ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Περίπτερο στη Λάρισα; Είδος προς… εξαφάνιση

Μήπως το μικρό περιθώριο κέρδους;

Μήπως ο μικρός εργασιακός χώρος;

Μήπως οι ατέλειωτες ώρες μέρα και νύχτα;

Ή μήπως όλα αυτά μαζί….

Τα περίπτερα στη Λάρισα, όπως και σε όλες τις ελληνικές πόλεις των προηγούμενων δεκαετιών, έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα των πολιτών. Λίγο το τηλέφωνο, λίγο τα τσιγάρα, οι εφημερίδες, οι σοκολάτες, καμιά φορά και οι γνώσεις του περιπτερά επί παντός επιστητού, έκαναν το περίπτερο της γειτονιάς ως σημείο συνάντησης και αναφοράς.

Όσο όμως τα χρόνια περνούν αυτή η σχέση χάνεται. Ο περιπτεράς ως φυσιογνωμία εξαφανίζεται και τα κουτιά των περιπτέρων το ένα μετά το άλλο μένουν άδεια. Σας κουφάρια.

Εδώ και χρόνια οι εκπρόσωποι της Ένωσης Περιπτερούχων Καπνοπωλών Λάρισας «φωνάζουν» για μέτρα στήριξης τονίζοντας προς όλου τις κατευθύνσεις τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι περιπτερούχοι της πόλης τα τελευταία χρόνια.

Τα λουκέτα το ένα μετά το άλλο εμφανίζονται και σε γωνιές που μέχρι πρόσφατα ήταν περίπτερο τώρα δεν υπάρχει παρά μια τετράδα από ρολά κατεβασμένα.

Η οικονομική κρίση και στη συνέχεια ο κορωνοϊός αποτέλεσε το τελικό χτύπημα σ έναν κλάδο που μετρούσε ήδη πολλές ζημιές.

Τα πρώτα περίπτερα εμφανίστηκαν, μετά την ήττα της Ελλάδας στον πόλεμο του 1897 με την Τουρκία, σε αστικά κέντρα της περιφέρειας. Στην Αθήνα το πρώτο περίπτερο έκανε την εμφάνισή του στην οδό Πανεπιστημίου το φθινόπωρο του 1911.

Στη Λάρισα δεκάδες είναι τα περίπτερα που βρίσκονται εκτός λειτουργίας πλέον. Κάποια είναι κλειστά εδώ και αρκετά χρόνια.

Πηγή: https://www.larissanet.gr/

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top