Κόσμος

Κοινοτική αναθεώρηση του Ε.Φ.Κ. σχεδιάζει η Κεντρική Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η πρόταση για την αναθεωρημένη οδηγία για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καπνού θα δημοσιοποιηθεί στις αρχές του τέταρτου τριμήνου του 2022 κατά τη διάρκεια μιας συνόδου ψηφιακής διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαΐου, με τη συμμετοχή αξιωματούχων της Επιτροπής και άλλων ενδιαφερομένων, όπως λιανοπωλητές, συλλόγους, εκπρόσωποι επιστημονικών και ιατρικών συλλόγων καθώς και εκπρόσωποι της καπνοβιομηχανίας.

Η Επιτροπή τόνισε ότι η φορολογία του καπνού είναι ξεπερασμένη, καθώς δεν έχει αναθεωρηθεί από το 2010 και δεν αποτυπώνει τις εξελίξεις στην αγορά καπνού ή τους ρυθμούς πληθωρισμού της τελευταίας δεκαετίας.

Σύμφωνα με πηγές, η αναθεωρημένη οδηγία θα αντιμετωπίσει τρία βασικά ζητήματα: αυξήσεις φόρων σε όλα τα παραδοσιακά προϊόντα καπνού, εναρμόνιση νέων προϊόντων καπνού όπως ηλεκτρονικά τσιγάρα, θερμαινόμενα προϊόντα καπνού και θήκες νικοτίνης και αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου και παραγωγής προϊόντων καπνού.

Η Επιτροπή αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της εκτεταμένης δημόσιας διαβούλευσης, συμπεριλαμβανομένων τεμαχίων 7300 στοιχείων από τα 27 μέλη της ΕΕ καθώς και από άλλες τρίτες χώρες, όπου κυβερνήσεις, οργανισμοί και πολίτες τόνισαν την ανάγκη να εναρμονιστούν τα νέα προϊόντα, αλλά να μην φορολογηθούν ταυτόχρονα στο επίπεδο όπως τα παραδοσιακά τσιγάρα. Στην παραπομπή της, η Επιτροπή ανέφερε ότι ελήφθησαν υπόψη όλοι οι προαναφερθέντες παράγοντες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της διαβούλευσης έδειξαν σημαντικό βαθμό συναίνεσης μεταξύ όλων των κατηγοριών ενδιαφερομένων σχετικά με την ανάγκη να συμπεριληφθούν νέα προϊόντα καπνού που εμφανίστηκαν πρόσφατα στην αγορά ως μέρος του εναρμονισμένου πλαισίου ειδικών φόρων κατανάλωσης της ΕΕ, να αναπτυχθούν τυποποιημένοι ορισμοί και να αφαιρεθούν εμπόδια στην ενιαία αγορά.

Η επικρατούσα άποψη μεταξύ όλων των κατηγοριών ενδιαφερομένων ήταν ότι ένα ελάχιστο φορολογικό επίπεδο της ΕΕ για τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού θα έπρεπε να καθοριστεί σε επίπεδο χαμηλότερο από τον λεπτοκομμένο καπνό και ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα έπρεπε να φορολογούνται στα χαμηλότερα προτεινόμενα επίπεδα (0,10 ευρώ ανά ml) ή σύμφωνα με τους ίδιους τους καταναλωτές σε μηδενικό ελάχιστο συντελεστή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση των ενδιαφερομένων της 18ης Μαΐου σχολίασαν τα τεθέντα ζητήματα που τέθηκαν με τον ίδιο τρόπο όπως έγινε κατά τη διάρκεια δημόσιας διαβούλευσης το 2020. Συγκεκριμένα, οι ΜΚΟ υποστήριξαν την ανάγκη φορολογίας όλων των προϊόντων με παρόμοιο τρόπο, αλλά η βιομηχανία και εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού κόσμου διαφώνησαν και αντ’ αυτού υποστήριξαν κινήσεις φορολογίας με βάση το προφίλ κινδύνου τους.

Αν και η Επιτροπή δεν αναφέρθηκε σε καμία λεπτομέρεια κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης, ανέφερε ότι αυτή η οδηγία είναι ζήτημα δημόσιας υγείας και εσωτερικής αγοράς. Ως εκ τούτου, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι η πρόταση θα περιλαμβάνει μια σημαντική «ανοδική σύγκλιση» όλων των προϊόντων καπνού, όπως περιγράφεται στο σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου της ΕΕ, το οποίο είναι επίσης ο κύριος μοχλός για την οδηγία.

Μένει να δούμε πώς θα αντιδράσει καθένα από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πρόταση στο τρέχον οικονομικό και δημοσιονομικό περιβάλλον και επίσης εάν θα λάβει υπόψη τα αποτελέσματα της διαβούλευσης με τους ευρωπαίους κατοίκους.

Πηγή: elepheriepilogi.wordpress.com

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top