ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Αισιοδοξία για το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξέφρασε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, Τρ. Πλαστάρας

Αισιόδοξος για το μέλλον της οικονομίας και των επιχειρήσεων εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ κ. Τρύφωνας Πλαστάρας, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κοπής της πίτας της Ομοσπονδίας, σήμερα (27-12-2020) το βράδυ, στο ξενοδοχείο Valis, στην Αγριά.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, μετά από δέκα πολύ δύσκολα χρόνια με την υπερφορολόγηση, την υπερχρέωση και την έλλειψη ρευστότητας να γονατίζει χιλιάδες επιχειρήσεις, οι μικρομεσαίοι που άντεξαν όλο αυτόν τον οικονομικό εφιάλτη, ατενίζουν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση την  νέα δεκαετία που ανοίγεται μπροστά τους. Είναι έτοιμοι να κάνουν μια νέα αρχή κινούμενοι στους άξονες της ψηφιοποίησης, της συνεργασίας και της εξωστρέφειας.

«Στόχος είναι οι μικρομεσαίοι  να μπορέσουν να παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας συγκρατώντας το brain drain και να θωρακίσουν την εθνική οικονομία και την κοινωνική συνοχή» δήλωσε ο κ. Πλαστάρας, προσθέτοντας  πως τρία ήταν τα βασικά προβλήματα που παρατηρήθηκαν εν μέσω κρίσης για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα: η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, η υπερχρέωσή τους  και  η έλλειψη ρευστότητας.

Πιο αναλυτικά – όπως είπε – οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρέθηκαν μπροστά σε μια πρωτόγνωρη γι’  αυτούς κατάσταση που διαμορφώθηκε από την άγρια φορολογική λαίλαπα στα πολύ δύσκολα δέκα μνημονιακά χρόνια με ποσοστά φορολογικών επιβαρύνσεων που όμοιά τους δεν είχαν υπάρξει ποτέ, τουλάχιστον στην νεότερη ιστορία, ακόμη και, όταν η χώρα είχε υψηλό ποσοστό ανάπτυξης. Αυτή η υπερφορολόγηση οδήγησε αρκετές επιχειρήσεις στην υπερχρέωση με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε καμία από τις ρυθμίσεις που «έτρεξαν»  την προηγούμενη περίοδο. Συμπληρωματικά στα παραπάνω είχαν να αντιμετωπίσουν και τη σημαντική απουσία ρευστότητας καθώς η πρόσβασή τους στο τραπεζικό σύστημα ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Όλα τα προαναφερθέντα προκάλεσαν ένα ασφυκτικό και αντιαναπτυξιακό πλαίσιο που έπνιξε αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ αρκετές άλλες μετρούν ακόμη και σήμερα τα τραύματά τους.

«Η αντίδραση της σημερινής κυβέρνησης στα παραπάνω μας βρίσκει εν μέρει σύμφωνους στο κομμάτι της φορολογίας, καθώς επιβάλλεται η αποκλιμάκωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών και έστω και αυτή η μικρή πτώση τους θα αποτελέσει μια μικρή «ανάσα» για τις μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ το κομμάτι του ασφαλιστικού μας δείχνει μια επιστροφή στο παρελθόν και εκφράζουμε σημαντικές επιφυλάξεις. ότι και τα υψηλά εισοδήματα θα ενταχθούν στις χαμηλές κλάσεις» τόνισε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ.

Ο βρόχος των «κόκκινων» δανείων

Ο κ. Πλαστάρας προέβλεψε ωστόσο, ότι δυστυχώς, το επόμενο διάστημα θα οδηγηθούν αρκετές επιχειρήσεις σε απώλειες ακόμη και ακινήτων, καθώς την Άνοιξη λήγει η προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ η ρευστότητα από διάφορες πηγές χρηματοδότησης, όπως οι τράπεζες, ακόμη και σήμερα είναι ένα στοίχημα για πολλές από αυτές.

«Στα «κόκκινα» δάνεια δεν εισακούστηκαν οι προτάσεις των συνδικαλιστικών φορέων μας για προτίμηση του δανειολήπτη πριν αυτά δοθούν στα funds. Πιο συγκεκριμένα, η πρότασή μας ήταν το δάνειο που είχε ένας δανειολήπτης και δεν μπορούσε να το ικανοποιήσει, αντί η Τράπεζα να το πουλήσει σε ένα fund στο 20% έως 30% της αξίας του, να καλούσε τον δανειολήπτη προσθέτοντας και ένα κέρδος για την τράπεζα. Δυστυχώς η πρότασή μας απορρίφθηκε, τα δάνεια μεταφέρονται στα funds, όπου θα υπάρξει αξιολόγηση και αντίστοιχη αντιμετώπιση των δανειοληπτών» επεσήμανε ο κ. Πλαστάρας.

Το νέο τοπίο  και οι τρεις πυλώνες προόδου

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ τόνισε πως στόχος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα πρέπει να είναι στο εξής, η παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων, υπηρεσιών και κεφαλαίων.

«Πλέον η αγορά είναι όλος ο κόσμος και έννοιες, όπως ψηφιοποίηση, πλατφόρμες, τάμπλετ, smartphone είναι άμεσα συνυφασμένες με τη νέα δεκαετία. Η ΟΕΒΕΜ έβαλε τον σπόρο για τις έννοιες αυτές. Έννοιες που θα διατηρήσουν την κοινωνική συμμετρία, αλλά ταυτόχρονα θα διατηρήσουν και το «πρωτογενές κεφάλαιο» στη χώρα μας» δήλωσε και πρόσθεσε πως εγκληματούμε, όταν ακατέργαστα «διαμάντια» με τεράστιες προδιαγραφές τα αφήνουμε άνευ όρων στο έλεος των σειρήνων του εξωτερικού.

Σταθερό φορολογικό, ασφαλιστικό σύστημα

Αναφερόμενος τέλος, στο φορολογικό σύστημα, ο Τρύφωνας Πλαστάρας επεσήμανε ότι στη νέα εποχή, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει και μπορούν να παίξουν κυρίαρχο ρόλο τόσο στην απασχόληση όσο και στην καινοτομία. Αυτό που ζητούν είναι κανονικότητα, ισονομία, ισότητα, φορολογία εφάμιλλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σταθερό φορολογικό σύστημα, σταθερό ασφαλιστικό σύστημα, πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.

«Με όρους ευρωπαϊκής ισότητας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όχι μόνο θα επιζήσουν, αλλά θα αυξηθούν» κατέληξε.

Πηγή: volos.ert.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top