ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

Τα 5 “πακέτα” κρατικής επιδότησης εισφορών των επιχειρήσεων

Πέντε δυνατότητες κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών έχουν στα “χέρια” τους οι επιχειρήσεις κατά τον τρέχοντα μήνα.

Μάλιστα, δικαιούχες, κατά περίπτωση, των “πακέτων” αυτών δεν είναι μόνο οι πληττόμενες επιχειρήσεις (πχ μέσω της κάλυψης των εισφορών των υπό αναστολή εργαζομένων) ή όσες έχουν μείωση τζίρου, αλλά και οι άλλες (πχ για νέες προσλήψεις).

Αναλυτικά, τα μέτρα που ισχύουν κατά περίπτωση επιχείρησης είναι τα ακόλουθα:

1. Για τους εργαζομένους όλων των πληττομένων επιχειρήσεων (είτε έκλεισαν με κρατική εντολή, είτε όχι) οι οποίοι βγαίνουν σε αναστολή το Νοέμβριο, καλύπτονται από το κράτος στο 100% οι ασφαλιστικές εισφορές (εργοδοτικές και εργατικές) τους, υπολογισμένες επί του ονομαστικού μισθού τους.

2. Συνεχίζεται το πρόγραμμα “Συν-εργασία” για όλες τις λειτουργούσες επιχειρήσεις πληττόμενες ή όχι. Προϋπόθεση είναι να έχουν μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% την περίοδο Μαρτίου-Αυγούστου του 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Προβλέπει επιδότηση του 100% των εισφορών (εργοδοτικών και εργατικών) επί του μισθού που κόβεται. Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα, των οποίων πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους “παρήχθη” στο γ’ τριμήνου του 2019, προβλέπεται κάλυψη και των εργοδοτικών εισφορών επί του εναπομείναντος μισθού. Ο μηχανισμός αυτός ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου.

3. Για το χρονικό διάστημα από 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό οι εργοδοτικές (σ.σ. όχι οι εργατικές) ασφαλιστικές εισφορές για τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία. Προϋπόθεση είναι να είχαν κατά το χρονικό διάστημα από Ιανουάριο 2020 έως και Αύγουστο 2020 χαμηλότερα ακαθάριστα έσοδα κατά τουλάχιστον 70% από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του έτους 2019.

4. Καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό το 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους (δηλ. τόσο οι εργοδοτικές όσο και οι εργατικές εισφορές) για χρονικό διάστημα μέχρι 12 μήνες σε τουριστικές επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας με περισσότερους από 50 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Προϋπόθεση είναι να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια ενεργειακής και κτιριακής αναβάθμισης των εγκαταστάσεων.

5. Παραμένει ανοιχτό (μέχρι εξαντλήσεως του σχετικού κονδυλίου) το πρόγραμμα προσλήψεων για 100.000 επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας. Προβλέπει επιδότηση του 100% όλων των εισφορών (εργοδοτικών και εργατικών) τους. Αφορά όλες τις επιχειρήσεις είτε είναι πληττόμενες, ζημιογόνες, είτε όχι.

Επίσης πέραν των παραπάνω πέντε προγραμμάτων κάλυψης των τρεχουσών εισφορών, προβλέπονται ακόμη τρία μέτρα στήριξης στο πεδίο των παλαιότερων υποχρεώσεων.

Συγκεκριμένα, οι υπό αναστολή εισφορές του Φεβρουαρίου-Απριλίου 2020 για τους πληττόμενους εργοδότες και οι υπό αναστολή εισφορές του Φεβρουαρίου-Μαΐου 2020 για τους πληττόμενους επαγγελματίες μπορούν είτε να καταβληθούν έως 30 Απριλίου 2021, είτε να καταβληθούν σε 12 ή 24 δόσεις.

Οι δόσεις των ρυθμίσεων των πληττόμενων επιχειρηματιών για τον Ιούνιο -Οκτώβριο του 2020 μπορούν να καταβληθούν μετά την τυπική λήξη των εν λόγω ρυθμίσεων.

Επίσης η δόση του Νοεμβρίου από τις ρυθμίσεις των πληττόμενων επιχειρηματιών που ανέστειλαν είτε από τις 4, είτε από τις 7 Νοεμβρίου τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή, μπορεί να καταβληθεί μετά την τυπική λήξη των εν λόγω ρυθμίσεων.

Πηγή: capital.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top