ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Σημαντικές αλλαγές στις πωλήσεις τσιγάρων

Πωλήσεις τσιγάρων: Ένα νέο μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί για τον κλάδο του μίνι μάρκετ και της μικρής λιανικής, καθώς η νέα νομοθεσία για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου τσιγάρων έχει επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα καταστήματα στην αγορά και την πώληση των τσιγάρων.

Η νέα νομοθεσία που έφερε προβλήματα στην αγορά

πωλήσεις τσιγάρων

Μετά από χρόνια προαναγγελιών και μεγάλων προσπαθειών από την πλευρά των εταιρειών παραγωγής και διάθεσης καπνικών προϊόντων, η Ελλάδα συμμορφώθηκε με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την καταγραφή κάθε πακέτου της αγοράς. Εδώ και λίγους μήνες, η περιβόητη ιχνηλάτηση των τσιγάρων είναι γεγονός και για τους Έλληνες καπνοπώλες, όμως, η προσπάθεια αντιμετώπισης ενός προβλήματος έχει ήδη δημιουργήσει ένα ακόμη σημαντικότερο για τους ιδιοκτήτες των μίνι μάρκετ, των ψιλικατζίδικων και των περιπτέρων. Η έτσι κι αλλιώς επιβαρυμένη αγορά των προϊόντων καπνού έγινε πια… ασήκωτη για πολλούς από τους επαγγελματίες του κλάδου, που πλέον είναι 100% αναγκασμένοι να αγοράζουν μεγάλες κούτες τσιγάρων για τα καταστήματά τους.

Η νέα νομοθεσία

«Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/40/ΕΕ (TPD) για τα καπνικά προϊόντα και τις σχετικές νομοθετικές πράξεις δημιουργείται ευρωπαϊκό σύστημα ιχνηλασιμότητας & χαρακτηριστικών ασφαλείας καπνικών προϊόντων. Ημερομηνία εφαρμογής του συστήματος ιχνηλασιμότητας και χαρακτηριστικών ασφαλείας για τα τσιγάρα και τον λεπτοκομμένο καπνό που προορίζεται για την κατασκευή χειροποίητων (στριφτών) τσιγάρων είναι η 20ή Μαΐου 2019, ενώ για όλα τα υπόλοιπα καπνικά προϊόντα είναι η 20ή Μαΐου 2024.Περαιτέρω πληροφορίες περιέχονται στο Εγχειρίδιο για τους ενδιαφερομένους. Επιπλέον, η αντίστοιχη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέχει ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με την εφαρμογή του συστήματος ιχνηλασιμότητας και χαρακτηριστικών ασφαλείας καπνικών προϊόντων.

Οι επαγγελματίες της μικρής λιανικής είναι πια 100% υποχρεωμένοι να αγοράζουν μεγάλες κούτες τσιγάρων για τα καταστήματά τους, γεγονός που τους επιβαρύνει οικονομικά.

Για την Ελλάδα ως εθνικός εκδότης αναγνωριστικών κωδικών ορίστηκε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών (Γ.Γ.Π.Σ.), όπου οι κατασκευαστές, οι εισαγωγείς, οι διανομείς-χονδρέμποροι και οι φορείς εκμετάλλευσης πρώτων καταστημάτων λιανικής πώλησης καπνικών προϊόντων μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία εγγραφής στο σύστημα». Με λίγα λόγια, η παραπάνω οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τέθηκε σε ισχύ και στην Ελλάδα, αναγκάζει τους καταστηματάρχες της μικρής λιανικής να αποκτήσουν συγκεκριμένους κωδικούς για την αγορά τσιγάρων στα καταστήματά τους και να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τα τσιγάρα που έχουν στο κατάστημά τους.

Το πρόβλημα για τα μίνι μάρκετ

Η νέα αυτή νομοθεσία έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες των μίνι μάρκετ, των καταστημάτων ψιλικών, των περιπτέρων και γενικότερα των καπνοπωλών. Την ώρα που η πώληση τσιγάρων έχει μετατρέψει τους επιχειρηματίες της μικρής λιανικής σε… μεσάζοντες χωρίς κέρδος, προκύπτει ένα ακόμη «αγκάθι» για αυτούς. Τα τελευταία χρόνια, το περιθώριο κέρδους από τα τσιγάρα έχει «κατακρημνιστεί» και γίνεται συχνά μηδενικό, όταν οι πελάτες ζητούν να πληρώσουν με κάρτα, καθώς τότε μπαίνει στη μέση κι η προμήθεια στις τράπεζες για το POS. Ουσιαστικά, ο μόνος λόγος που συνεχίζουν να υπάρχουν στο ράφι των περισσότερων καταστημάτων είναι επειδή λειτουργούν ως «κράχτης» για την προσέλκυση των καταναλωτών. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η νέα νομοθεσία αποτρέπει, ουσιαστικά, τους χονδρεμπόρους των τσιγάρων να πωλούν συγκεκριμένες ποσότητες τσιγάρων ανά κατάστημα.

Πλέον, κάθε πακέτο τσιγάρου έχει το δικό του δελτίο ταυτότητας, αλλά το ίδιο ισχύει και για τις κούτες. Αυτό σημαίνει πως ένας καπνοπώλης δεν μπορεί να αγοράσει, απλώς, όσα πακέτα τσιγάρων χρειάζεται, βάσει των αναγκών του καταστήματος, αλλά είναι αναγκασμένος να αγοράσει ολόκληρη την κούτα για κάθε ένα από τα πακέτα που θέλει να βάλει στο ράφι του. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι κάθε κούτα περιέχει 8-10 πακέτα τσιγάρα, για να γεμίσει το μίνι μάρκετ ή το περίπτερο, θα πρέπει να διαθέτει κάθε μήνα ένα μεγάλο μπάτζετ, μόνο για αυτό το «κομμάτι» της δουλειάς του, το οποίο, μάλιστα, σπάνια φέρνει κέρδη στο εκάστοτε κατάστημα. Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για μία έξτρα επιβάρυνση σε έναν ήδη ταλαιπωρημένο κλάδο, η οποία και θα πρέπει να «ακουστεί», για να υπάρξει κι η αντίστοιχη προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος.

Ο στόχος της ιχνηλασιμότητας

πωλήσεις τσιγάρων

Η ευρωπαϊκή οδηγία επιβάλλει τη λειτουργία ενός συστήματος ιχνηλασιμότητας για τα προϊόντα καπνού, με το οποίο θα εξασφαλίζεται ότι όλες οι συσκευασίες προϊόντων καπνού που παράγονται στην Ε.Ε., που προορίζονται για την αγορά της Ε.Ε. ή που διατίθενται σε αυτήν θα επισημαίνονται με μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό. Καθορίζει, επίσης, τις προδιαγραφές των υποχρεωτικών χαρακτηριστικών ασφαλείας που πρέπει να εφαρμόζονται στα προϊόντα καπνού.

Η όλη ουσία πίσω από αυτή την κίνηση έχει να κάνει με την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καπνικά, η οποία κι αποτελεί στόχο τόσο των κυβερνήσεων των χωρών, όσο και των ίδιων των εταιρειών που παράγουν και διανέμουν τσιγάρα. Κι ο λόγος είναι, φυσικά, ότι αμφότεροι χάνουν χρήματα. Από τη μία οι εταιρείες βλέπουν τις πωλήσεις τους να μειώνονται, εξαιτίας της «άνθισης» των παράνομων τσιγάρων στην αγορά κι από την άλλη τα κράτη χάνουν τεράστια ποσά από τη φορολόγηση, η οποία, ειδικά στα τσιγάρα, είναι… υπερφορολόγηση, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

«Οδηγούν στο κλείσιμο πολλά καταστήματα της μικρής λιανικής»

Το περιοδικό Μini Market & Mικρή Λιανική μίλησε με τον κ. Γιώργο Δούκα, πρόεδρο του Συνδικάτου Περιπτερούχων Καπνοπωλών & Ψιλικών Ειδών Ν. Αττικής, για τη δική του θέση στο ζήτημα της ιχνηλάτησης των τσιγάρων: Δυστυχώς, με τον τρόπο που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα το συγκεκριμένο λογισμικό παρακολούθησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο πολλών καταστημάτων Μικρής Λιανικής (περίπτερα – μίνι μάρκετ), αλλά και αρκετών Χονδρεμπόρων – Αντιπροσώπων Καπνικών, πανελλαδικά.

Η ιστορία που αφορά την ηλεκτρονική παρακολούθηση της παραγωγής των τσιγάρων από τις καπνοβιομηχανίες στο χονδρεμπόριο καπνικών και μετέπειτα στα σημεία λιανεμπορίου είχε ξεκινήσει, βάσει σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας, σχεδόν πριν από μια πενταετία. Η αρχική Ευρωπαϊκή Οδηγία ρητά ανέφερε ότι θα έπρεπε να τοποθετηθούν κι αντίστοιχα μηχανήματα παρακολούθησης στα Σημεία Λιανικής. Δυστυχώς, μετά από παρέμβαση των πολυεθνικών καπνοβιομηχανιών, το συγκεκριμένο εδάφιο που αφορούσε το λιανεμπόριο αφαιρέθηκε, διότι ήταν ένα κόστος για τις καπνοβιομηχανίες, το οποίο έπρεπε να επωμιστούν οι ίδιες, ύψους πάνω από 150 εκατ. ευρώ. Εάν είχε εφαρμοστεί η αρχική Ευρωπαϊκή Οδηγία με τα αντίστοιχα POS στα σημεία μικρής λιανικής, αυτομάτως, πέραν του ελέγχου που θα υπήρχε, οι Χονδρέμποροι κι Αντιπρόσωποι Καπνοβιομηχανικών Προϊόντων θα μπορούσαν να ανεφοδιάζουν με τσιγάρα τα συγκεκριμένα σημεία λιανικής, ανάλογα με τις πωλήσεις που θα έκαναν.
Αυτό θα διευκόλυνε τους Χονδρεμπόρους Καπνικών, διότι θα είχαν 2 εργάσιμες ημέρες να προετοιμάσουν τις εκάστοτε παραγγελίες για τα σημεία που εξυπηρετούν και, φυσικά, να διατηρούν στάνταρ στοκ τσιγάρων, ανάλογα με τη δυναμική κάθε καταστήματος. Η πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών δεν γίνεται μόνο με τέτοιου είδους εφαρμογές, αλλά και με άλλα μέτρα, τα οποία γνωρίζουν η Ελληνική Πολιτεία κι οι Καπνοβιομηχανίες, αλλά δυστυχώς κωφεύουν όλοι μαζί για καθαρά εταιρικά – οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.

Παράνομο 1 στα 4 πακέτα τσιγάρων

πωλήσεις τσιγάρων

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το παραεμπόριο καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα βρίσκεται σε έξαρση, με τη «χασούρα» να είναι μεγάλη για όλους, καθώς εκτιμάται ότι ένα στα τέσσερα πακέτα που διανέμονται στη χώρα μας είναι παράνομο. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της KPMG, προκύπτει ότι η παράνομη αγορά τσιγάρων στην Ελλάδα την περασμένη χρονιά, εκτινάχθηκε στο 23,6% κι η χώρα μας κατέκτησε έτσι την αρνητική πρωτιά, έχοντας το μεγαλύτερο ποσοστό παράνομων τσιγάρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη πιο σοβαρό θεωρείται το γεγονός ότι κόστισε στα κρατικά ταμεία το ποσό των 690 εκατ. ευρώ μόνο για το 2018. Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη ποσότητα παραποιημένων τσιγάρων στην Ε.Ε. (1,5 δις τσιγάρα), σε μία δεύτερη αρνητική πρωτιά για τη χώρα.

Τα επιμέρους στοιχεία δείχνουν δε ότι η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε. υπολογίστηκε στο 8,6% της συνολικής κατανάλωσης, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 43,6 δισεκατομμύρια τσιγάρα κι ισοδυναμεί με τέσσερις φορές τη νόμιμη κατανάλωση στην Ελλάδα. Η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε. παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με την προηγούμενη χρονιά, όμως, σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση παραποιημένων τσιγάρων αυξήθηκε κατά 30% από την προηγούμενη χρονιά – στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ως σήμερα. Όπως τονίζεται και σε σχετική ανακοίνωση της Παπαστράτος, η οποία εδώ και χρόνια «παλεύει» για το συγκεκριμένο ζήτημα: «Το παράνομο εμπόριο είναι ένα σύνθετο ζήτημα, πλήττει πολλούς τομείς, έχει αρνητικό αντίκτυπο στις κοινωνίες και δεν σέβεται ούτε σύνορα ούτε νόμους. Πωλήσεις τσιγάρων

Το νέο σύστημα απαίτησε σημαντικότατες επενδύσεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό, τόσο στις παραγωγικές εγκαταστάσεις όσο και στους εμπλεκόμενους με τη διανομή καπνικών προϊόντων.

Καμία κυβέρνηση ή κλάδος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό μεμονωμένα. Όλοι μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν στην επίλυσή του. Για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου τσιγάρων, η PMI επενδύει σε αυστηρούς ελέγχους της εφοδιαστικής της αλυσίδας κι υποστηρίζει κανονισμούς, όπως το Πρωτόκολλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου καπνού και τις πρόσφατα ισχύουσες πρόνοιες για την ιχνηλασιμότητα, βάσει της Οδηγίας της Ε.Ε για τα προϊόντα καπνού». Ήδη μεγάλες καπνοβιομηχανίες της χώρας, όπως η Παπαστράτος κι η Καρέλιας, έχουν προχωρήσει για τον λόγο αυτό σε σημαντικές επενδύσεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό, τόσο στις παραγωγικές εγκαταστάσεις όσο και στους εμπλεκόμενους με τη διανομή καπνικών προϊόντων. Πωλήσεις τσιγάρων

«Μάχη» στην αγορά για το λαθρεμπόριο

Όπως μπορείτε να μαθαίνετε κι άμεσα, μέσω της ιστοσελίδας του περιοδικού «Mini Market & Μικρή Λιανική», οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ για τα λαθραία τσιγάρα έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό την τελευταία διετία, με τα «χτυπήματα» στα παράνομα «κυκλώματα» να είναι πλέον τακτικά, αλλά να αναδεικνύουν και στην πράξη το μέγεθος του προβλήματος. Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι και για το 2019, η Αρχή έθεσε ως προτεραιότητα τους ελέγχους και στο συγκεκριμένο «κανάλι» της αγοράς. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι με το επιχειρησιακό πλάνο που καταρτίζει προγραμματίζονται για την τρέχουσα χρονιά διακόσιες χιλιάδες φορολογικοί και τελωνειακοί έλεγχοι. Βασικά σημεία του σχεδίου αυτού για το 2019 περιλαμβάνει η έκθεση απολογισμού πεπραγμένων της ΑΑΔΕ, η οποία δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα και, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η ΑΑΔΕ για το 2019 προγραμματίζει τουλάχιστον 57.000 ελέγχους δίωξης, εκ των οποίων 11.500 σε καπνικά, 9.000 σε αλκοολούχα και 3.000 σε παραποιημένα προϊόντα. Πωλήσεις τσιγάρων

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι για την υλοποίηση της οδηγίας για την ιχνηλασιμότητα, οι καπνοβιομηχανίες της χώρας ήταν αναγκασμένες να προχωρήσουν σε μεγάλες επενδύσεις για τον σχετικό εξοπλισμό των εργοστασίων τους. Όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση της Καρέλιας: «Το σύστημα αυτό, με την πρωτοφανή του πολυπλοκότητα, όπως έχει σχεδιαστεί από τις αρμόδιες αρχές, απαίτησε σημαντικότατες επενδύσεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό, τόσο στις παραγωγικές εγκαταστάσεις όσο και στους εμπλεκόμενους με τη διανομή καπνικών προϊόντων, ενώ απαραίτητη είναι κι η αρμονική συνδρομή των εμπλεκόμενων αρχών σε κάθε κράτος μέλος, για την έγκαιρη παροχή των κωδικών και την ομαλή αντιμετώπιση των πολυπληθών ειδικών περιπτώσεων που θα χρειαστεί να αντιμετωπιστούν». Πωλήσεις τσιγάρων

Η ελληνική καπνοβιομηχανία σημείωσε όμως και τα εξής: «Υπάρχει έντονη ανησυχία ως προς το επίπεδο προετοιμασίας των αρμόδιων κρατικών αρχών, αφού, κατά την ημερομηνία σύνταξης της παρούσας, μόνον ελάχιστα κράτη μέλη έχουν να επιδείξουν υψηλό επίπεδο προετοιμασίας. Παράλληλα, το σύστημα ιχνηλασιμότητας, το οποίο πιστεύουμε ότι δεν θα συμβάλλει στον περιορισμό του παράνομου εμπορίου (και αυτό διότι παράνομα «εργοστάσια», τόσο εντός Ελλάδος όσο κι εκτός, πολύ απλά, δεν θα συμμορφωθούν), περιορίζει σημαντικά την ευελιξία στην παραγωγή κι αυξάνει σημαντικά το κόστος παραγωγής στις νόμιμες βιομηχανίες, αλλά και διανομής των νόμιμων προϊόντων. Πωλήσεις τσιγάρων

Εκ του λόγου αυτού, αναμένουμε μονοψήφια ποσοστιαία μείωση της μικτής κερδοφορίας ανά μονάδα πώλησης, αρχής γενομένης από την ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου, ειδικά κατά τους πρώτους μήνες εφαρμογής του, έως ότου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς εξοικειωθούν με τις τεχνικές δυσκολίες, αλλά και με τις νέες διαδικασίες που απαιτούνται, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς ο κύκλος παραγωγής και διανομής. Η εταιρεία μας έχει προχωρήσει με επιτυχία στην εγκατάσταση του απαιτούμενου εξοπλισμού, τόσο στο εργοστάσιό της όσο και στα κέντρα διανομής της, ενώ είναι σε στενή συνεργασία με τους διανομείς της, προκειμένου η μετάβαση στο νέο αυτό σύστημα να γίνει με όσο το δυνατόν λιγότερες δυσκολίες». Πωλήσεις τσιγάρων

Οι απόψεις των επαγγελματιών

«Είμαστε αναγκασμένοι να αγοράζουμε ολόκληρες κούτες, ενώ διατρέχουμε πια ακόμη και τον κίνδυνο να θεωρηθούμε κλεπταποδόχοι, αν προσπαθήσουμε να εξυπηρετήσουμε έναν πελάτη, που αγόρασε λάθος πακέτο τσιγάρων».

Βαγγέλης Ασβεστάς,
ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ επί της οδού Αγίας Βαρβάρας στη Λυκόβρυση.

«Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, οικονομικά, για εμάς, καθώς πρέπει κάθε φορά να έχουμε φροντίσει για το ταμείο μας, ώστε να προπληρώνουμε ουσιαστικά όλα τα τσιγάρα που προμηθευόμαστε».

Δημήτρης Σκλήκας,
ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ επί της οδού Ιερού Λόχου στο Μαρούσι.

«Κόβουμε σιγά σιγά τα τσιγάρα από το κατάστημά μας, επιλέγοντας πια μόνο συγκεκριμένους κωδικούς, για να εξυπηρετήσουμε τους σταθερούς πελάτες μας. Είναι ασύμφορο πλέον για εμάς».

Ιγνάτιος Ράπτης,
ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ επί της οδού Νίκης στη Φιλοθέη.

«Αν με αυτό τον τρόπο μειωθεί τουλάχιστον το φαινόμενο των κλοπών στα μίνι μάρκετ, το οποίο αφορά κυρίως τα τσιγάρα, τότε ίσως και να αξίζει η ταλαιπωρία».

Κώστας Δυράλης,
ιδιοκτήτης περιπτέρου επί της οδού Ρήγα Φεραίου στον Πειραιά.

Πηγή: minimarketmag.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top