις θα είναι ευρύτερες για τον οικονομικό κύκλο της περιοχής αν συνυπολογιστούν οι πολλοί περισσότεροι εργαζόμενοι, καπνοπαραγωγοί και επαγγελματίες που εμπλέκονται άμεσα και έμμεσα στη δραστηριότητά της. Και κάπως έτσι θα μπει ακόμα ένας κρίκος στη μακρά αλυσίδα της αποβιομηχάνισης της χώρας, και μάλιστα εν προκειμένω σε μία ευαίσθητη εθνικά περιοχή, όπως είναι Θράκη. Και όλα αυτά σε μία περίοδο που το ζητούμενο είναι ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας…

 

Πηγή: http://www.voria.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top