ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Κρήτη: Πρόστιμα «φωτιά» για τους θεριακλήδες – Πού απαγορεύεται το κάπνισμα, ποιοι εξαιρούνται

Μια ακόμη προσπάθεια να εφαρμοστεί στην Ελλάδα ο αντικαπνιστικός νόμος κάνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επιδιώκοντας να… διώξει τα σύννεφα καπνού από τσιγάρα, ακόμα και ηλεκτρονικά, στους δημόσιους χώρους, επιβάλλοντας τσουχτερά πρόστιμα από 50 έως 10.000 ευρώ!

Σημειώνεται, μάλιστα, πως στο νόμο προβλέπεται πρόστιμο 1.500 ευρώ σε θεριακλήδες οδηγούς ή επιβαίνοντες σε όχημα που καπνίζουν ενώ μεταφέρονται παιδιά στο αυτοκίνητο.

Ο υπουργός Υγείας καλεί την Αστυνομία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δημοτική Αστυνομία και υπηρεσίες τής κάθε Περιφέρειας), το Λιμενικό Σώμα και τους επιθεωρητές Υγείας να προβαίνουν σε ελέγχους και να αποστέλλουν στο υπουργείο τον απολογισμό τους.

Οι συστάσεις του υπουργείου Υγείας, όμως, προς τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους, που καλούνται να ανακαλύψουν τους παραβάτες, γεννούν απορίες.

Και αυτό γιατί με μια εγκύκλιο ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ζητά να ενταθούν οι έλεγχοι και τα πρόστιμα σύμφωνα με τον αντικαπνιστικό νόμο.

Καλεί τα αρμόδια όργανα να επιδεικνύουν αυστηρότητα στην τήρηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας και ζητά από τους ελεγχόμενους να δείξουν διάθεση καλής συνεργασίας.

Ο υπουργός Υγείας δηλαδή καλεί την ΕΛ.ΑΣ. και το… Λιμενικό να εντοπίζουν τους παραβάτες, χωρίς όμως να διευκρινίζεται αν οι υπηρεσίες αυτές είναι υποχρεωμένες να κάνουν εκείνες τους ελέγχους.

Την ίδια ώρα, η απόφαση αυτή έχει και πάλι προβληματίσει ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, με την πρόεδρο του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη, να τονίζει πως «πρόκειται για έναν νόμο καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα, πράγμα που φαίνεται και από τα πρόστιμα των 10.000 ευρώ που θα επιβάλλονται στον καταστηματάρχη. Ένας νόμος που μας καλεί να διαδραματίσουμε το ρόλο του αστυνόμου. Οι καταστηματάρχες δεν μπορούν, όμως, να παίζουν αυτόν το ρόλο. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε τις απαιτούμενες σημάνσεις ότι το κάπνισμα δεν επιτρέπεται και, εφόσον ο χώρος μας το επιτρέπει, να διαμορφώσουμε ειδικούς χώρους καπνιζόντων. Να σεβαστούμε αυτούς που δεν καπνίζουν, αλλά δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα επιβάλουμε σε κάποιον να μην καπνίζει», είπε η κ. Αντωνακάκη.

Πού απαγορεύεται

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού στα εξής σημεία:

Σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας – μεταξύ άλλων, καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ, κυλικεία, σχολεία και νοσοκομεία.
Σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον. Ως «εσωτερικός χώρος» θεωρείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.
Στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής, στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές, και στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων.
Στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί), και αγοραίων.
Στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Ποιοι εξαιρούνται

Από τις αντικαπνιστικές διατάξεις εξαιρούνται τα καζίνα και τα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική, εμβαδού άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων, και τα καταστήματα όπου νομίμως διεξάγονται τυχερά παίγνια.

Στους χώρους αυτούς μπορούν να δημιουργούνται χώροι καπνιζόντων, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το ένα δεύτερο του συνολικού εμβαδού του καταστήματος. Για τη δημιουργία τέτοιων χώρων καταβάλλεται ετήσιο τέλος ποσού 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες

Οι ισχύοντες νόμοι προβλέπουν μια σειρά από πειθαρχικούς ελέγχους και πρόστιμα σε όσους δεν εφαρμόζουν την αντικαπνιστική νομοθεσία: Για τους δημόσιους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, η παράβαση αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.

Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού, επιβάλλεται πρόστιμο 50 έως 500 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής. Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων όπου γίνεται παράβαση της νομοθεσίας, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.

Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.

Για παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος στα αυτοκίνητα, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει, ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης.

Στους οδηγούς, επιβάλλεται επιπλέον αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός μήνα για κάθε παράβαση, έστω και αν δε διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.

 

http://rethemnosnews.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top