ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Jacek Olczak: Μια ανανεωμένη προσέγγιση για την επιτάχυνση της προόδου

O νέος CEO της PMI μιλάει για τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και τη νέα προσέγγιση που απαιτεί η κοινωνία για την αντιμετώπισή τους με οδηγό την επιστήμη, τον διάλογο και τη συνεργασία.

Αυτό θα είναι ένα έτος σημαντικών αποφάσεων σχετικά με τον τρόπο ανοικοδόμησης, επαναφοράς και αντιμετώπισης των πολλών μελλοντικών προκλήσεων. Και ενώ η απάντηση στην πιο άμεση πρόκλησή – την παγκόσμια πανδημία COVID-19 – απέχει πολύ από το να είναι τέλεια ή πλήρης, υπογραμμίζει ένα τεράστιο δυναμικό προόδου που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Η αξιοσημείωτη κινητοποίηση μεταξύ επιστημόνων, κυβερνήσεων, αρχών δημόσιας υγείας και επιχειρήσεων πέτυχε κάτι που κανείς δεν θα πίστευε ότι ήταν δυνατό πριν: την ανάπτυξη και διανομή εμβολίων για έναν πρόσφατα ανακαλυφθέντα ιό σε λιγότερο από ένα χρόνο. Παραμένουν ανοιχτά σημαντικά ζητήματα όσον αφορά την παγκόσμια πρόσβαση και τη διάθεση των εμβολίων, καθώς και μια επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης και της δυσπιστίας. Αυτά, ωστόσο, δεν μπορούν να μειώσουν αυτό το απίστευτο κατόρθωμα, το οποίο θα πρέπει να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση του πόσο μακριά μπορούμε να προχωρήσουμε όταν επικρατεί η επιστήμη και συνεργαζόμαστε όλοι μαζί με μια αίσθηση επείγοντος και έναν κοινό σκοπό.

Θα μπορούσε αυτό το παράδειγμα να εμπνεύσει μια νέα προσέγγιση στην αντιμετώπιση άλλων παγκόσμιων προκλήσεων; Θέλω να ελπίζω ότι αυτό όντως θα συμβεί, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και την πολυπλοκότητα των ζητημάτων που έχουμε μπροστά μας. Κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει μια νέα διεθνή έρευνα που διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 2020 από την εταιρεία ερευνών Povaddo για λογαριασμό της Philip Morris International (PMI). Στο πλαίσιο της έρευνας η μεγάλη πλειοψηφία των 22.500 ερωτηθέντων έδειξαν ότι επιδιώκουν οι κυβερνήσεις να αφιερώσουν χρόνο και πόρους για θέματα που κυμαίνονται από τη βελτίωση της οικονομίας και τη διασφάλιση καλύτερης υγειονομικής περίθαλψης για όλους έως την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση των ποσοστών καπνίσματος.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση του καπνίσματος, από την πλευρά μας ως PMI γνωρίζουμε ότι υπάρχει σημαντική ευκαιρία για πρόοδο. Έχουμε μεταμορφώσει την επιχείρησή μας με στόχο την επίτευξη ενός μέλλοντος χωρίς τον καπνό του τσιγάρου και κατανοούμε ότι μπορούμε να φτάσουμε εκεί γρηγορότερα εάν οι ρυθμιστικές αρχές και οι αρχές δημόσιας υγείας υιοθετήσουν μια πιο σύγχρονη και επιστημονικά προσανατολισμένη προσέγγιση – μια προσέγγιση που ενθαρρύνει την καινοτομία και την ανοιχτή συνεργασία.

Η κοινωνία δεν περιμένει τίποτα λιγότερο. Σύμφωνα με την έρευνα, 73% των ερωτηθέντων θέλουν οι κυβερνήσεις να εξετάσουν το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα προϊόντα χωρίς καύση στο να κάνουν την χώρα τους smoke-free. Συνολικά πάνω από επτά στους δέκα ερωτηθέντες (71%) πιστεύουν ότι η ενθάρρυνση αυτών των ενηλίκων, που διαφορετικά θα συνέχιζαν να καπνίζουν, να στραφούν σε προϊόντα χωρίς καύση μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στις υπόλοιπες προσπάθειες μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα.

Είναι ακριβώς λόγω των καινοτομιών στην επιστήμη και την τεχνολογία που αυτά τα προϊόντα υπάρχουν σήμερα, καθιστώντας εφικτό ένα μέλλον χωρίς τον καπνό του τσιγάρου. Και εμείς, ως κοινωνία, μπορούμε να επηρεάσουμε την ταχύτητα με την οποία θα φτάσουμε εκεί.

Για την PMI ο στόχος, η πορεία και ο ρυθμός μας είναι σαφείς. Λάβαμε την απόφαση να εστιάσουμε τους πόρους μας στην ανάπτυξη, την επιστημονική τεκμηρίωση και την υπεύθυνη εμπορία προϊόντων χωρίς καύση, με στόχο την πλήρη αντικατάσταση των τσιγάρων το συντομότερο δυνατό. Πιστεύουμε ότι με το σωστό πλαίσιο εκ μέρους των ρυθμιστικών αρχών και τη στήριξη της κοινωνίας των πολιτών, οι πωλήσεις τσιγάρων μπορούν να αποτελέσουν παρελθόν για πολλές χώρες μέσα στην επόμενη δεκαετία ή δεκαπενταετία.

Ως έτος καθοριστικών αποφάσεων για τη δημόσια υγεία, το 2021 θα μπορούσε επίσης να καθορίσει πόσο γρήγορα μπορούμε να εξαλείψουμε το κάπνισμα. Με τη 9η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας να λαμβάνει χώρα τον Νοέμβριο, υπάρχει ευκαιρία για τις κυβερνήσεις να αξιολογήσουν την επιστήμη πίσω από τα προϊόντα χωρίς καύση, να εξετάσουν τα γεγονότα και να αποφασίσουν πώς θα ανταποκριθούν καλύτερα στο αίτημα της κοινωνίας για μια νέα προσέγγιση που να επιτρέπει στους άντρες και τις γυναίκες, που διαφορετικά θα συνέχιζαν να καπνίζουν, να κάνουν καλύτερες επιλογές για τον εαυτό τους.

Για να είμαστε ξεκάθαροι, η καλύτερη επιλογή για τα άτομα που καπνίζουν είναι να σταματήσουν εντελώς το τσιγάρο και τη νικοτίνη. Και φυσικά, οι προσπάθειες για την προστασία των ανηλίκων από το κάπνισμα, την πρόληψη της έναρξης και την προώθηση της παύσης πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν προτεραιότητα. Αλλά δεν μπορούμε να αρνηθούμε την ευκαιρία, για εκείνους τους ενήλικες που δεν σταματούν το κάπνισμα, να στραφούν σε καλύτερες εναλλακτικές.

Η επιθυμία της κοινωνίας για μια νέα προσέγγιση στην αντιμετώπιση του καπνίσματος είναι ξεκάθαρη. Υπάρχουν καλύτερες επιλογές για άτομα που διαφορετικά θα συνέχιζαν να καπνίζουν. Έτσι, το κρίσιμο ερώτημα τώρα είναι: Πόσο γρήγορα μπορούμε να μετατρέψουμε αυτήν την ευκαιρία για πρόοδο σε πραγματικότητα για τις εκατοντάδες εκατομμύρια ενήλικες καπνιστές στον κόσμο σήμερα;

Είμαι πεπεισμένος ότι για να φτάσουμε σε ένα μέλλον χωρίς τον καπνό του τσιγάρου γρηγορότερα, πρέπει να έχουμε ως οδηγό την επιστήμη και να ενθαρρύνουμε τον ανοιχτό και διαφανή διάλογο, που να βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών που μπορούν να συμβάλουν στην αλλαγή. Αν η κοινή μας εμπειρία από τον περασμένο χρόνο μας έχει διδάξει κάτι, είναι ότι μπροστά σε ένα πιεστικό πρόβλημα δεν υπάρχει ούτε χρόνος για χάσιμο ούτε περιθώριο για ιδεολογίες και αβάσιμες πεποιθήσεις.

Οι λύσεις γεννιούνται μέσα από στοιχεία, συνεργασία και ανοιχτά μυαλά.

Πηγή: https://papastratosmazi.gr/

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top