ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Φθηνότερα μέχρι και 20% τα κρασιά μετά την κατάργηση του ΕΦΚ

Φθηνότερα μέχρι και 20% τα κρασιά μετά την κατάργηση του ΕΦΚ. 

Στα περσινά επίπεδα, με μικρή αύξηση, της τάξης του 1%-2%, εκτιμάται ότι θα κινηθεί φέτος η κατανάλωση κρασιού στην Ελλάδα, ωφελούμενη σε έναν βαθμό και από την πτώση των τιμών λόγω του  μηδενισμού του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) από 1ης Ιανουαρίου του 2019, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος«, Στέλλιος Μπουτάρης.

Οι οινοπαραγωγοί στη Βόρεια Ελλάδα αντιμετώπισαν δυσκολίες ως προς τη φετινή σοδειά, λόγω των καιρικών συνθηκών, που ευνοούν τις ασθένειες του αμπελιού, ενώ θεωρείται πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα ως προς τα μακεδονικά σήματα στα ελληνικά κρασιά, καθώς οι οινοποιοί έχουν ήδη κατοχυρώσει την ονομασία προέλευσης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρης, ο μηδενισμός του ΕΦΚ έχει βοηθήσει ταμειακά τα οινοποιεία, γιατί δεν χρειάζεται πλέον να αποδίδουν φόρο κάθε μήνα, ενώ έχουν πέσει και οι τιμές των κρασιών, όχι τόσο στα ακριβότερα, όσο στα «καθημερινά«, όπου έχουν μειωθεί μέχρι κατά 20%. Η κατανάλωση εκτιμάται πως θα είναι η ίδια με πέρυσι. Η χρονιά ξεκίνησε καλά και ο Απρίλιος ήταν καλός μήνας λόγω Πάσχα, αλλά ο Μάιος χαρακτηρίστηκε «μουδιασμένος» λόγω και των εκλογών.

Ως προς το πώς αναμένεται να εξελιχθεί η φετινή σοδειά στη Βόρεια Ελλάδα, ο κ. Μπουτάρης ανέφερε ότι θα είναι όψιμη όπως και η περσινή.

Σχετικά με τα προβλήματα για τα μακεδονικά σήματα στα κρασιά, ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» σημείωσε: «Το θέμα σαφώς μας απασχολεί, αλλά θεωρώ πως δεν θα έχουμε προβλήματα σε ό,τι αφορά την προστασία της ονομασίας προέλευσης στο εξωτερικό, καθώς έχουμε ήδη κατοχυρωμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Βέβαια, όταν ζητάς στο εξωτερικό κρασί από τη Μακεδονία, ο ξένος θεωρεί ότι ζητάς κρασί από τη Βόρεια Μακεδονία κι αυτό είναι κάτι που δεν το χάσαμε τώρα, έχει χαθεί εδώ και 20-30 χρόνια και δύσκολα θα το ανακτήσουμε. Είμαστε πάντως συνομιλητές και σύμβουλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ και δεν θα κάνουμε πίσω ως προς την υποχρέωση των γειτόνων μας να αναγράφουν «Βόρεια Μακεδονία» στα κρασιά τους».Είμαστε πάντως συνομιλητές και σύμβουλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ και δεν θα κάνουμε πίσω ως προς την υποχρέωση των γειτόνων μας να αναγράφουν «Βόρεια Μακεδονία» στα κρασιά τους».

Πηγή: minimarketmag.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top