ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ

Προτάσεις Της ΚΕΑ Προς Το Υπουργείο Υγείας

Την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου έλαβε χώρα κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας ατμιστών και επαγγελματιών του χώρου μπροστά στο Υπουργείο Υγείας. Αιτία ήταν μια εγκύκλιος που έβγαινε εκτός των πλαισίων του νόμου και πρακτικά καταργούσε όλα τα μη νικοτινούχα υγρά που πωλούνται στα ατμιστικά καταστήματα. Μια πενταμελής επιτροπή, αποτελούμενη από μέλη του ΣΕΕΗΤ, της ΚΕΑ και μία νομική σύμβουλο, ζήτησε και πήρε ακρόαση από το Υπουργείο.
Στην συζήτηση που ακολούθησε μάθαμε πως θα συνταχθεί σύντομα τροπολογία που θα τακτοποιήσει το θέμα. Στο αμέσως επόμενο διάστημα μπορούσαμε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας επί της επικείμενης αυτής τροπολογίας.
Η ΚΕΑ, με επίγνωση της ευθύνης της, συνέταξε και παρέδωσε την Τρίτη 16 Οκτωβρίου το ακόλουθο κείμενο για να μεταφέρει την εμπειρία και τις προτάσεις των ατμιστών στο ευαίσθητο θέμα των υλικών ιδιοκατασκευής:

Η Κοινότητα Ελλήνων Ατμιστών (K.E.A) που ιδρύθηκε στα τέλη του 2016 είναι ένας σύλλογος με σκοπό, μεταξύ άλλων, την εκπροσώπηση των ατμιστών απέναντι στους επίσημους φορείς της Πολιτείας. Είναι σύλλογος απλών καταναλωτών/ ατμιστών και ως τέτοιος δεν εκπροσωπεί επαγγελματικά συμφέροντα του χώρου. Αυτή τη στιγμή είναι ο μόνος επίσημος φορέας της φωνής και της εμπειρίας των ατμιστών της χώρας μας. Πέρα από τα στενά όρια ενός συλλόγου, οι ίδιοι οι ατμιστές είναι αυτοί που γνωρίζουν επακριβώς το πώς ατμίζουν: τις τεχνικές, τα αναγκαία μέσα, τα απαραίτητα αναλώσιμα, την ικανοποιητική χρήση τους και την σημασία όλων αυτών στο να κάνει το άτμισμα αρκετά πρακτικό και θελκτικό ώστε να παραμείνουμε μακριά από το τσιγάρο. Οι ίδιοι ατμιστές που εδώ και χρόνια ανταλλάσουν πληροφορίες σε ένα παγκόσμιο δίκτυο εκατομμυρίων ανθρώπων -πολύ πριν αντιληφθούν το φαινόμενο του ατμίσματος οργανισμοί, υπουργεία και κυβερνήσεις – και κάνουν κινήσεις να προστατεύσουν την υγεία τους και να πιέσουν την αγορά να συμμορφωθεί με τις ανάγκες αλλά και τις γνώσεις που αποκομίζουν, ώστε να γίνει το άτμισμα όσο το δυνατόν πιο ασφαλές.

Με αυτή την ιδιότητα, παρουσιάζουμε στο Υπουργείο Υγείας τα στοιχεία που κρίνουμε σημαντικά για τα υλικά μηδενικής νικοτίνης που χρησιμοποιούνται για ιδιοκατασκευές, και τον σημαντικό ρόλο που παίζουν στο άτμισμα.

Α. Τι είναι η ιδιοκατασκευή ατμιστικών υγρών

Ιδιοκατασκευή υγρών ονομάζεται η ανάμειξη από τον ίδιο τον ατμιστή των συστατικών του ατμιστικού υγρού, με σκοπό την πλήρη προσαρμογή των υγρών στις ανάγκες του. Αυτά τα συστατικά είναι τα εξής:
«Βάση»: γλυκερίνη, προπυλενική γλυκόλη ή μείγμα τους. Το βασικό δομικό συστατικό κάθε ατμιστικού υγρού.
Νικοτίνη: συνήθως διαλυμένη σε προπυλενική γλυκόλη. Οι περισσότεροι ατμιστές τη χρησιμοποιούν, αλλά υπάρχουν αρκετοί που έχουν απεξαρτηθεί πλήρως από τη χρήση της.
Αρωματικές ύλες: σε μεμονωμένα αρώματα ή συγκεκριμένες μείξεις τους που αποδίδουν μια συγκεκριμένη συνταγή (όπως και στα έτοιμα υγρά). Μας αφορούν μόνο τα κατάλληλα προς άτμισμα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ιατρικές και χημικές γνώσεις. Δεν χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, ελαιοδιαλυτά αρώματα ή όσα περιέχουν ζάχαρη, έτσι ώστε να μην εκλύονται επικίνδυνες ουσίες κατά τη θέρμανσή τους.
Απιονισμένο νερό υψηλής καθαρότητας (water for injection). Σε μικρές ποσότητες, για αραίωση πυκνών μειγμάτων.
Αυτά τα συστατικά είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται στα έτοιμα ατμιστικά υγρά, και παρασκευάζονται είτε από τις ίδιες εταιρίες που παράγουν και τα υγρά, είτε από τους προμηθευτές τους. Είναι συνήθεις ουσίες πολλών χρήσεων, με γνωστές ιδιότητες, παρασκευασμένες με τις κατάλληλες πιστοποιήσεις. Οι ιδιότητές τους στο άτμισμα είναι ακριβώς οι ίδιες με αυτές των έτοιμων ατμιστικών υγρών και δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί και ιδιαίτερες προφυλάξεις στον χειρισμό τους –με εξαίρεση τη νικοτίνη, που στην επιτρεπόμενη περιεκτικότητα των 20mg/ml δεν είναι πιο επικίνδυνη από την χρήση εντομοκτόνου στις γλάστρες του μπαλκονιού μας. Στην ουσία, είναι έτοιμα ατμιστικά υγρά σε «τεύχη».

Β. Τι δεν είναι η ιδιοκατασκευή ατμιστικών υγρών

Η ιδιοκατασκευή ατμιστικών υγρών δεν είναι η μείξη περίεργων πρώτων υλών, υλικών άγνωστων στα έτοιμα υγρά, ή υλικών άγνωστης προέλευσης. Δεν σκοπεύει στην δημιουργία ύποπτων ή εξωτικών μειγμάτων με αμφίβολα αποτελέσματα. Ιδιοκατασκευή ατμιστικών υγρών δεν είναι κάτι που απαιτεί σπάνιες εξειδικευμένες γνώσεις ή εξεζητημένες προφυλάξεις.

Γ. Διαφορετικά επίπεδα ιδιοκατασκευής ατμιστικών υγρών

Εφόσον δεν μιλάμε για τα έτοιμα, σφραγισμένα σε μπουκαλάκια των 10ml, ατμιστικά υγρά, μιλάμε για διάφορα επίπεδα εμπλοκής του καταναλωτή/χρήστη στην δημιουργία υγρού προς άτμισμα. Η αγορά και η πράξη έχει καταλήξει σε τέσσερα επίπεδα διαφορετικής ευκολίας:

  • Short Fills

Σχεδόν έτοιμα υγρά μηδενικής νικοτίνης. Παρασκευάζονται από εταιρίες παρασκευής έτοιμων υγρών. Βρίσκονται σε φιαλίδια γεμάτα κατά το 80%-90%. Σε αυτά ο ατμιστής προσθέτει μια μικρή ποσότητα «βάσης» για να φτάσει στην τελική επιθυμητή αραίωση. Δίνουν την δυνατότητα η βάση να είναι νικοτινούχα ή μη, ανάλογα με τις ανάγκες του καταναλωτή. Αν επιθυμεί νικοτίνη, χρησιμοποιεί τα κατάλληλα νικοτινούχα φιαλίδια των 10ml. Αν δεν την επιθυμεί, απλά συμπληρώνει με βάση μηδενικής νικοτίνης. Είναι εξαιρετικά διαδεδομένα σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, κάπως λιγότερο στην Ελλάδα.

  • Shake’n’Vape

Είναι έτοιμο μείγμα αρωματικών, αραιωμένα σε λίγη βάση. Παρασκευάζονται από εταιρίες παρασκευής έτοιμων υγρών. Βρίσκονται σε φιαλίδια γεμάτα μόνο κατά το 15% ως 30%. Ο ατμιστής έχει μεγαλύτερη ευχέρεια να διαμορφώσει τον τελικό χαρακτήρα του υγρού, καθώς μπορεί να καθορίσει και το είδος της βάσης που θα χρησιμοποιήσει –ανάλογα αν προτιμά γλυκερίνη ή προπυλενογλυκόλη ή μείγμα και των δύο σε συγκεκριμένη αναλογία. Αν επιθυμεί νικοτίνη, χρησιμοποιεί τα κατάλληλα νικοτινούχα φιαλίδια των 10ml και συμπληρώνει με μηδενική βάση. Είναι αρκετά διαδεδομένα στην Ευρώπη, ακόμα περισσότερο στην Ελλάδα.

  • Έτοιμες μείξεις αρωμάτων

Μικρά φιαλίδια με έτοιμο μείγμα αρωματικών, αραιωμένα σε ελάχιστη βάση. Παρασκευάζονται από εταιρίες παρασκευής έτοιμων υγρών. Η διαφορά τους με τα Shake’n’Vape (2) είναι πως χρησιμοποιούνται για παρασκευή μεγαλύτερης ποσότητας υγρού και είναι πιο οικονομικά. Αλλά απαιτούν περισσότερο χρόνο αναμονής πριν την κατανάλωση, οπότε δεν βολεύουν τους ανυπόμονους.

  • Μεμονωμένα αρώματα

Αυτή είναι η χομπίστικη και δημιουργική πλευρά του ατμίσματος. Όσοι έχουν την υπομονή και το μεράκι, προμηθεύονται μεμονωμένα τα αρώματα που χρησιμοποιούν και οι εταιρίες παρασκευής έτοιμων υγρών, βάση νικοτινούχα και μη, και ξεκινούν να κάνουν τις συνταγές τους. Είτε βάζοντας ένα και μόνο άρωμα που τους ικανοποιεί, είτε φτιάχνοντας πρωτότυπες συνταγές –πολλές από τις οποίες γίνονται παγκόσμιες επιτυχίες στις σχετικές κοινότητες ατμιστών. Όλοι οι παρασκευαστές υγρών έτσι ξεκίνησαν. Να σημειωθεί πως και σε αυτή την περίπτωση της «απόλυτης» ιδιοκατασκευής, μιλάμε για τα ίδια γνώριμα υλικά των έτοιμων υγρών. Απλά μπαίνει η φαντασία και η προσωπική δημιουργία, όπως υπάρχει στη ζαχαροπλαστική ή τη μαγειρική.

Δ. Σημασία και ασφάλεια ιδιοκατασκευής στο άτμισμα

Όλες αυτές οι κατηγορίες ατμιστικών προϊόντων (μαζί με τη νικοτινούχα αλλά και τη βάση μηδενικής νικοτίνης που απαιτούν) αποτελούν την ραχοκοκαλιά του ατμίσματος.
Οι σημαντικότεροι λόγοι που αρκετοί ατμιστές επιλέγουν την ιδιοκατασκευή είναι οι εξής:

 • Επιτρέπουν στον ατμιστή να επιλέξει τη βάση που προτιμά.
  Σε αντίθεση με τα έτοιμα υγρά στα οποία η σύσταση της βάσης είναι δεδομένη, με την ιδιοκατασκευή μπορεί κανείς να καθορίσει την αναλογία μεταξύ των υλικών (VG/PG) με απόλυτη ακρίβεια.
 • Επιτρέπουν αραιώσεις μεγαλύτερες από των έτοιμων υγρών, με μικρότερο ποσοστό αρωμάτων.
 • Επιτρέπουν έλεγχο στην ποσότητα νικοτίνης αλλά και σταδιακή μείωσή της.
  Στα έτοιμα υγρά οι συγκεντρώσεις νικοτίνης έχουν συγκεκριμένες τιμές (πχ. 12-9-6-3 mg/ml). Στην ιδιοκατασκευή ο ατμιστής μπορεί να φτιάξει υγρό με περιεκτικότητα νικοτίνης που δεν υπάρχει στα έτοιμα και να τη μειώνει βήμα βήμα.
 • Παρέχουν μεγάλη ποικιλία γεύσεων που ικανοποιούν και τον πιο δύσκολο ατμιστή. Κάποιες από αυτές δεν υπάρχουν σε έτοιμα υγρά, λόγω μειωμένης ζήτησης. Αυτή η εναλλαγή είναι για πολλούς πολύ σημαντική για να αποφύγουν να ξαναγυρίσουν στο τσιγάρο.
  Κοστίζουν λιγότερο από τα έτοιμα υγρά, κάτι σημαντικό και για τον βετεράνο ατμιστή αλλά και για τον καπνιστή που σκέφτεται τη μετάβαση στο άτμισμα και συγκρίνει το σχετικό κόστος τσιγάρου-ατμίσματος.
 • Ειδικά η μη νικοτινούχα βάση είναι ένα απλό και πολύτιμο εργαλείο για τον ατμιστή. Του δίνει τη δυνατότητα να την ατμίσει σκέτη χωρίς κανένα αρωματικό (ή με ελάχιστο), μειώνοντας ακόμα περισσότερο την όποια επιβάρυνση στην υγεία μπορεί να σχετιστεί με το άτμισμα –που ήδη έχει φανεί πως είναι πολύ μικρή.

Τα Short Fills (Γ.1) και τα Shake’n’Vape (Γ.2) ελάχιστα απέχουν από τα έτοιμα υγρά, απλά δίνουν δυνατότητα χρήσιμης παραμετροποίησης από τον καταναλωτή. Οι έτοιμες μείξεις αρωμάτων (Γ.3) και τα μεμονωμένα αρώματα (Γ.4) απέχουν περισσότερο, αλλά όχι με τρόπο που να μπορεί να θεωρηθεί επιβαρυντικός για την υγεία του καταναλωτή. Επιπλέον, το κοινό τους είναι αριθμητικά μικρότερο, πιο εξειδικευμένο και (σχεδόν πάντα) πιο «διαβασμένο».

Θυμίζουμε πως λέγοντας «βάση» μιλάμε για γλυκερίνη και προπυλενογλυκόλη φαρμακευτικής καθαρότητας, με πλήρη ανιχνευσιμότητα παραγωγής. Δυο συστατικά που κυκλοφορούν ευρέως στα φαρμακεία, και τα οποία θα είναι πραγματικά παράλογο να απαγορευτούν ειδικά από τα καταστήματα ατμιστικών ειδών.

Αναλόγως, τα αρώματα ανήκουν στην ίδια γκάμα που χρησιμοποιείται στα έτοιμα υγρά ή είναι και ακριβώς οι ίδιες μείξεις/«συνταγές». Πολλά χρησιμοποιούνται ακριβώς ίδια στη ζαχαροπλαστική και όσα παράγονται αμιγώς για άτμισμα έχουν λάβει υπόψη τον ρόλο συγκεκριμένων διαλυτών στο αναπνευστικό και τους έχουν αφαιρέσει. Διαθέτουν MSDS και υπόκεινται σε ελέγχους τοξικότητας κατά την παραγωγή τους. Η Ε.Ε. θεώρησε ότι οι ισχύοντες κανονισμοί περί χημικών προϊόντων είναι ικανοποιητικοί και καλύπτουν τα θέματα ασφάλειας χρήσης, γι αυτό και δεν έχει κάποια ειδική πρόβλεψη απαγόρευσης για τα αρώματα στο άτμισμα.

Συνολικά, πρόκειται για υλικά αμελητέας τοξικότητας στα ποσοστά που χρησιμοποιούνται από τους ατμιστές, ακίνδυνα, τα οποία από όσο μπορούμε να γνωρίζουμε δεν απαγορεύονται πουθενά στον κόσμο. Η απαγόρευσή τους είναι εντελώς έξω από την λογική αλλά και την μέχρι τώρα στάση της Ε.Ε.
Το μόνο υλικό με σοβαρό παράγοντα κινδύνου στα 10 και πλέον χρόνια που ισχύει η ιδιοκατασκευή ήταν η νικοτινούχα βάση. Αυτό όμως ίσχυε πριν την ευρωπαϊκή οδηγία και την εθνική νομοθεσία που ακολούθησε, όταν κυκλοφορούσε σε πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από τα 20mg/ml που είναι το σημερινό ανώτατο όριο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό προβλημάτων υγείας που παρουσιάζονται από την ιδιοκατασκευή ατμιστικών υγρών είναι σπάνια, ίσως λιγότερα από αυτά που σχετίζονται με το μαγείρεμα.

Ε. Πρόταση της Κοινότητας Ελλήνων Ατμιστών για τα μη νικοτινούχα ατμιστικά υλικά

Κατόπιν τούτων, η Κοινότητα Ελλήνων Ατμιστών, μεταφέροντας την άποψη, τη γνώση και την εμπειρία των ίδιων των ανθρώπων που καλείται να προστατέψει το Υπουργείο Υγείας, προτείνει:

Πλήρη ελευθερία πώλησης όχι μόνο των μη νικοτινούχων έτοιμων υγρών αλλά και των προϊόντων Short Fills, των προϊόντων Shake’n’Vape, των κατάλληλων προς άτμισμα αρωμάτων και, οπωσδήποτε, της μη νικοτινούχας γλυκερίνης και προπυλενικής γλυκόλης , από τα ατμιστικά καταστήματα.

Ως οι πλέον ενδιαφερόμενοι, είμαστε πάντα υπέρ της συνεχιζόμενης επιστημονικής έρευνας, τεκμηρίωσης και μεγαλύτερης διασφάλισης ποιότητας των προϊόντων που καταναλώνουμε. Και σε αυτό θα θέλαμε συμμάχους το Υπουργείο Υγείας και τους υπόλοιπους κρατικούς φορείς. Είμαστε όμως κατηγορηματικά αντίθετοι με λογικές καθολικών απαγορεύσεων που θυμίζουν περισσότερο το λαϊκό γνωμικό «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι».

Ενδεχόμενη απαγόρευση πώλησης από ατμιστικά καταστήματα γλυκερίνης, προπυλενογλυκόλης, αρωμάτων και μειγμάτων αυτών, θα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, παράλογη πράξη, και από άποψη υγείας θα μεγαλώσει την έκθεση στον κίνδυνο παρά το αντίθετο.

Εμείς που γνωρίζουμε τον ατμιστικό χώρο εδώ και χρόνια, θεωρούμε δεδομένο πως σε περίπτωση απαγόρευσης των μη νικοτινούχων ατμιστικών υλικών οι χιλιάδες ατμιστές που έχουν συνηθίσει την ιδιοκατασκευή δεν θα στραφούν όλοι στα έτοιμα υγρά. Κάποιο μικρό ποσοστό μπορεί πράγματι να στραφεί σε αυτά. Για τους υπόλοιπους όμως θα έχουμε τις εξής συνέπειες:

 • Πολλοί θα προχωρήσουν σε αγορές υλικών ιδιοκατασκευής από το εξωτερικό.
 • Σε τοπικό επίπεδο θα εμφανιστούν φαινόμενα μαύρης αγοράς και λαθραίων προϊόντων (με ότι αυτό συνεπάγεται για τη διασφάλιση της ποιότητας τους)
 • Κάποιοι θα προσφύγουν σε άλλες μη εξειδικευμένες πηγές με κίνδυνο να προμηθευτούν ακατάλληλα προϊόντα (πχ ελαιοδιαλυτά αντί υδατοδιαλυτά αρώματα)
 • Αρκετοί απλά θα ξαναγυρίσουν στο τσιγάρο

Η ελεύθερη πώληση των υλικών ιδιοκατασκευής κάνει το άτμισμα αυτό που είναι, και βεβαιώνει πως οι άνω των 500.000 ατμιστών πανελλήνια αλλά και το 62,4% των ατμιστών που διέκοψαν το τσιγάρο, είναι αριθμοί που θα μεγαλώσουν αντί να μικρύνουν. Είναι προφανές πως αυτοί οι αριθμοί είναι ακριβώς η αιτία που τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα δείχνει, επιτέλους, βελτίωση στα ποσοστά των μη καπνιζόντων. Εμείς οι ατμιστές, βιώνοντας μια θετική αλλαγή στον τρόπο ζωής μας, επιθυμούμε να ισχυροποιηθεί η τάση απομάκρυνσης από το κάπνισμα και θεωρούμε τα μη νικοτινούχα ατμιστικά υλικά κλειδί για μια τέτοια θετική εξέλιξη.

Δηλώνουμε πως είμαστε στο πλευρό κάθε κρατικού φορέα που θα χρειαστεί ενημέρωση και γνωμοδότηση για την καθημερινή πρακτική του ατμίσματος. Ξέρουμε πως οι, συχνά σημαντικές, λεπτομέρειες του ατμίσματος είναι άγνωστες στους περισσότερους. Έχουμε και τις πληροφορίες και τη διάθεση να τις μοιραστούμε με όποιον θέλει να ασχοληθεί περισσότερο με το θέμα του ατμίσματος.

Με εκτίμηση,
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινότητας Ελλήνων Ατμιστών

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top