ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Το πλήγμα της Ε.Ε. στα Ελληνικά καπνά το 2006 και η πτωτική τους πορεία

Τα Ελληνικά καπνά είναι διεθνώς ξακουστά και φημίζονται για το άρωμα και για την ποιότητα και την ποσότητά τους και για τους δεσμούς των πολλών αγροτών που τα καλλιεργούν με μόχθο και με μεράκι με την γη και με την παραγωγή τους σαν την πρώτη ύλη για το διεθνώς συγκρινόμενο και εφάμιλλα ποιοτικά σημαντικότερο βιομηχανικό προϊόν που παράγει η χώρα μας που είναι τα ξακουστά Ελληνικά τσιγάρα.

Η Ελλάδα σαν την σημαντικότερη καπνοπαραγωγική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχτηκε κοινωνικά και οικονομικά ένα σοβαρό πλήγμα για τα Ελληνικά καπνά όταν το 2006 καταργήθηκαν από τον διεθνή οργανισμό δύο χρόνια από πριν την καθιέρωση των περισσότερων αντικαπνιστικών νόμων των πιο αναπτυγμένων χωρών τα κοινοτικά κονδύλια που διέθετε για την καλλιέργειά τους σε υπόδειξη αποχής και διαμαρτυρίας για το συσχετισμένο πρόβλημα των τσιγάρων με την υγεία.

Η κατάργηση της Κοινοτικής χορήγησης στην καπνοπαραγωγική διαδικασία είχε ολέθριο και καταστρεπτικό αποτέλεσμα που αντιπαρατίθεται οξύμωρα με τα οφέλη που προκύπτουν από την συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο ως ακαριαία όσο και μακροπρόθεσμα από τότε μέχρι τώρα. Φτάνει να αναλογιστεί κανείς ότι το εθνικά επιζήμιο και «αντικαπνιστικό μέτρο» που εκπόνησε η Ε.Ε. σε όλες τις χώρες-μέλη της το 2006 ελάττωσε την ποσότητα της Ελληνικής σοδειάς των καπνών από τους 106.500 τόννους που ήταν το 2005 στους 22.100 τόννους το 2006 που σαν την δραματική πτώση κατά του ενός πέμπτου εξακολουθεί να αποτελεί παταγώδη ζημιά και αποτυχία για την οικονομία και για την ζωή του τόπου.

Ενδεικτικά κατά το έτος 2005 όταν τα καπνά Μπασμάς και Κατερίνη αναλογούσαν σε 48.600 τόννους ο ίδιος αριθμός ήταν 19.200 τόννοι για το 2017, 19.050 τόννοι για το 2016 και 22.000 τόννοι για το 2015 αφού το 2005 τα καπνά Μπασμάς απέδωσαν 25.600 τόννους σε σχέση με το υποπολλαπλάσιο των 11.500 τόννων που απέδωσαν μετά από το τέλος του 2006 ενώ τα Κατερίνη απέδωσαν 23.000 τόννους αντί των 10.600 τόννων μετά από την κατάργηση της Κοινοτικής χορήγησης και μπροστά στα έκπληκτα μάτια των άναυδων Ελλήνων και ξένων παρατηρητών και του κοινού.

basmas

Οι ήπιες και γνωστές σε πολλούς σαν «γλυκόπιοτες» ποικιλίες καπνών έχοντας μια ιστορία και παράδοση προ-αιώνων όπως είναι τα κλασσικά Καβακουλάκ, Ελασσόνας, Μυρωδάτα Αγρινίου και Τσεμπέλια και Μαύρα δεν συμβάλουν πια ενεργά στην καπνοπαραγωγική διαδικασία αφού η καλλιέργειά τους εκλείπει από εντός του ενός έτους από την εξαγγελία το 2006 της περικοπής των κοινοτικών κονδυλίων.

katerini

Έκτοτε η καπνοπαραγωγή στην Ελλάδα αποκατέστησε μέχρι τώρα την διατήρησή της στο ίδιο κάθε φορά επίπεδο με χαμηλή πτωτική πορεία και ενδιαφέρουσες αυξομειώσεις όσο της της αναλογίας της έκτασης της καλλιέργειας για τον κάθε αγρότη που την καλλιεργεί να παρέμενε σταθερή για τα αμφότερα είδη των καπνών μεταβαίνοντας από το 2015 στο 2016 και το ιδιαίτερα ενθαρρυντικό χαρακτηριστικό των τελευταίων τριών χρόνων να αρκεί μια μικρότερη έκταση σε συνδυασμό με λιγότερους αγρότες για την ανταπόδοση της ίσης ποσότητας παραγωγής.

Βαλκάνια

Σαν φθίνουσα και πτωτική απολήγει από τα Βαλκάνια η καπνοπαραγωγική διαδικασία στην Βουλγαρία παρουσιάζοντας ανάλογα κωλύματα στην διάθεση και την εκποίηση αλλά το αντίθετο συμβαίνει στην Π.Γ.Δ.Μ. όπου αναπτύσσεται και ευδοκιμεί με ακμαία και με προοδευτική άνοδο και εμπορική επιτυχία αφού ακμάζει παραπλήσια το ύψος και η απόδοση της καπνοβιομηχανίας των πολυεθνικών που βρίσκονται εγκατεστημένες στην Ανατολική Ευρώπη.

balkan

Όσο και για το ποσοστό των καπνιστών της κάθε χώρας το κάπνισμα ευδοκιμεί με το εκρηκτικό ποσοστό του 46,9% στην Ομοσπονδία Βοσνίας και Ερζεγοβίνης αντιπαραθέτοντας την «αδιανόητη» στην Δύση καθώς και για πολλούς διατήρηση της «ισορροπημένης παράδοσης των μισών καπνιστών» που επικρατεί σε εκείνη την χώρα. Το ποσοστό κυμαίνεται στην Βουλγαρία στο 31,2% του πληθυσμού και στην Π.Γ.Δ.Μ. στο 36,75% του πληθυσμού και στην Σερβία καπνίζουν το 34,75% και στην Αλβανία το 35,15% των πληθυσμών τους αντίστοιχα, ποσοστά κατά πολύ υψηλότερα από της Ελλάδας που κυμαίνεται στο 27% όπου παρόμοια επίπεδα επικρατούσαν πριν από το 2012.

Πηγή: https://elepheriepilogi.wordpress.com

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top