ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Σούπερ Μάρκετ: Φουντώνει η «μάχη» με το «βλέμμα» και στη μικρή λιανική

Σημαντικές εξελίξεις στον τομέα των σούπερ μάρκετ, με τον ανταγωνισμό των ομίλων να φέρνει νέες πολιτικές, πολλές εκ των οποίων επηρεάζουν και την αγορά της μικρής λιανικής. Αυξάνονται τα μεγάλα καταστήματα «γειτονιάς», ενώ νέα σούπερ μάρκετ «ξεφυτρώνουν» σε όλη τη χώρα.

Της Ελένης Σαραντάκη

Με κεντρικό άξονα το τρίπτυχο σκληρός ανταγωνισμός, συγκεντρωτικές τάσεις και συνολική αναδιάρθρωση του κλάδου, το 2018 προβλέπεται έτος σταθμός για τον κλάδο των σούπερ μάρκετ. Από το πρώτο πεντάμηνο του έτους έχουν λάβει ήδη χώρα δύο σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα μεταβάλουν για μια ακόμα φορά τα δεδομένα της αγοράς, μετά το τέλος της Μαρινόπουλος και την εξαγορά της από τον όμιλο Σκλαβενίτη.

Σούπερ Μάρκετ

Η επαναδραστηριοποίηση της SPAR και η εξαγορά της Προμηθευτικής από τη Μασούτης ΑΕ δείχνουν τη γενικότερη τάση, με τις αλυσίδες μεσαίου μεγέθους να δέχονται συνεχώς πιέσεις από τους μεγάλους του κλάδου, την ίδια στιγμή που ξένοι όμιλοι βολιδοσκοπούν την κατάσταση στην ελληνική αγορά με σκοπό την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους . Σήμερα στην Ελλάδα 5 μεγάλες εταιρείες καλύπτουν από κοινού σχεδόν το 60% της συνολικής αξίας της εγχώριας αγοράς, ενώ φαίνεται να διεκδικούν πλέον μερίδιο και από τα κέρδη της μικρής λιανικής, της οποίας ο τζίρος μόνο στην Αττική εκτιμάται περίπου στα 500 εκατ. ευρώ. Η αγορά πλέον έχει πέντε πολύ ισχυρές αλυσίδες: Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, My Market, Lidl και Μασούτης.

Το 2017 το 79% του συνολικού λιανεμπορίου τροφίμων έγινε από τις 10 μεγαλύτερες αλυσίδες, έναντι 67,2% το 2007 και 70,1% το 2010, ενώ τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσε και πολύ μεγαλύτερος αριθμός εταιρειών στον τομέα του σούπερ μάρκετ. Ατλάντικ, Aldi, DIA, Βερόπουλος είναι μερικές από τις πιο γνωστές επωνυμίες αλυσίδων, οι οποίες έχουν εξαφανιστεί από την ελληνική αγορά, είτε λόγω πτώχευσης, είτε λόγω εξαγοράς, είτε γιατί αποχώρησαν τελικά από την ελληνική επικράτεια.

Πώς διαμορφώνεται σήμερα η «πίτα» στα σούπερ μάρκετ

Το τέλος της εταιρείας Μαρινόπουλος το 2016 και η προηγούμενη εξαγορά της Βερόπουλος από τον όμιλο Παντελιάδη είναι τα βασικά γεγονότα που οδήγησαν σε αλλαγή δεδομένων στην αγορά. Η ανακατανομή της «πίτας» άφησε πολλά περιθώρια κέρδους και ταυτόχρονα μετέτρεψε τον κλάδο των σούπερ μάρκετ σε «αρένα» μετά την απόκτηση του δικτύου της Μαρινόπουλος από τον όμιλο Σκλαβενίτη.

Με βάση την έρευνα που πραγματοποίησε η IRI σε δείγμα 2.000 καταναλωτών, πανελλαδικά το 42% όσων δήλωσαν πρώην πελάτες της Μαρινόπουλος μετακινήθηκαν για τα ψώνια τους στην ΑΒ Βασιλόπουλος, ενώ το 24% προτίμησε τη Lidl. Στην Αττική όμως το μεγαλύτερο ποσοστό των πρώην πελατών της Μαρινόπουλος, συγκεκριμένα το 55%, προτίμησε την Σκλαβενίτης, ενώ στη Θεσσαλονίκη το 55% των πελατών μετακινήθηκε στην εταιρεία Μασούτης.

Σούπερ Μάρκετ

Από το καλοκαίρι, όμως, του 2017, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το δίκτυο της Μαρινόπουλος υπό την ιδιοκτησία της Σκλαβενίτης, άλλαξαν τα δεδομένα για ακόμη μια φορά, γιγαντώνοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ των ισχυρών αλυσίδων. Η Σκλαβενίτης ενισχύει το δίκτυό της στην Αττική και πιέζει στη Νότια Ελλάδα την ΑΒ Βασιλόπουλος και τη Lidl. Ταυτόχρονα, εισέρχεται στη Βόρεια Ελλάδα διεκδικώντας μερίδιο από το κέρδος και ξεκινά ένας πόλεμος τιμών και νέων κινήσεων για τον κλάδο.

Η Μασούτης ΑΕ, που ήταν κυρίαρχος στη Βόρεια Ελλάδα, επηρεάζεται αισθητά, ενώ τα Lidl αλλάζουν τακτική, καθώς αντιλαμβάνονται ότι το φτηνό σούπερ μάρκετ με «no name» προϊόντα είναι δύσκολο να επιβιώσει στις νέες συνθήκες. Τα Lidl αρχίζουν να διευρύνουν τους κωδικούς τους με επώνυμα προϊόντα, προσπαθώντας να δημιουργήσουν ένα προφίλ με φθηνά προϊόντα αλλά και ακριβότερα, επομένως πιο ποιοτικά, όπως ακριβώς και οι υπόλοιποι.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΑΒ Βασιλόπουλος επιδιώκει με δελεαστικές προσφορές ή με προσπάθειες εξαγοράς μικρότερων αλυσίδων να αντιμετωπίσει την μετακίνηση μεριδίων προς τον Σκλαβενίτη. Ο σκληρός ανταγωνισμός, όμως, των μεγάλων σούπερ μάρκετ φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο τα μίνι μάρκετ, που παρατηρούν πτωτικές τάσεις στους τζίρους τους, παρά τις μεσαίου μεγέθους αλυσίδες. Προμηθευτική και Market In διεύρυναν τα έσοδά και το δίκτυό τους στοχεύοντας σε σημεία όπου ο ανταγωνισμός των ισχυρών είναι ανύπαρκτος.

Στην Αθήνα και η Μασούτης μέσω Προμηθευτικής

Μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις στην αγορά, ήταν η ολοκλήρωση της εξαγοράς της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Προμηθευτική από τη Διαμαντής Μασούτης ΑΕ, που ήταν και η μεγαλύτερη της εταιρείας, στα 42 χρόνια πορείας της στον χώρο. Η εταιρεία Διαμαντής Μασούτης ΑΕ μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της, Γιάννη Μασούτη, είχε εκφράσει την επιθυμία για επέκταση του δικτύου της, κάνοντας άνοιγμα στην Αττική και διεκδικώντας μερίδιο από την αγορά της πρωτεύουσας με δυναμικό τρόπο.

Σούπερ Μάρκετ

Η απόκτηση ενός μεσαίου μεγέθους δικτύου, όπως αυτό της Προμηθευτικής, που απαριθμεί περίπου 60 καταστήματα στην Αττική, υπολογίζεται ότι θα μεταβάλει τα δεδομένα, καθώς μετά τη γεωγραφική ανάπτυξή του σε Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, Ηπείρο, Φθιώτιδα, Αιτωλοακαρνανία, Εύβοια και στα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Χίο και Θάσο, πλέον η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μασούτης θα διεκδικήσει μερίδιο του τζίρου από την Αττική και την Άνδρο. Το επιχειρηματικό αυτό άνοιγμα αποτελεί μάλιστα και «απάντηση» προς τις αθηναϊκές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που διεισδύουν στην αγορά της Βορείου Ελλάδας και αφαιρούν σημαντικό μερίδιο από τα κέρδητης εταιρείας.

Μέχρι αυτήν τη στιγμή, η Μασούτης ΑΕ απαριθμεί 273 καταστήματα, 251 καταστήματα λιανικής και 22 καταστήματα χονδρικής Cash & Carry και απασχολεί πάνω από 6.700 εργαζομένους, ενώ αναπτύσσει και δίκτυο franchise με την επωνυμία «Εxpress market» με 245 μέλη σε όλη την Ελλάδα.

ΑΒ Βασιλόπουλος: «Χτυπάει» τη μικρή λιανική με νέου τύπου franchise

Σούπερ Μάρκετ

Μερίδιο της τάξης των 250 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της μικρής λιανικής διεκδικεί η ΑΒ Βασιλόπουλος, διαμέσου ενός νέου τύπου franchise, που στοχεύει σε εγκατάσταση σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης ή σε χώρους υψηλής συγκέντρωσης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ο νέος τύπος καταστημάτων έχει δοκιμαστεί στα ήδη υπάρχοντα καταστήματα AB Shop & Go επί 18 μήνες περίπου και ο σχεδιασμός της εταιρείας προβλέπει σε ορίζοντα πενταετίας την ίδρυση 100 περίπου καταστημάτων franchise στα μεγάλα αστικά κέντρα, τα οποία και αναμένεται να λειτουργήσουν ως παραδοσιακά παντοπωλεία. Πρόκειται για χώρους λίγων τετραγωνικών με καλή οργάνωση, που θα εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες στις γειτονιές όπου αδυνατούν να εξαπλωθούν τα μεγάλα καταστήματα της ΑΒ Βασιλόπουλος.

Η εταιρεία, μέσω του προγράμματος «Το δικό μας & δικό σου», για την εξάπλωση του νέου της δικτύου προσφέρει αρκετά κίνητρα στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες καλύπτοντας έως και το 80% της επένδυσης, ενώ παράλληλα παρέχει εξειδικευμένη ομάδα υποστήριξης και την ασφάλεια της επωνυμίας της.

Επιστροφή στην Ελλάδα με μεγαλεπήβολα σχέδια από την SPAR

Σούπερ Μάρκετ

Μία ακόμη σημαντική εξέλιξη για την αγορά, ήταν η επιστροφή της ολλανδικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, SPAR, στην Ελλάδα, τρία χρόνια μετά τη λήξη της συνεργασίας της με τον Βερόπουλο. Με τα πρώτα καταστήματά της να ανοίγουν τις πύλες τους σε τουριστικούς προορισμούς, όπως η Σκιάθος και η Κρήτη, και τη σταδιακή λειτουργία καταστημάτων σε περιοχές του λεκανοπεδίου της Αττικής, όπως Γλυφάδα, Νέο Ηράκλειο και Άγιοι Ανάργυροι, η SPAR αναμένεται να διεκδικήσει το δικό της μερίδιο σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά.

Τα περισσότερα σημεία ανήκουν σε μέλη του ομίλου αγορών Αστέρας, ο οποίος θα αποτελέσει τον κύριο «κορμό» του δικτύου, παράλληλα όμως συμμετέχουν και μέλη άλλων ομίλων και μεμονωμένοι επαγγελματίες της λιανικής, κυρίως πρώην franchisees της Μαρινόπουλος. Η ομάδα της SPAR για την επιτυχή εδραίωσή της στην ελληνική αγορά σχεδιάζει ενισχυμένες προσφορές, κοινές σε όλα τα καταστήματα και λανσάρισμα προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας σε όλες τις κατηγορίες, που υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τους 1.400 κωδικούς έναντι των 500, που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή με την επωνυμία SPAR.

Στόχος για την εταιρεία είναι η δημιουργία περισσότερων από 350 καταστήματα σε όλη την επικράτεια σε βάθος τετραετίας και φιλοδοξεί μέχρι το 2021 να έχει διαχειριστικό έλεγχο σε 1,20 δισ. ευρώ συνολικών πωλήσεων, κατακτώντας μερίδιο αγοράς που θα ξεπερνάει συνολικά το 12% της ελληνικής αγοράς. Τα πρώτα 10 καταστήματα θα είναι έτοιμα μέσα στον Ιούλιο και υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε 80 μέχρι το τέλος του έτους. Η SPAR είναι μια συνεταιριστική εταιρεία με παρουσία σε 47 χώρες, που συνεργάζεται με ανεξάρτητους λιανεμπόρους ανά τον κόσμο και απαριθμεί περίπου 13.000 καταστήματα.

«Αδιέξοδο» με τις προσφορές στα σούπερ μάρκετ

Σημαντικό κεφάλαιο προς εξέταση αποτελεί πλέον και η τάση των μεγάλων αλυσίδων να επιδίδονται σε δελεαστικές προσφορές, προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του καταναλωτή, που παρουσιάζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός, εξαιτίας του περιορισμένου εισοδήματος που επέφερε η κρίση. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), 6 στους 10 καταναλωτές προτιμούν περισσότερες προσφορές παρά χαμηλές τιμές και επιλέγουν κατάστημα σούπερ μάρκετ με βάση τις προσφορές τους.

Σούπερ Μάρκετ

Την ίδια ώρα, όμως, αναλυτές της αγοράς τονίζουν με κάθε τρόπο ότι «οι προσφορές έχουν εγκλωβίσει τον κλάδο», καθώς οι περισσότερες από αυτές δεν είναι πραγματικά αποδοτικές για τα σούπερ μάρκετ. Έρευνα της Nielsen έδειξε ότι το ποσοστό των επώνυμων ειδών που βρίσκεται σε προσφορά ξεπερνά το 50%, ενώ στην κατηγορία ταχυκίνητων FMCG το ποσοστό αγγίζει το 44,5%. Ωστόσο, το ποσοστό της «απόδοσης» των ανταγωνιστικών προσφορών είναι αντιστρόφως ανάλογο με την αυξητική τους δυναμική.

Αυτό συμβαίνει διότι, σύμφωνα με τη Nielsen, μονάχα το 16% των προσφορών αποδίδει πραγματικό όφελος σε βιομηχανία και λιανεμπόριο, το 28% δεν εμφανίζει κάποια ουσιαστική επίδραση, ενώ το 60% είναι ζημιογόνο, καθώς οι αλυσίδες και οι προμηθευτές είναι αυτοί που μοιράζονται το κόστος των προσφορών. Παρ’ όλα αυτά, οι προσφορές παραμένουν βασικό χαρακτηριστικό του κλάδου, γιατί καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται διατεθειμένη να αναλάβει το ρίσκο που θα προκύψει από τη διακοπή αυτής της στρατηγικής.

Στη «μάχη» και τα on-line μάρκετ

Νέα παράμετρο για τη λειτουργία του κλάδου αποτελεί πλέον και το κανάλι του ηλεκτρονικού εμπορίου, το οποίο λειτουργεί συμπληρωματικά, αλλά και ανταγωνιστικά για τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ. Εκτός από τα φυσικά καταστήματα, έχουν πλέον αναπτυχθεί και ηλεκτρονικά, ακόμη και από γνωστούς ομίλους, όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος και τα σούπερ μάρκετ της Κρητικός.

Σούπερ Μάρκετ

Το πρώτο σούπερ μάρκετ με ηλεκτρονικό κατάστημα ήταν της Βερόπουλος, το οποίο όμως διέκοψε τη λειτουργία του, όταν οι δραστηριότητες της εταιρείας στην Ελλάδα μεταβιβάστηκαν στη Metro AEBE. Η εταιρεία το 2017 ξεκίνησε συνεργασία με το πρώτο αμιγώς ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, το Welovesupermarket. Η Carrefour – Μαρινόπουλος επίσης συνεργαζόταν με το ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ Caremarket.gr, το οποίο σήμερα διαθέτει από το ηλεκτρονικό κατάστημα τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας της αλυσίδας Σκλαβενίτης. Το 2016 δημιουργήθηκαν επιπλέον και τα αμιγώς ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ E-fresh.gr και το Yoda.gr.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Convert Group για το 2017, ο τζίρος των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ κυμαινόταν στα 37 εκατ. ευρώ περίπου. Η βασική αλλαγή που έχει συντελεστεί όμως και δείχνει τις προοπτικές εξέλιξης του συγκεκριμένου καναλιού, είναι ότι πλέον οι καταναλωτές ψωνίζουν από τα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ κυρίως τρόφιμα, σε αντίθεση με το προηγούμενο διάστημα που προμηθεύονταν κυρίως απορρυπαντικά και είδη προσωπικής υγιεινής. Τα στοιχεία της Convert Group έδειξαν ότι το 53% των πωλήσεων στα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ αφορούσε τρόφιμα τους πρώτους 9 μήνες του 2017. Ακολουθούσαν με μεγάλη διαφορά, σε ποσοστό 16%, τα προϊόντα νοικοκυριού και με 15% τα είδη προσωπικής φροντίδας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η δυναμική του ηλεκτρονικού καναλιού αποδεικνύεται μεγάλη για τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, εξαιτίας της ανάλυσης δεδομένων που μπορεί να γίνει μέσω αυτού και της δυνατότητας προσφοράς προσωποποιημένων προσφορών, ενισχύοντας έτσι την πιστότητα και την επαφή με τους καταναλωτές.

Πηγή:minimarketmag.gr 

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top