Κόσμος

Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια: Το 60% των καπνιστών που μετέβησαν στο άτμισμα αποτυγχάνουν να διακόψουν επίσης οριστικά το κάπνισμα

Ερευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια υπέδειξε ότι το 60% εκείνων που κάπνιζαν και που μετέβησαν μετά το 2017 διαλλακτικά στο άτμισμα απέτυχαν να διακόψουν μέχρι το 2019 οριστικά το κάπνισμα παλινορθώνοντας την προηγούμενη συνήθεια που γνώρισαν.

Η εξέλιξη που σημειώθηκε με τον γνωστό δυσάρεστο έως και μετριοπαθή τρόπο κατέχει την θετική της σκοπιά που είναι ότι το εναπομένον ποσοστό του 40% όσων κάπνιζαν και μετέβησαν διαλλακτικά στο άτμισμα πέτυχαν να διακόψουν οριστικά το κάπνισμα οι οποίοι χωρίς να αποτελούν την πλειοψηφία τους καταμετρούν ένα ουσιαστικό και υπολογίσιμο ποσοστό. Ωστόσο το συμπέρασμα χρησιμοποιήθηκε μέσα στα συμφραζόμενα της μελέτης του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια για να δικαιολογήσει την εκδοχή ότι οι κλασσικές φαρμακευτικές αγωγές που ακολουθούνται στην δύση και τις ανεπτυγμένες χώρες για την διακοπή του καπνίσματος είναι πιο επιτυχημένες και αποτελεσματικές. Πάνω σε αυτό η Annie Claycamp επιστημονική διευθύνων σύμβουλος της Αμερικανικής εταιρείας φαρμάκων κατά του εθισμού είχε να δηλώσει ότι «Έτσι, η αντίδρασή μου σε αυτή τη μελέτη είναι ότι υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί των ευρημάτων. Πολλοί άνθρωποι έχουν μιλήσει για αυτό. Οι ειδικοί που κατανοούν δεδομένα σε επίπεδο πληθυσμού, είμαι περισσότερο εργαστηριακός ερευνητής, αλλά θα έλεγα τρία βασικά πράγματα που με κάνουν να αμφισβητώ τα ευρήματα και θέλω να βεβαιωθώ ότι κοινοποιούνται με αυτές τις πληροφορίες με το κοινό.

«Πρώτον, η μελέτη είναι μια μελέτη σε επίπεδο πληθυσμού, επομένως έχετε συλλέξει δεδομένα μέσω μιας έρευνας. Είναι μελέτη διαδρομής, είναι πολύ διαφορετικό από μια ελεγχόμενη δοκιμή. Αυτό είναι σημαντικό επειδή έχουμε ελεγχόμενες δοκιμές που δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να προάγουν τη διακοπή, συμπεριλαμβανομένης μιας ανασκόπησης cochran που καταρρίπτει δεδομένα σε όλες τις δοκιμές, και έτσι το γεγονός ότι αυτή η Cochrane ανασκόπησε αυτές τις δοκιμές που παρουσιάζονται σε αυτό δείχνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προάγουν τη διακοπή ή σχετίζονται με αυτήν, είναι στατιστικά και ότι αυτή η μελέτη δεν δείχνει ότι αυτό θα έπρεπε να είναι κάτι που πρέπει να έχουμε κατά νου, γιατί συμβαίνει αυτό, και αυτό το είδος πηγαίνει στη μεθοδολογία.

«Επομένως μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο και στη συνέχεια θα διαπιστώσετε ότι μπορεί να μην μπορούν να σταματήσουν. Με αυτό ίσως δεν χρησιμοποιούν αυτό το ηλεκτρονικό τσιγάρο με τρόπο που να παρέχει τη νικοτίνη που χρειάζονται για να αντικαταστήσει το κάπνισμα και γνωρίζουμε ότι πολλοί τύποι συσκευών που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το συγκεκριμένο δείγμα ήταν παλαιότεροι, δεν ήταν η νεότερη γενιά που μπορεί να προσφέρει νικοτίνη περισσότερο στο ίδιο επίπεδο με το κάπνισμα, έτσι για παράδειγμα το JUUL, και αυτό είναι σημαντικό ότι η παροχή νικοτίνης με τρόπο που το κάπνισμα είναι καλύτερα μοντέλα είναι ο τρόπος με τον οποίο αναπτύχθηκε η υποκατάσταση νικοτίνης και πρέπει να είστε σε θέση να προσφέρετε αυτή τη νικοτίνη για να το κάνει ένα άτομο να πηγαίνει σε απόσυρση και θέλει να καπνίσει.

Άλλοι λόγοι μπορεί να είναι μεταβλητές ή παραλλαγές που είναι απλώς δύσκολο να ελεγχθούν σε μια μελέτη σε επίπεδο πληθυσμού, επομένως αυτό είναι απλώς μια εγγενής πρόκληση για οποιαδήποτε μελέτη στην οποία ερευνάτε άτομα. Ενδέχεται να υπάρχουν ιδιαίτερες σκέψεις που, ακόμη και στατιστικά, δεν θα μπορέσετε ποτέ να ελέγξετε.

«Θα έλεγα το άλλο πράγμα που ήθελα να επισημάνω σχετικά με αυτήν τη μελέτη, η αντίδρασή μου σε αυτήν είναι ότι είναι πολύ επικεντρωμένη στη διακοπή, οπότε το κύριο αποτέλεσμα είναι, υπήρχε κάποια ρουφηξιά από ένα τσιγάρο τους τελευταίους μήνες, κάποια ρουφηξιά για μένα που είναι σημαντικό σημείο δεδομένων, αλλά για μένα με ενδιαφέρει επίσης, καταφέρατε να μειώσετε καθόλου το κάπνισμα, μπορέσατε να μειώσετε κάποια από τις βλάβες στα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα από το κάπνισμα, ίσως επειδή δεν κάνατε πλήρη αλλαγή και ίσως ρουφήξατε περιστασιακά ένα τσιγάρο σε ένα πάρτι, αλλά σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος ίσως μειώσετε το κάπνισμα κατά 50%. Νομίζω ότι αυτό είναι πιο σημαντικό για μένα γιατί η κατανόηση οποιουδήποτε τύπου ναρκωτικού που προσπαθείτε να αντικαταστήσετε με μια άλλη συμπεριφορά που μειώνει αυτή την επικίνδυνη συμπεριφορά, το κάπνισμα με οποιονδήποτε τρόπο, θα βελτιώσει την υγεία σας, και έτσι νομίζω ότι αυτό το μήνυμα είναι σπουδαίο.

«Ανησυχώ με τον τρόπο που κοινοποιήθηκε αυτή η μελέτη στον δημοφιλές Τύπο, το CNN, έχει πραγματικά κοινοποιηθεί ως οριστικό συμπέρασμα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ξέρετε ότι δεν μπορούν να υποστηρίξουν τη διακοπή και δεν είναι καλύτερο από το εικονικό φάρμακο, αλλά το ίδιο. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι θεραπείες «βασισμένες σε στοιχεία» που έχουν εγκριθεί από τον FDA και άλλους ρυθμιστικούς φορείς, όπως η θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης Varenicline, δεν ήταν επίσης πολύ αποτελεσματικές και αυτό σας κάνει πραγματικά να αναρωτιέστε τι συνέβαινε σε αυτήν τη μελέτη.

«Έτσι, αν αυτοί οι συμμετέχοντες προσπαθούσαν να σταματήσουν το κάπνισμα, χρησιμοποίησαν υποκατάστατο νικοτίνης, κάτι που προτείνουμε σε όλο τον κόσμο, και ακόμα δεν μπορούσαν να καπνίσουν. Τα περισσότερα νομίζω ότι ήταν πάνω από 80%. Δεν μιλάμε για αυτό στην κάλυψη, στο CNN, και νομίζω ότι αυτό είναι ένα πραγματικά μεγάλο πρόβλημα γιατί αν είσαι καπνιστής και διαβάζεις αυτή τη μελέτη, μπορεί να έχεις λιγότερο τάση να δοκιμάσεις ηλεκτρονικά τσιγάρα και ξέρουμε όπως φαίνεται από την ανασκόπηση του Cochrane, μεταξύ άλλων δεδομένων, ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν σταματήσει ή μείωσαν το κάπνισμα λόγω των ηλεκτρονικών τσιγάρων, και αυτό είναι ένα πραγματικά σημαντικό μήνυμα που χάνεται στην κάλυψη αυτού του άρθρου».

Πηγή: elepheriepilogi.net

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top