Έρευνα-Σοκ: Η πλειοψηφία των Βρετανών διαφωνεί με την απλή τυποποίηση που νομοθετείται στα τσιγάρα

Έρευνα-Σοκ: Η πλειοψηφία των Βρετανών διαφωνεί με την απλή τυποποίηση που νομοθετείται στα τσιγάρα

ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Παρασκευή, 18 Μάιος 2018 12:13

Σύμφωνα με την έρευνα που σύνταξε η Japan Tobacco International (JTI) για την συμπλήρωση ενός έτους από την εφαρμογή της η πλειοψηφία των Βρετανών δήλωσε ότι είναι αντίθετη με την απλή τυποποίηση των προϊόντων καπνού η οποία ισχύει στην χώρα τους εκφράζοντας ανησυχίες για την εισαγωγή μιας αποτυχημένης πολιτικής από την Ωκεανία.

Η δειγματοληπτική έρευνα συμπέρανε ότι το 65% των Άγγλων θεωρούν ότι η απλή τυποποίηση των συσκευασιών των πακέτων των τσιγάρων δεν θα επιτύχει τους στόχους της με το ίδιο ποσοστό (65%) να πιστεύει ότι αποτελεί κακή κυβερνητική διαχείριση κρατικών πόρων. Επίσης το 58% αποφάνθηκε ότι η απλή τυποποίηση αποτελεί κίνδυνο για την διάδοση λαθραίων προϊόντων ενώ το 68% τάχθηκε ότι ο σχετικός νόμος δεν ψηφίστηκε με διάφανες και δημοκρατικές διαδικασίες.

Ο νόμος στην Αγγλία που προβλέπει τα απλά πακέτα στα προϊόντα καπνού ψηφίστηκε από την υπουργό υγείας Τζέιν Έλισον υπό την διαφωνία του τότε πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στις 20 Μαΐου 2016 και τέθηκε σε εφαρμογή άμεσα με χρονικό περιθώριο ενός έτους να εκποιήσουν με αυτά τα καταστήματα τα ήδη υπάρχοντα. Μέχρι ενδεικτικά την έναρξη του επόμενου σχολικού και ακαδημαϊκού έτους της Μεγάλης Βρετανίας όλες οι συσκευασίες τσιγάρων ήταν απλές και ομοιόμορφες μεταξύ τους. Σύμφωνα με άλλη έρευνα το ποσοστό των ατόμων που καπνίζουν έχει αυξηθεί από τότε κατά μιάμιση μονάδα παρόμοια με την Αυστραλία και με την Γαλλία οι οποίες επίσης εφαρμόζουν την ίδια απαίτηση.

Ο Τζόναθαν Ντιούς από τις επικοινωνίες της JTI από το αρχηγείο της στην Γενεύη δήλωσε σχετικά με την έρευνα ότι «Η απλή τυποποίηση αποτυγχάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο όπως και στην Αυστραλία και την Γαλλία όπως και το προειδοποιήσαμε. Αντί της αναμονής των αποτελεσμάτων από την Αυστραλία όπως την είχε υποσχεθεί ο υπουργός υγείας Τζέρεμι Χαντ η κυβέρνηση προώθησε μια πολιτική χωρίς την αναμονή ενδείξεων ή την έρευνα των σχετικών επιπτώσεων. Τα απλά πακέτα δεν έπρεπε να εμφανιστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι άλλες κυβερνήσεις θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά πριν από την εισαγωγή του αποτυχημένου αυτού πειράματος».

 

 

Πηγή : https://elepheriepilogi.wordpress.com

Read 748 times
Login to post comments

Εγγραφή Μελών

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…