ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

Οι ειδικοί απαντούν: συμβατικό τσιγάρο vs. Heat not burn εναλλακτικό προϊόν καπνού

Ερωτήματα που ενδεχομένως να μας έχουν απασχολήσει ως καπνιστές, απαντήθηκαν κατά τη διάρκεια του δεύτερου Open Science webinar που διοργάνωσε η Philip Morris International. Το διαδικτυακό σεμινάριο εντάσσεται στις πρωτοβουλίες της εταιρείας με στόχο να αντικαταστήσει το συμβατικό τσιγάρο με καλύτερες εναλλακτικές για τους καπνιστές, το συντομότερο δυνατό. 

Κεντρικό θέμα συζήτησης του webinar ήταν οι θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ του καπνού που εκλύει το τσιγάρο όταν καίγεται και του αερολύματος από το προϊόν θέρμανσης του καπνού. Οι επιστήμονες από το τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης της εταιρείας, τοποθετήθηκαν και απάντησαν σε σημαντικά ερωτήματα που απασχολούν τόσο το κοινό όσο και την επιστημονική κοινότητα.

Αερόλυμα προϊόντος θέρμανσης του καπνού και σύγκρισή του με τον καπνό του τσιγάρου

Όπως εξήγησε ο Dr. Markus Nordlund, Lead Scientific & Medical Affairs της εταιρείας, ο καπνός που παράγεται από την καύση του συμβατικού τσιγάρου περιέχει πλήθος από χημικά αέρια, υγρά σταγονίδια και στερεά σωματίδια – συνήθως υποπροϊόντα της καύσης του καπνού με βάση τoν άνθρακα, με τοξικές και βλαπτικές συνέπειες για την υγεία του καπνιστή. Όσο για το αερόλυμα που παράγεται από το προϊόν θέρμανσης του καπνού , λόγω της απουσίας καύσης, αποτελείται από αέρια μάζα και υγρά σταγονίδια και μόνο. Επομένως, έχουμε να κάνουμε με την πλήρη απουσία των στερεών σωματιδίων που ανιχνεύονται στο συμβατικό τσιγάρο.

Απουσία καύσης

O Dr. Tom McGrath, Global Head of Professional Channels της εταιρείας, από την πλευρά του, τόνισε την σημαντικότητα της απουσίας καύσης αναλύοντας ως εξής τις διαφορές: Στο συμβατικό τσιγάρο, όπου έχουμε καύση του καπνού, αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες που μπορούν να φτάσουν έως και τους 900 βαθμούς Κελσίου. Επομένως, έχουμε τον παραγόμενο καπνό που περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις επιβλαβών χημικών υποπροϊόντων της καύσης και ανιχνεύονται κυρίως ως στερεά σωματίδια. Στο σύστημα θέρμανσης καπνού, αντίθετα, οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα έως και 350 βαθμούς κελσίου, θερμοκρασίες όπου οι ράβδοι καπνού εκλύουν αέρια μέσω της διαδικασίας της πυρόλυσης και με παντελή απουσία καύσης. Μέρος της χημικής σύστασης του αερολύματος σε αυτές τις θερμοκρασίες θα υγροποιηθεί, με τελικό αποτέλεσμα το παραγόμενο αερόλυμα να αποτελείται από αέρια μάζα και υγρά σταγονίδια.

Χημική σύσταση του αερολύματος του προϊόντος θέρμανσης του καπνού

Τις διαφορές στη χημική σύσταση του αερολύματος και του καπνού εξήγησε ο Mark Bentley, Manager Project Management & Knowledge Integration της εταιρείας. Με βάση όσα είπε, ο καπνός του συμβατικού τσιγάρου, από τη μία, περιέχει πάνω από 6.000 χημικές ουσίες, αρκετές από τις οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως βλαβερές ή δυνητικά βλαβερές από διεθνείς οργανισμούς υγείας, όπως η λίστα με τις 93 χημικές ουσίες την οποία έχει καταρτίσει ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA 93). Από την άλλη πλευρά, στο αερόλυμα του προϊόντος θέρμανσης του καπνού έχουν αναγνωριστεί και αξιολογηθεί 532 χημικές ουσίες, εκ των οποίων με βάση την ίδια λίστα FDA 93, οι συγκεντρώσεις των βλαβερών ή δυνητικά βλαβερών ουσιών μειώνονται από 90% έως και 95% σε σύγκριση με την ανιχνεύσιμη συγκέντρωσή τους στον καπνό του καιόμενου τσιγάρου αναφοράς, δηλαδή του τσιγάρου που χρησιμοποιείται στην επιστημονική έρευνα.

https://politis.com.cy/wp-content/uploads/2020/11/EkH6pQUWAAAQw5A-300×200.jpg 300w, https://politis.com.cy/wp-content/uploads/2020/11/EkH6pQUWAAAQw5A-768×512.jpg 768w” alt=”” width=”1024″ height=”683″>

Ποιότητα του αέρα

Όσον αφορά στην ποιότητα του αέρα στο χώρο μας η Dr. Catherine Goujon, Manager Chemistry Research, ήταν ξεκάθαρη: το αερόλυμα που παράγει το προϊόν θέρμανσης του καπνού έχει λιγότερο έντονη μυρωδιά και διαλύεται γρήγορα. H μυρωδιά που μένει στα χέρια, τα μαλλιά, τα ρούχα και τον χώρο μας είναι αισθητά μειωμένη, σε σχέση με τη μυρωδιά του συμβατικού τσιγάρου που δεν είναι διόλου ευχάριστη.

Αποτελέσματα ανεξάρτητων ερευνών 

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια κατά την ανάπτυξη των προϊόντων θέρμανσης καπνού, η βασική έρευνα γινόταν από το τμήμα ‘Ερευνας και Ανάπτυξης της ίδιας της εταιρείας τα αποτελέσματα, όπως είναι λογικό, αντιμετωπίζονταν με σχετικό σκεπτικισμό από την επιστημονική κοινότητα. Ο Dr. Maurice Smith, Senior Scientific Advisor, επικαλέστηκε δημοσιεύσεις από ανεξάρτητους φορείς υγείας που επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα, όσον αφορά στη χημική σύσταση του αερολύματος καθώς και τη χαμηλή συγκέντρωση σε βλαβερές/δυνητικά βλαβερές χημικές ουσίες που ανιχνεύονται σε σύγκριση με το συμβατικό τσιγάρο.

Πηγή: politis.com.cy

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top