ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Ένα τέλος με καταστροφικό τρόπο! – Απομακρύνθηκε το ΠΡΩΤΟ περίπτερο που στήθηκε στην Πρέβεζα – Η μικρή του ιστορία

Μια πρόταση που ενώ έγινε αποδεκτή τελικά δεν υλοποιήθηκε
 

Ορισμένες φορές κάποια πράγματα κουβαλούν μαζί τους μια ολόκληρη ιστορία.

Την δική τους ιστορία, αλλά και την ιστορία των ανθρώπων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με αυτά.

Και έτσι τα άψυχα αντικείμενα, αποκτούν «ζωή» και αποτελούν από μόνα τους «ανοιχτά βιβλία». Ξυπνούν αναμνήσεις, προκαλούν συγκίνηση και θύμισες.

 

Είναι απλά κομμάτι της ιστορίας. Της δικής μας ιστορίας. Της ιστορίας αυτού του τόπου και των ανθρώπων του. Της ιστορίας των πατεράδων και των παππούδων μας. Της δικής μας ιστορίας. Και ας μην την γνωρίσαμε κάποιοι από «πρώτο χέρι». Και ας μην την ζήσαμε.

Όμως εμείς, οφείλαμε, οφείλουμε να διασώζουμε την ιστορία. Γιατί πολύ απλά, θα ήμασταν ένα «τίποτα», χωρίς αυτή.

Κάτι τέτοιο όμως φάνηκε πως δεν έγινε στην περίπτωση του περιπτέρου στον Φόρο στην Πρέβεζα, που πριν από δύο μέρες ξηλώθηκε-καταστράφηκε στην κυριολεξία.

 

Παρά τις προσπάθειες του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πρέβεζα» για τη διάσωσή του, το περίπτερο στον Φόρο, το ΠΡΩΤΟ περίπτερο στην Πρέβεζα απομακρύνθηκε με καταστροφικό τρόπο.

Πριν από ένα χρόνο περίπου ο Δήμος Πρέβεζας είχε κάνει αποδεκτή την πρόταση του Πολιτιστικού για την διάσωση του περιπτέρου, το οποίο σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του PrevezaNews, ήταν το πρώτο περίπτερο στην Πρέβεζα, την δεκαετία του 1950.

Ο Πολιτιστικός, είχε προτείνει την αξιοποίηση του περιπτέρου που μέχρι προχθές έστεκε εκεί, χρόνια ολόκληρα. Πρόκειται για τον κλασσικό τύπο περιπτέρου της δεκαετίας του ’50. Μικρό, ξύλινο, ιστορικό.

Ο Πολιτιστικός ζητούσε να αποκατασταθεί πλήρως στην αρχική του μορφή και να μεταφερθεί στην παραλιακή, προτείνοντας σημείο μεταξύ πλατείας Ανδρούτσου και Δικαστικού μεγάρου. Κάτι που έγινε αποδεκτό από τον Δήμο.

Να σημειωθεί πως το περίπτερο είναι ελληνική πατέντα και όπως είχε επισημάνει τότε ο Πολιτιστικός, η διάσωση του συγκεκριμένου περιπτέρου είχε να κάνει από την μια με την «διατήρηση μιας καθ όλα Ελληνικής εμπορικής πατέντας που τείνει να εξαφανιστεί Πανελλαδικά» και από την άλλη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά την τουριστική περίοδο, «ως σημείο πληροφοριών στους επισκέπτες της πόλης και διανομή τουριστικού υλικού».

Προχθές όμως το περίπτερο απομακρύνθηκε και απομακρύνθηκε με καταστροφικό τρόπο, μιας και σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά φαίνεται πως δεν ήταν δυνατό να μετακινηθεί. Δεν έχει γίνει γνωστό όμως ποιες οι ενέργειες και κάτω από ποιο πρίσμα υπερίσχυσε αυτή η «αδυναμία» μεταφοράς και φυσικά συντήρησής του.

Με τον ίδιο καταστροφικό τρόπο διαλύθηκαν και αναμνήσεις, αλλά και μια ιστορία που ξεκίνησε πριν από 70 περίπου χρόνια.

Το περίπτερο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το PrevezaNews κατασκευάστηκε κάπου εκεί στα 1950-1951.

Ο πρώτος ιδιοκτήτης τους ήταν ο Σταύρος Χασίδης, πατέρας οικογένειας με τέσσερα παιδιά, που κατοικούσε λίγες δεκάδες μέτρα προς την σημερινή Λ. Ιωαννίνων, δίπλα από το σημερινό εγκαταλειμμένο μεγάλο κτήριο, τον Ορυζόμυλο, όπως θα τον θυμούνται οι παλαιότεροι.

Από πληροφορίες, ίσως και να ήταν η πρώτη άδεια περιπτέρου που εκδόθηκε στην Πρέβεζα εκείνη την εποχή σε θύμα πολέμου και τα βασικά είδη που κυρίως είχε το περίπτερο ήταν τσιγάρα, καραμέλες, σοκολάτες αλλά και εφημερίδες.

Η κατασκευή του ήταν ξύλινη και η ίδια παρέμεινε έως σήμερα. Όλη η κατασκευή ήταν πακτωμένη σε τσιμεντένια βάση. Όπως ακριβώς ήταν μέχρι σήμερα.

Μιλώντας στο PrevezaNews η δεύτερη κόρη του πρώτου ιδιοκτήτη η κ. Άννα, θυμάται ακόμα πως μικρή, πριν πάει στο σχολείο, άνοιγε η ίδια το περίπτερο στις έξι το πρωί.

Και αυτό για να προμηθευτούν τα τσιγάρα τους, που τότε πωλούνταν χύμα, οι εργάτες που έπιναν πρωί πρωί τον καφέ τους στο καφενείο «Χαραυγή» του Φίλιππου Ρεμεντζά, που βρίσκονταν ακριβώς απέναντι από το περίπτερο,  αλλά και στο άλλο καφενείο, δίπλα, που το είχε τότε ο Σάλιαρης.

Η κ. Άννα, θυμάται ακόμα τον κόσμο να γεμίζει τις στάμνες με νερό από τις βρύσες που υπήρχαν τότε, κάτω από την γέφυρα, στο σημείο που είναι σήμερα η στρογγυλή πλατεία στον Φόρο.

Πουλούσε τα τσιγάρα και όταν έρχονταν η ώρα έπαιρνε την τσάντα της και ξεκινούσε για το σχολείο (στη σημερινή Θεοφάνειο) μιας και στο μεταξύ είχε έρθει ο πατέρας της για να μείνει στο περίπτερο για όλη την μέρα.

Θυμάται επίσης πόσες φορές την είχε μαλώσει, όταν ανακάλυπτε πως έλειπαν σοκολάτες τις οποίες έπαιρνε κρυφά τότε η μικρή, για να τις χαρίσει στις φίλες της στο σχολείο.

Από το συγκεκριμένο περίπτερο θα είχε περάσει εκείνη την εποχή, αλλά και τα νεότερα χρόνια όλη η Πρέβεζα.

Άντεξε 70 χρόνια

Όσες αλλαγές και αν έγιναν στους δρόμους στα γειτονικά κτήρια, στις διαμορφώσεις των χώρων γύρω του, το πρώτο περίπτερο της Πρέβεζας, «κρατούσε γερά» πακτωμένο σε λίγα κυβικά από τσιμέντο, κατασκευασμένο από ξύλα εκείνης της εποχής.

Έτσι άντεξε 70 και πλέον χρόνια.

Μέχρι προχθές…

Ευχαριστούμε για το φωτογραφικό υλικό την Θ. Ρεμεντζά και τον Χ. Αραβαντινό

Πηγή: prevezanews.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top