ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Φορολογία του καπνού – ειδικός φόρος κατανάλωσης για τα προϊόντα βιομηχανοποιημένου καπνού

H φορολογία των καπνικών προϊόντων αποτελεί ζωτικής σημασίας θέμα για τον κλάδο της μικρής λιανικής.

Μην λησμονούμε ότι η ραγδαία άνοδος του παράνομου εμπορίου και τα χιλιάδες λουκέτα στο κλάδο μας, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στις αστοχίες σε επίπεδο φορολογικής πολιτικής στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.

Σε όλα τα Κράτη – Μέλη της ΕΕ τα ελάχιστα όρια φορολογίας για τα καπνικά προϊόντα καθορίζονται από την Οδηγία 2011/64/ΕΕ που είναι σε φάση αναθεώρησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης από την Επιτροπή η οποία και θα διαρκέσει έως τις 22 Ιουνίου.

Για να συμμετάσχετε πατήστε εδώ:

https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12645-Tobacco-taxation-excise-duties-for-manufactured-tobacco-products-updated-rules-/public-consultation

Για τους λιανοπωλητές η διαδικασία είναι απλή:

  • Εγγράφεστε με το mail σας (αν έχετε gmail επιλέξτε σύνδεση με το λογαριασμό google) ή με το λογαριασμό σας από τα socialmedia. Ανάλογα με τον τρόπο που θα επιλέξετε είτε θα έρθει σύνδεσμος στο mail σας, είτε θα κατευθυνθείτε αυτόματα στο ερωτηματολόγιο.
  • Επιλέγετε γλώσσα συμμετοχής και στην 2η ερώτηση επιλέξτε την Υποβολή απαντήσεωνως πολίτης της ΕΕ.
  • Μην ξεχάσετε όταν ολοκληρώσετε το ερωτηματολόγιο να πατήσετε την Υποβολή στο τέλος του ερωτηματολογίου ώστε να καταχωρηθεί

Για τα σωματεία θα πρέπει να προηγηθεί ένα βήμα πριν από τις παραπάνω οδηγίες.

Είναι απαραίτητη η εγγραφή στο μητρώο διαφάνειας ( μπορείτε να εγγραφείτε εδώ: http://ec.europa.eu/transparencyregister/public/homePage.do?redir=false&locale=en ).

Για περισσότερες πληροφορίες ή τυχόν απορίες η γραμματεία  της Ομοσπονδίας είναι στη διάθεση σας.

Σημαντικό: Οφείλουμε να ενημερώσουμε τους πελάτες μας – καταναλωτές αυτών των προϊόντων. Είναι οι πρώτοι που θα υποστούν τις συνέπειες οποιασδήποτε απόφασης, άρα έχουν κάθε ενδιαφέρον να συμμετάσχουν.

Η μαζική συμμετοχή είναι η ευκαιρία μας να ακουστούμε, να διεκδικήσουμε και να πάρουμε θέση στο τραπέζι των αποφάσεων, να έχουμε τη δυνατότητα να αγωνιστούμε για την επιβίωση των επιχειρήσεων μας!

Η σύνοψη των θέσεων της Ομοσπονδίας  όπως αυτές υποβλήθηκαν στη δημόσια διαβούλευση είναι οι εξής:

  • Οι υπερβολικές αυξήσεις των συντελεστών δεν αποθαρρύνουν το κάπνισμα αλλά απομακρύνουν τους καπνιστές από τα νόμιμα σημεία πώλησης, οι οποίοι στρέφονται στο παράνομο εμπόριο.
  • Το πρόβλημα του λαθρεμπορίου είναι πανευρωπαϊκό και είναι απαραίτητο η ΕΕ να εστιάσει στο δραστικό περιορισμό του φαινομένου τόσο με δράσεις καταστολής όσο και με παροχή τεχνογνωσίας και εξοπλισμού στα Κράτη. Η συνεργασία μεταξύ χωρών αλλά και με τον ιδιωτικό τομέα είναι αναγκαία.
  • Ο περιορισμός της διαφοράς την λιανικής τιμής μεταξύ των Κρατών πρέπει να περιοριστεί, λαμβάνοντας υπόψη όμως τη διαφορά του διαθέσιμού εισοδήματος των καταναλωτών.
  • Τα νέα προϊόντα νικοτίνης ως υποκατάστατα των συμβατικών καπνικών θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην Οδηγία, ανεξάρτητα του αν περιέχουν καπνό ή όχι .
  • Η φορολογική επιβάρυνση στα νέα προϊόντα θα πρέπει να είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με τα παραδοσιακά προϊόντα καθώς σχετικά πρόσφατα προϊόντα τα οποία παρουσιάζουν σοβαρές πιθανότητες μειωμένου ρίσκου σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα λόγω της απουσίας καύσης.

Ακολουθεί η συμμετοχή της Ομοσπονδίας μας στην δημόσια διαβούλευση:

Πηγή: https://www.peripteranews.gr/

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top