ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ

H νέα συμφωνία της Altria κάνει δισεκατομμυριούχους τους ιδρυτές της Juul

By Kathleen Chaykowski and Alex Konrad

Οι περιουσίες των συνιδρυτών της εταιρείας ηλεκτρονικού τσιγάρου Juul Labs’, James Monsees και Adam Bowen, αναμένεται να αυξηθούν από τα 730 εκατ. δολάρια σε πάνω από 1,1 δισ. δολ. για τον καθένα, μετά την είδηση ότι η Altria αγοράζει μερίδιο 35% στην Juul Labs, με την αποτίμησή της να φτάνει τα 38 δισ. δολάρια. Ο Bowen είναι ο επικεφαλής τεχνολογίας της Juul και ο Monsees ο επικεφαλής του τομέα προϊόντων.

Η νέα εκτίμηση για την περιουσία των ιδρυτών της Juul στα 1,4 δισ. δολάρια βασίζεται εν μέρει στην υπόθεση του Forbes ότι ο καθένας τους κατέχει περίπου 1,75% της Juul, σύμφωνα με μία πηγή που έχει γνώση του θέματος. Στη συνέχεια το Forbes υπολογίζει ένα discount 10% στην εκτίμηση της αξίας ιδιωτικών εταιρειών, λόγω αβεβαιότητας και έλλειψης διαφάνειας. Ο καθένας από τους ιδρυτές της Juul Labs έχει πουλήσει πάνω από 500 εκατ. δολ. σε μετοχές μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η Juul από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι η Altria επενδύει 12,8 δισ. δολάρια για την εξαγορά μεριδίου 35% στην εταιρεία ηλεκτρονικού τσιγάρου. Η Juul αρνήθηκε να κάνει σχόλιο για την αποτίμηση της αξίας της.

“Αντιλαμβανόμαστε τον σκεπτικισμό που προκαλεί η συνεργασία με τη μεγαλύτερη εταιρεία καπνού στις ΗΠΑ” δήλωσε ο CEO της Juul  Kevin Burns. “Και από τη δική μας πλευρά υπήρξε προβληματισμός. Αλλά τους τελευταίους  μήνες πειστήκαμε από πράξεις, όχι από λόγια, ότι στην πραγματικότητα αυτή η συνεργασία θα μπορούσε να βοηθήσει στην αλλαγή της συνήθειας των ενήλικων καπνιστών”.

Η νέα αποτίμηση της Juul έχει διπλασιαστεί από τα 16,2 δισ. δολάρια όταν άντλησε χρήματα αυτό το καλοκαίρι. Για την Juul, μια συμφωνία με την Altria πιθανότητα καθοδηγήθηκε από στρατηγικά οφέλη παρά από την προοπτική της άντλησης κεφαλαίων. Η Altria θα μπορούσε να βοηθήσει την Juul δίνοντάς της πρόσβαση σε πόρους για έρευνα και μάρκετινγκ —για να μην αναφέρουμε την πελατειακή βάση καπνιστών της Altria, πολλοί από τους οποίους προσπαθούν να κόψουν το τσιγάρο. Η Juul, που έχει καταγράψει τα τρία τέταρτα των πωλήσεων ηλεκτρονικών τσιγάρων στις ΗΠΑ, θα μπορούσε να βοηθήσει την Altria να διασφαλίσει ότι θα έχει τα οικονομικά οφέλη της αυξανόμενης αγοράς ηλεκτρονικού τσιγάρου και θα ενισχύσει τη διεθνή της παρουσία. (Η Juul δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τον Καναδά, το Ισραήλ και τη Ρωσία.)

Παρ’ όλα αυτά, όπως έχουν επισημάνει ορισμένοι υπάλληλοι της Juul, μια συμφωνία με την Altria θα μπορούσε να είναι κακή για τη φήμη της πρώτης, η οποία υπογραμμίζει ότι πασχίζει να εξαλείψει τα τσιγάρα προσφέροντας μια πιο ασφαλή εναλλακτική. Ενώ μεγάλες εταιρείες καπνού παρασκευάζουν και πουλάνε τα δικά τους ηλεκτρονικά τσιγάρα (η Altria πουλάει το e-cigarette Nu), το οικονομικό ενδιαφέρον τους για τα παραδοσιακά τσιγάρα είναι ακόμη τεράστιο. Τα τσιγάρα αποτέλεσαν το 84% από τα 100 δισ. δολ. των λιανικών πωλήσεων προϊόντων καπνού στις ΗΠΑ τον περασμένο χρόνο, ενώ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αποτέλεσαν μόνο το 3%, σύμφωνα με στοιχεία της Wells Fargo.

Η είδηση για την επένδυση της Altria στην Juul γίνεται γνωστή σε μια χρονική στιγμή που αυξάνονται οι πιέσεις των ρυθμιστικών αρχών προς την Juul και άλλες εταιρείες ηλεκτρονικού τσιγάρου να δείξουν ότι μπορούν να κάνουν περισσότερα για να κρατήσουν τα εθιστικά προϊόντα νικοτίνης μακριά από τους εφήβους, 3,6 εκατομμύρια εκ των οποίων χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα μόνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα. 

Πηγή:capital.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top