ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Παραμένει «ισχυρός» ο κλάδος των καπνικών

Καπνικά τσιγάρα Η μείωση του καπνίσματος στην Ελλάδα κι η αύξηση των λαθραίων τσιγάρων έχει επηρεάσει την αγορά του καπνού, η οποία όμως παραμένει «ισχυρή» στη χώρα μας, βρίσκοντας διέξοδο και μέσα από νέα προϊόντα,

Κέρδη και νέα δεδομένα για τις καπνοβιομηχανίες

καπνικά τσιγάρα

Μειωμένη εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση καπνού στην Ελλάδα, με την οικονομική κρίση να έχει οδηγήσει και σε «μαχαίρι» του ατομικού τζίρου των Ελλήνων στα τσιγάρα. Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι συμπατριώτες μας καπνιστές περιόρισαν την αγορά καπνού και τσιγάρων μέσα στην κρίση κατά 20 ευρώ, καθώς το 2008, ξόδευαν κατά μέσο όρο ένα ποσό της τάξης των 54,65 ευρώ τον μήνα για καπνό και 52,85 ευρώ για την αγορά τσιγάρων, ενώ μια δεκαετία αργότερα τα νοικοκυριά εκτιμάται ότι ξοδεύουν 37,42 ευρώ για την αγορά καπνού και 29,94 ευρώ για τσιγάρα.

Παρά τη μείωση, όμως, στην κατανάλωση, ο αριθμός των καπνιστών παραμένει υψηλός, με την αντίστοιχη έρευνα να δείχνει ότι μόνο στην Αττική, το 32,7% του πληθυσμού, περίπου 1 εκατομμύριο άτομα, δηλαδή, εξακολουθούν να είναι καπνιστές. Την ίδια ώρα, μάλιστα, οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες της χώρας μας εμφανίζουν συνεχώς ανοδικούς δείκτες σε τζίρους και κέρδη, αποδεικνύοντας ότι η συγκεκριμένη αγορά παραμένει «ισχυρή».

Δύο μεγάλες καπνοβιομηχανίες έχουν ξεκινήσει τη δική τους «μάχη» στις θερμαινόμενες ράβδους καπνού, την ώρα που φουντώνει ο ανταγωνισμός και για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Ενισχυμένοι οι μεγάλοι «παίκτες» της αγοράς

Οι «μεγάλοι παίκτες» του κλάδου των καπνικών στην Ελλάδα έχουν καταφέρει να διατηρήσουν σε θετική «τροχιά» τον τζίρο και την κερδοφορία τους, παρουσιάζοντας θετικά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια. Στην Ελλάδα, η Καρέλιας σημείωσε και στην χρήση 2018 αύξηση του καθαρού (χωρίς Ε.Φ.Κ.) Κύκλου Εργασιών της κατά 3,31%, συγκριτικά με την προηγούμενη χρήση, και αύξηση μεριδίων τόσο στα τσιγάρα όσο και στον καπνό για στριφτό τσιγάρο. Στην χρήση 2018, ο ενοποιημένος καθαρός (χωρίς Ε.Φ.Κ.) κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε 208 εκ. ευρώ, παραμένοντας στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2017. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων κι αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 12,72%, στα 99,4 εκατ. ευρώ.

καπνικά τσιγάρα

Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου, μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας και την πρόβλεψη για φόρους, ανήλθαν σε 79,04 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 44,39%, σε σύγκριση με το 2017. Αντίστοιχα, η Imperial Tobacco Hellas, που είναι υπεύθυνη για έξι αγορές της ΝΑ Ευρώπης (Ιταλία, Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρο, Μάλτα), είχε το 2016 κύκλο εργασιών 67,2 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη προ φόρων να ανέρχονται σε 5,8 εκατ. ευρώ. Καθαρά κέρδη προ φόρων 251,28 εκατ. ευρώ για το 2017, σε σχέση με 27,14 εκατ. ευρώ το 2016, είχε παρουσιάσει κι η Παπαστράτος, η οποία έχει πλέον σταματήσει την παραγωγή τσιγάρων, εστιάζοντας πια στα Iqos, ως βασικός παραγωγός της Philip Morris International για ολόκληρη την Ευρώπη.

«Μάχη» σε θερμαινόμενες ράβδους κι ηλεκτρονικά τσιγάρα

καπνικά τσιγάρα

Πάντως, οι μεγάλοι «παίκτες» της αγοράς έχουν ήδη στραφεί στην επόμενη ημέρα του κλάδου, η οποία αφορά το άτμισμα. Με το ηλεκτρονικό τσιγάρο να δέχεται «πιέσεις» ακόμη και σε πολιτικό επίπεδο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, δύο μεγάλες καπνοβιομηχανίες έχουν ξεκινήσει τη δική τους «μάχη» στις θερμαινόμενες ράβδους καπνού. Την αρχή έκανε η Παπαστράτος, με επένδυση 300 εκατ. ευρώ για την κατασκευή μονάδας παραγωγής του νέου προϊόντος iQOS, στις εργοστασιακές εγκαταστάσεις της εταιρείας, στον Ασπρόπυργο Αττικής. Η εταιρεία σταμάτησε το 2017 να παράγει οποιοδήποτε άλλο τσιγάρο, για να αφοσιωθεί στην παραγωγή του νέου προϊόντος της Philip Morris Internatinoal, με αποτέλεσμα να έχει πλέον «κερδίσει» και σημαντικό μερίδιο της αγοράς, καθώς υπολογίζεται ότι το iQOS καταλαμβάνει πια κοντά στο 7% της αγοράς, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Κάπως έτσι μπήκαν στον… χορό κι οι υπόλοιπες μεγάλες καπνοβιομηχανίες, λανσάροντας στην Ελλάδα τα δικά τους προϊόντα. Ακολούθησε η British American Tobacco (BAT), η οποία σε αποκλειστική συνεργασία με τη Nobacco έκανε τη δική της είσοδο στην αγορά προϊόντων θερμαινόμενου καπνού, με την αποκλειστική διάθεση του προϊόντος glo Trademark στην Ελλάδα. Αντίθετα, από την πλευρά της, η Japan Tobacco Hellas έκανε δυναμική είσοδο στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, με το Logic Compact, το οποίο και λειτουργεί με προ-γεμισμένες κάψουλες (pods). Όσον αφορά την αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αξίζει να σημειωθεί κι η πρόσφατη συνεργασία της JWELL-BΟVaping, μέσω του αποκλειστικού αντιπροσώπου της στην Ελλάδα, Vapour2smoke, με το δίκτυο της SMOK-E. H νέα συνεργασία αφορά το λανσάρισμα ενός εκ των κορυφαίων προϊόντων ατμίσματος στην εγχώρια αγορά, της σειράς BO Vaping.

Τα αναλώσιμα προϊόντα δίνουν το κέρδος στο μίνι μάρκετ

Την ώρα που τα τσιγάρα έχουν μετατραπεί περισσότερο σε «κράχτη», με το ποσοστό κέρδους τους να κυμαίνεται από 3% έως 6%, τα μίνι μάρκετ έχουν τη δυνατότητα για έξτρα κέρδος από την αγορά των καπνικών, μέσω της… περιφερειακής οδού. Τα αναλώσιμα είδη και τα αξεσουάρ στην αγορά των καπνικών αυξάνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, με πολλές ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα και να λανσάρουν διαρκώς καινούργια προϊόντα, τα οποία και προσφέρουν πολύ μεγαλύτερο κέρδος στον επιχειρηματία της μικρής λιανικής. Καπνικά τσιγάρα

Το γεγονός δίνει τη δυνατότητα και στους καταστηματάρχες των μίνι μάρκετ και των υπολοίπων σημείων της μικρής λιανικής για έξτρα κέρδος από την κατηγορία των καπνικών. Με την γκάμα των σχετικών προϊόντων να είναι πλέον πολύ μεγάλη, οι ευκαιρίες για τον ιδιοκτήτη ενός καταστήματος είναι εξίσου πολλές. Φυσικά, και σε αυτή την περίπτωση, η σωστή αξιοποίηση της «βιτρίνας» του ταμείου και της θέσης των τσιγάρων μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αν αξιοποιηθούν σωστά, τα αναλώσιμα και τα καπνικά αξεσουάρ μπορούν να δώσουν ένα έξτρα κέρδος, μειώνοντας και τη «χασούρα» από την ίδια την πώληση των τσιγάρων. Καπνικά τσιγάρα

Τα στριφτά τσιγάρα συνεχίζουν να καταλαμβάνουν σημαντικά μερίδια στην αγορά των καπνικών προϊόντων,ενισχύοντας και τις πωλήσεις στα χαρτάκια και τα φιλτράκια.

Οι αναπτήρες το Νο1

Κι όταν μιλάμε για καπνικά αξεσουάρ, οι αναπτήρες συνεχίζουν να αποτελούν το Νο1 προϊόν για τα μίνι μάρκετ και τα περίπτερα. Πρόκειται για ένα προϊόν με ζήτηση σχεδόν αντίστοιχη των τσιγάρων. Η γκάμα είναι επίσης μεγάλη, καθώς πολλοί καταναλωτές, ειδικά της νέας γενιάς, προσέχουν το σχήμα και, κυρίως, την εμφάνιση των αναπτήρων, επιλέγοντάς τους βάσει αυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η BIC, που είναι εδώ και δεκαετίες leader στην αγορά των αναπτήρων, έχει λανσάρει πλέον μία τεράστια γκάμα, η οποία κι ανανεώνεται διαρκώς, προσφέροντας διαφορετικές επιλογές για κάθε καταναλωτή. Καπνικά τσιγάρα

Ο καπνός ενισχύει τα χαρτάκια

Το «στριφτό» τσιγάρο έγινε μόδα ή και… αναγκαίο κακό στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης, με πολλούς Έλληνες καπνιστές να στρέφονται σε αυτό για εξοικονόμηση χρημάτων, αφού ήταν πιο φτηνό από τα κανονικά πακέτα τσιγάρων. Η υπερφορολόγηση έχει «χτυπήσει» τα τελευταία χρόνια και τον καπνό, ενώ «πιέσεις» υπάρχουν και σε ευρωπαϊκό πολιτικό επίπεδο, με την Ε.Ε. να εκδίδει οδηγία για ακόμη μεγαλύτερα μεγέθη, που θα αποτρέψουν τους νέους από την αγορά του. Παρ’ όλα αυτά, τα προϊόντα καπνού συνεχίζουν να καταλαμβάνουν σημαντικό μερίδιο της αγοράς, ενισχύοντας και τις πωλήσεις στα χαρτάκια. Από τα διάσημα Rizla της Imperial και τα ακατέργαστα τσιγαρόχαρτα Raw της Leon Flame, μέχρι τα χαρτάκια από ελληνικές, φυσικές πρώτες ύλες της Πυθία, οι επιλογές είναι πλέον πάρα πολλές για τους ιδιοκτήτες του μίνι μάρκετ, οι οποίοι κι έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν την καλύτερη δυνατή συνεργασία και με το μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.

«Στροφή» σε φιλτράκια και πιπάκια

Ανοδική είναι η πορεία στην αγορά και στα φιλτράκια και πιπάκια, καθώς όλο και περισσότεροι καπνιστές αναζητούν πιο… υγιεινές επιλογές ακόμη και στο κάπνισμα. Φιλτράκια και πιπάκια προσφέρουν τέτοιες λύσεις, καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρεία Evans Δρίτσας, που εξειδικεύεται στα πιπάκια, διαθέτει στην αγορά προϊόντα, που κατακρατούν πίσσα και νικοτίνη σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40%. Όσον αφορά τα φιλτράκια, κι εδώ η γκάμα είναι πολύ μεγάλη, με πολλές εταιρείες και brand να είναι διαθέσιμα στη μικρή λιανική. Raw, Σέρτικο, Swan, Πυθία, Zen, Old Holborn, του Παππού και Evans είναι μόνο κάποια από αυτά.

Ανερχόμενη «δύναμη» τα υγρά αναπλήρωσης

Με το ηλεκτρονικό τσιγάρο να είναι σε απόλυτη «άνθιση» και τους ατμιστές να ξεπερνούν πλέον τους 150.000 μόνο στην Αθήνα, έχει ανοίξει και μία νέα αγορά για τα μίνι μάρκετ και τα υπόλοιπα καταστήματα της μικρής λιανικής. Τα υγρά αναπλήρωσης που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα αποτελούν πια μία ανερχόμενη «δύναμη» για τα σημεία πώλησης, καθώς προσφέρουν ένα έξτρα έσοδο, το οποίο δεν υπήρχε νωρίτερα για τους επαγγελματίες της αγοράς. Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, ότι τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και καταστήματα αποκλειστικά για το λεγόμενο vaping, στα οποία μπορεί κανείς να βρει μία τεράστια γκάμα από υγρά αναπλήρωσης και κάθε προϊόν ηλεκτρονικού τσιγάρου. Ακόμη και τα πιο συμβατικά καταστήματα, όμως, έχουν πλέον τη δυνατότητα να εμπλουτίσουν το «χαρτοφυλάκιό» τους με ένα ακόμη προϊόν, το οποίο προσφέρει και σημαντικό περιθώριο κέρδους. Καπνικά τσιγάρα

Πούρα και για το μίνι μάρκετ

Τα πούρα μπορεί να μην αποτελούν ένα βασικό προϊόν πώλησης για τα καταστήματα της μικρής λιανικής, όταν αναφερόμαστε στα καπνικά προϊόντα, αλλά, τα τελευταία χρόνια, η αγορά έχει αλλάξει αρκετά, υπέρ των καταστημάτων. Κι αυτό γιατί εταιρείες, όπως η Καρύδης κι η Μουρτίδης, διαθέτουν πλέον στην ελληνική αγορά μία μεγάλη γκάμα με προϊόντα που θεωρούνται ιδανικά και για τα μίνι μάρκετ και τα περίπτερα. Πρόκειται για πούρα και πουράκια που συνδυάζουν την ποιότητα με την… τιμή λιανικής και δίνουν τη δυνατότητα στους επαγγελματίες για ένα προϊόν «πολυτελείας» στο κατάστημά τους. Ένας «θάλαμος» με αντίστοιχα προϊόντα, μάλιστα, έχει αποδειχτεί αρκετές φορές έξτρα ατού για ένα μίνι μάρκετ και από πλευράς εμφάνισης. 

Οι εταιρείες καπνικών στην Ελλάδα

Τα περισσότερα μίνι μάρκετ και τα υπόλοιπα σημεία της μικρής λιανικής προμηθεύονται τα τσιγάρα, αλλά και τα αξεσουάρ και τα υπόλοιπα προϊόντα στην κατηγορία του καπνού, από τους χονδρεμπόρους της εγχώριας αγοράς. Η μείωση του αριθμού τους, μάλιστα, εν μέσω κρίσης, δημιούργησε προβλήματα στην αγορά, τόσο στην κάλυψη των καταστημάτων, όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Πίσω τους, όμως, υπάρχουν μεγάλες καπνοβιομηχανίες, οι οποίες και «κυριαρχούν» στην ελληνική αγορά εδώ και δεκαετίες, προσφέροντας και χιλιάδες θέσεις εργασίας στη χώρα μας. Καπνικά τσιγάρα

Imperial Tobacco Hellas

Η Imperial Tobacco Hellas, με 35 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στην ελληνική αγορά, είναι θυγατρική της Imperial Tobacco, μέλος του Ομίλου της Imperial Brands. H Imperial Tobacco είναι μία από τις 4 κορυφαίες καπνοβιομηχανίες στον κόσμο, δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 160 χώρες, απασχολεί περισσότερους από 35.000 εργαζόμενους και διατηρεί ένα πλήρες χαρτοφυλάκιο καπνικών προϊόντων. Η Imperial Tobacco Hellas αποτελεί το διοικητικό κέντρο της περιφέρειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που περιλαμβάνει, εκτός της Ελλάδος, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία την Κύπρο και τη Μάλτα. Στην γκάμα των προϊόντων της περιλαμβάνονται κορυφαίες μάρκες, όπως είναι τα τσιγάρα Davidoff, JPS, West, Gauloises, Slim Line, οι καπνοί Drum, Golden Virginia και Van Nelle, καθώς και τα χαρτάκια και τα φίλτρα Rizla+. Καπνικά τσιγάρα

British American Tobacco Hellas

Η British American Tobacco Hellas αποτελεί μια από τις κορυφαίες εταιρείες εμπορίας προϊόντων καπνού και νικοτίνης στην Ελλάδα, με σημαντική συνεισφορά στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, υψηλές διακρίσεις σε θέματα απασχόλησης κι έμφαση σε καινοτόμες πρωτοβουλίες στην ελληνική αγορά. Τα εμπορικά σήματα της εταιρείας περιλαμβάνουν τα προϊόντα δυνητικά μειωμένου κινδύνου του Ομίλου, το προϊόν θερμαινόμενου καπνού, glo, και το προϊόν ατμίσματος, Vype, μερικές από τις δημοφιλέστερες μάρκες τσιγάρων, όπως Peter Stuyvesant, Prince, Pall Mall, Lucky Strike, καθώς και τις μάρκες καπνού για στριφτά τσιγάρα, Craven και Pall Mall. Η εταιρεία είναι μέλος της British American Tobacco Plc, έναν διεθνή Όμιλο που λειτουργεί πάνω από 100 χρόνια, απασχολεί πάνω από 50.000 ανθρώπους και διαχειρίζεται μια γκάμα με περισσότερα από 200 εμπορικά σήματα, που διανέμονται σε περισσότερες από 200 αγορές. Καπνικά τσιγάρα

Καπνοβιομηχανία Καρέλια

Η Καρέλια ιδρύθηκε το 1888 κι αποτελεί, σήμερα, τη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία και πρώτο εξαγωγέα τσιγάρων της Ελλάδας. Φημίζεται για την ποιότητα και την καινοτομία της, ενώ τα προϊόντα της διατίθενται σε περισσότερες από 65 χώρες στον κόσμο. Διαθέτει εμπειρία 130 ετών στη δημιουργία εξαιρετικών χαρμανιών καπνού, τα οποία από τη μία ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς καπνιστές, από την άλλη παρουσιάζονται σε κομψή και ποιοτική συσκευασία. Ανάμεσα στα σήματά της και πέραν της σειράς που φέρει την επωνυμία της εταιρείας, τα Karelia, η ελληνική καπνοβιομηχανία διαθέτει στην αγορά και τα Leader, Ome, Oriental Mist και Backwoods. Καπνικά τσιγάρα

JTI Hellas

Η Japan Tobacco International (JTI) είναι μια κορυφαία διεθνής εταιρεία καπνικών προϊόντων, μέλος του Ομίλου Εταιρειών Japan Tobacco Inc, που ανήκει κατά 33% στο Ιαπωνικό Δημόσιο. Είναι παγκοσμίως η κάτοχος του Winston, της δεύτερης μάρκας τσιγάρων στον κόσμο, καθώς και του Camel εκτός ΗΠΑ. Στην Ελλάδα, η JTI Hellas διαθέτει τα προϊόντα της στην ελληνική αγορά από τη δεκαετία του 1980. Σήμερα είναι η δεύτερη εταιρεία προϊόντων καπνού, με τις μάρκες Winston, Camel, Old Holborn και το ηλεκτρονικό τσιγάρο Logic. Η εταιρεία συνεισφέρει περίπου το 1,5% των συνολικών ετήσιων φορολογικών εσόδων της χώρας (2017: 640 εκατ. ευρώ από ΕΦΚ και ΦΠΑ) και συμβάλλει στον ελληνικό καπνικό κλάδο, στηρίζοντας παράλληλα και την τοπική οικονομία, καθώς αγοράζει το 25% της συνολικής εγχώριας παραγωγής καπνού, ενώ πλέον είναι μέτοχος και της Ελληνικής Καπνοβιομηχανίας Ξάνθης, ΣΕΚΑΠ Α.Ε. Έχει έδρα στην Παιανία και γραφεία σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, ενώ απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζόμενους, έχοντας παράλληλα και την ευθύνη των αγορών της Κύπρου και της Μάλτας. Το 2018 αναγνωρίστηκε για 6η συνεχή χρονιά ως «Κορυφαίος Εργοδότης» στην Ελλάδα, ενώ το 2017 διακρίθηκε ως μία από τις 25 πολυεθνικές επιχειρήσεις με το «Καλύτερο Εργασιακό Περιβάλλον στην Ευρώπη».

Παπαστράτος

Η Παπαστράτος είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής προϊόντων καπνού στην Ελλάδα, θυγατρική της Philip Morris International Inc (PMI). Από το 1931 μέχρι και σήμερα, η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά των καπνικών προϊόντων, με κορυφαία διεθνή κι εγχώρια σήματα, όπως το Marlboro και το ιστορικό ΑΣΣΟΣ. Από το 2017, με επένδυση 300 εκατ. ευρώ, η Παπαστράτος έχει μετατρέψει το εργοστάσιό της σε μονάδα παραγωγής ράβδων καπνού για το IQOS και προσέθεσε 400 νέες θέσεις εργασίας στην ελληνική αγορά, φτάνοντας πια να απασχολεί πάνω από 650 ανθρώπους. Το 2016 αναδείχθηκε #1 Πιο Αξιοθαύμαστη Εταιρεία στην Ελλάδα ανεξαρτήτως κλάδου από το περιοδικό Fortune και το 2017 #1 Πιο Αξιοθαύμαστη Βιομηχανία στην Ελλάδα.

Πηγή: minimarketmag.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top