Κόσμος

Αντισυνταγματική κήρυξε ανώτατο δικαστήριο την απαγόρευση καπνού κατά την πανδημία στην Νότιο Αφρική

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ – Η απαγόρευση του καπνού κατά τη διάρκεια του lockdown κρίθηκε άκυρη

Το Ανώτατο Εφετείο (SCA) έκρινε ότι ο κανονισμός που απαγόρευε την πώληση προϊόντων καπνού κατά τη διάρκεια του lockdown για τον COVID-19 ήταν άκυρος, αναφέρει η Times Live.

Ο υπουργός Συνεταιριστικής Διακυβέρνησης και Παραδοσιακών Υποθέσεων Nkosazana Dlamini-Zuma είχε προσφύγει σε απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου από τον Δεκέμβριο του 2020, την οποία το Εφετείο έχει πλέον απορρίψει. Το Εφετείο δέχθηκε επίσης μια αντίθετη έφεση που έγινε από αγρότες, καπνοβιομήχανους, εμπόρους λιανικής και καταναλωτές και αποφάσισε ότι ο υπουργός και ο πρόεδρος πληρώνουν τα έξοδά τους στο ανώτατο δικαστήριο, αναφέρει η Times Live.

Ο Dlamini-Zuma είχε απαγορεύσει την πώληση προϊόντων καπνού και ηλεκτρονικών τσιγάρων τον Μάρτιο του 2020 κατά τη διάρκεια της πρώτης επιδημίας COVID-19 για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού. Διάφορες καπνοβιομηχανίες και καταναλωτές είχαν προσφύγει στα δικαστήρια ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματική και άκυρη η απαγόρευση πωλήσεων. Η απαγόρευση άρθηκε από τον υπουργό χωρίς δικαστική απόφαση τον Αύγουστο του 2020, ωστόσο, το δικαστήριο κήρυξε τον κανονισμό του Dlamini-Zuma ασυμβίβαστο με το σύνταγμα και άκυρο τον Δεκέμβριο του 2020, σύμφωνα με την Times Live.

Η τελευταία απόφαση του Εφετείου αναφέρει ότι ο υπουργός θα έπρεπε να είχε αποδείξει ότι η απαγόρευση του καπνίσματος κατά τη διάρκεια του lockdown θα είχε αντιστρέψει ή θα μείωνε τον κίνδυνο προσβολής από μια σοβαρή μορφή COVID-19 και ότι αυτό δεν συνέβαινε.

Όσον αφορά τα νομικά έξοδα που επιβαρύνουν τις καπνοβιομηχανίες, τους αγρότες και τους καταναλωτές, η SCA είπε ότι εφαρμόζεται η αρχή Bio-watch. Η αρχή δηλώνει ότι «σε συνταγματικές διαφορές μεταξύ ενός ιδιώτη και του κράτους, ο γενικός κανόνας είναι ότι ο ιδιωτικός διάδικος πρέπει να πληρώνει τα έξοδά του από το κράτος και εάν αποτύχει, κάθε διάδικος πρέπει να πληρώσει τα δικά του έξοδα»

Πηγή: elepheriepilogi.wordpress.com

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top