ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οι χώρες της ΕΕ θα προτείνουν ειδικό φόρο κατανάλωσης για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα προϊόντα θερμού καπνού

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτήν την εβδομάδα να θέσει τα καινοτόμα προϊόντα καπνού, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού, κάτω από την οδηγία για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για τον καπνό της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι θα φορολογούνται όπως τα παραδοσιακά προϊόντα καπνού, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου που είδε η EURACTIV.com.

«Οι ισχύουσες διατάξεις της Οδηγίας 2011/64 / ΕΕ έχουν καταστεί λιγότερο αποτελεσματικές, καθώς είτε δεν είναι πλέον επαρκείς είτε είναι πολύ περιορισμένες για να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις, σχετικά με ορισμένα προϊόντα, όπως τα υγρά για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού και άλλα είδη προϊόντων επόμενης γενιάς, τα οποία εισέρχονται στην αγορά», αναφέρει το σχέδιο συμπερασμάτων.

«Ως εκ τούτου, είναι επείγον και αναγκαίο να αναβαθμιστεί το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις όσον αφορά τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, εναρμονίζοντας τους ορισμούς και τη φορολογική μεταχείριση νέων προϊόντων (όπως υγρά για ηλεκτρονικά τσιγάρα και θερμαινόμενα προϊόντα καπνού), συμπεριλαμβανομένων προϊόντων, ανεξαρτήτως αν περιέχουν ή όχι νικοτίνη, που αντικαθιστούν τον καπνό, προκειμένου να αποφευχθεί η νομική αβεβαιότητα και οι κανονιστικές ανισότητες στην ΕΕ », προσθέτουν τα συμπεράσματα.

Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου αναμένεται να εγκριθούν αύριο (27 Μαΐου) σε συνεδρίαση του COREPER II.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ ζητούν επίσης από το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ να υποβάλει νομοθετική πρόταση στο Συμβούλιο, με στόχο την «επίλυση, κατά περίπτωση, των ανησυχιών που εκτίθενται σε αυτά τα συμπεράσματα».

Παρόλο που τα νέα προϊόντα καπνού ρυθμίζονται βάσει της οδηγίας για τα προϊόντα καπνού που εστιάζει στην πτυχή της υγείας, δεν υπάρχει επί του παρόντος κοινοτικό πλαίσιο για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, όπως ισχύει για τα παραδοσιακά προϊόντα καπνού.

Η κατάσταση στην ενιαία αγορά της ΕΕ είναι αρκετά κατακερματισμένη, καθώς ορισμένα κράτη μέλη φορολογούν τα ηλεκτρονικά υγρά και τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού με διαφορετικούς συντελεστές, ενώ άλλα δεν τα φορολογούν καθόλου.

Τον Ιανουάριο του 2018, η έλλειψη επαρκών δεδομένων οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην προτείνει εναρμονισμένη προσέγγιση για τη φορολογία των ηλεκτρονικών τσιγάρων και άλλων νέων προϊόντων καπνού έως ότου διατεθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτά τα προϊόντα.

Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 2020, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ δημοσίευσε μια έκθεση που υποδηλώνει ότι για τα πρόσφατα και νέα προϊόντα, η έλλειψη εναρμόνισης προκαλεί ανησυχία από την άποψη της εσωτερικής αγοράς.

«Από την πλευρά της αγοράς, οι εξελίξεις έχουν επιταχυνθεί στα νέα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού και μια νέα γενιά σύγχρονων προϊόντων εισέρχονται στην αγορά (που περιέχουν νικοτίνη ή κάνναβη)», ανέφερε η έκθεση.

«Η τρέχουσα έλλειψη εναρμόνισης του φορολογικού ρυθμιστικού πλαισίου για αυτά τα προϊόντα περιορίζει επίσης τη δυνατότητα παρακολούθησης της εξέλιξης της αγοράς τους και ελέγχου των κινήσεών τους», πρόσθεσε.

Η βιομηχανία καπνού αναφέρει ότι τα νέα προϊόντα καπνού και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν μειώσει σημαντικά τους κινδύνους για την υγεία σε σύγκριση με το παραδοσιακό κάπνισμα και, ως εκ τούτου, πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογα.

Από την άλλη πλευρά, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ επιμένουν ότι εξακολουθούν να είναι επιβλαβή, αν και, ίσως, λίγο λιγότερο από τα τσιγάρα, και όλα αυτά τα χρόνια έχουν υιοθετήσει μια προσεκτική προσέγγιση.

Η επόμενη πρόκληση θα είναι τώρα η πίεση που αναμένεται να ασκήσει η βιομηχανία καπνού στις εθνικές κυβερνήσεις προκειμένου να επιτύχει τον χαμηλότερο δυνατό ειδικό φόρο κατανάλωσης.

[Επιμέλεια στα Αγγλικά από τον Zoran Radosavljevic – Επιμέλεια στα Ελληνικά από τον Θοδωρή Καραουλάνη]

Πηγή: euractiv.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top