TOBACCO OPINION

Γυναίκες «αμφιβόλου ηθικής» σε διαφημίσεις τσιγάρων

Μία ξανθιά με αγγελικό βλέμμα και λευκό ρούχο, καπνίζει. Πριν 100 χρόνια το γυναικείο κάπνισμα σχετιζόταν με τα ‘χαλαρά ήθη’ των ιεροδούλων…

Έναν αιώνα πριν, τότε που το γυναικείο κάπνισμα αποδίδονταν σε γυναίκες «αμφιβόλου ηθικής», η διαφήμιση μιας καπνοβιομηχανίας από την Καβάλα, σπάει το κατεστημένο και κυκλοφορεί, με αισθητική «art nouveau», το πακέτο APARTO, όπου μία ξανθιά, με αγγελικό βλέμμα και λευκό ρούχο, καπνίζει.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Γυναίκες «αμφιβόλου ηθικής» σε διαφημίσεις τσιγάρων

«Πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το γυναικείο κάπνισμα σχετιζόταν με τα ‘χαλαρά ήθη’ των ιεροδούλων και των περιθωριακών, απειθάρχητων, επαναστατημένων γυναικών. Οι Ολλανδοί έμποροι, οι οποίοι ανέλαβαν την καπνοβιομηχανία το 1921, κατάφεραν να αντιστρέψουν αυτόν τον μύθο τις δεκαετίες του 1920 και του 1930, συνδέοντας το κάπνισμα με τα απελευθερωτικά κινήματα των γυναικών και αναδεικνύοντας το τσιγάρο σε σύμβολο της ανεξαρτησίας τους».

Γυναίκες «αμφιβόλου ηθικής» σε διαφημίσεις τσιγάρων - εικόνα 2

Ολόκληρη η ιστορία της «Turmac», της μεγάλης καπνοβιομηχανίας του Μεσοπολέμου που ιδρύθηκε το 1910 στην Καβάλα από τον Οθωμανό μεγιστάνα Kiazim Emin Bey, στέλνει… «σήματα καπνού» από το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, όπου διοργανώνεται έκθεση με αντικείμενα της Turmac από τον συλλέκτη Γιώργο Θωμαρέη.

Πακέτα υψηλής αισθητικής

Τα πανέμορφα κουτιά της εταιρείας ήταν αυτά που «κέντρισαν» τον κ.Θωμαρέη για να ξεκινήσει πριν από 20 χρόνια τη συλλογή, κυρίως γιατί, όπως λέει «συνδυάζουν την υπέροχη ανατολίτικη αισθητική των πολλών και ζωντανών χρωμάτων και των περίπλοκων σχεδίων, με την ακμάζουσα στον μεσοπόλεμο ‘art nouveau’.

«The Jean Harlow tin»

Μάλιστα, το πακέτο APARTO έγινε ευρέως γνωστό ως «The Jean Harlow tin», το κουτί δηλαδή της γνωστής Χολυγουντιανής ηθοποιού, η οποία εικάζεται ότι εικονίζεται σε αυτό.

Γυναίκες «αμφιβόλου ηθικής» σε διαφημίσεις τσιγάρων - εικόνα 3

Όπως αφηγείται ο κ. Θωμαρέης, «στην Καβάλα της δεκαετίας του 1910, που ελέγχει τις πεδιάδες της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, όπου παράγονται τα καλύτερα, εκείνη την εποχή καπνά του κόσμου, τα χρυσόφυλλα ή μπασμάδες, ο Kiazim Emin Bey, ιδρύει μία εταιρεία η οποία εξελίσσεται σε κορυφαία στον κόσμο χάρη στα Ολλανδικά κεφάλαια και marketing».

Γυναίκες «αμφιβόλου ηθικής» σε διαφημίσεις τσιγάρων - εικόνα 4

«Το όραμα του Kiazim Emin Bey για ένα τσιγάρο εξαιρετικής ποιότητας που να παραπέμπει γευστικά, πνευματικά και αισθητικά στην Ανατολή, βρήκε την τέλεια έκφραση του στην δουλειά και τέχνη του κορυφαίου ζωγράφου A. Galib.

H συνεργασία απέδωσε ορισμένα από τα ωραιότερα δημιουργήματα της τέχνης της χρωμολιθογραφίας και μερικά από τα ωραιότερα πακέτα τσιγάρων της ιστορίας» λέει ο κ. Θωμαρέης.

Γυναίκες «αμφιβόλου ηθικής» σε διαφημίσεις τσιγάρων - εικόνα 5

Χρυσά επιστόμια, υπέροχα πολύχρωμα κουτιά ή πακέτα σε στυλ Αρτ Νουβό, παλάτια της Ανατολής, νωχελικές αστές κυρίες που καπνίζουν φορώντας τουρμπάνια, φτιάχνουν έναν μύθο που ταιριάζει απόλυτα με την ατμόσφαιρα του μεσοπολέμου και διαφημίζεται από την καπνοβιομηχανία.

Στις προθήκες της έκθεσης, δεκάδες από τα μοναδικά αυτά κουτιά χρωματίζουν τον χώρο, μαζί με σπάνιες επισμαλτωμένες διαφημιστικές πλακέτες, τασάκια με το λογότυπο της εταιρeίας και μικροσκοπικά μεταξωτά υφαντά με σημαίες που περιέχονταν, εν είδει δώρου, στις συσκευασίες των τσιγάρων. Ιδιαίτερο έκθεμα αποτελεί ο αυτόματος πωλητής τσιγάρων «Turmac», ένα σιδερένιο κουτί απ’ όπου αγόραζαν πακέτα ρίχνοντας κέρματα το 1930!

Γυναίκες «αμφιβόλου ηθικής» σε διαφημίσεις τσιγάρων - εικόνα 6

500 πακέτα τσιγάρα

«Η συλλογή μου περιλαμβάνει περίπου 500 πακέτα τσιγάρων, τα οποία αγόρασα κυρίως στο διαδίκτυο, με σχετικά χαμηλό αντίτιμο, στις αρχές του ’90. Εκτιμώ δε, ότι είναι σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τη συλλογή που υπάρχει για την εταιρεία Turmac σε μουσείο στο Deventer της Ολλανδίας» σημειώνει ο κ. Θωμαρέης, επισημαίνοντας ότι το τελευταίο πακέτο Τurmac βγήκε στην παραγωγή το 1960.

info: Η έκθεση «Turmak, Cavalla – Constantinople – Amsterdam. Η μεγάλη καπνοβιομηχανία του Μεσοπολέμου» θα διαρκέσει έως τις 27 Απριλίου. Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Γυναίκες «αμφιβόλου ηθικής» σε διαφημίσεις τσιγάρων - εικόνα 7

Πηγή: thetoc.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top