Πρόστιμα 18,8 εκατ. σε εταιρείες καλλυντικών επέβαλε η Επ. Ανταγωνισμού

Πρόστιμα 18,8 εκατ. σε εταιρείες καλλυντικών επέβαλε η Επ. Ανταγωνισμού

ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ Δευτέρα, 09 Οκτώβριος 2017 13:22

Πρόστιμα συνολικού ύψους 18,83 εκατ. ευρώ επέβαλε συνολικά η Επιτροπή Ανταγωνισμού (Ε.Α.) σε έξι χονδρεμπορικές επιχειρήσεις καλλυντικών, αλλά και στον γνωστό όμιλο Νotos Com Συμμετοχές, o οποίος ήταν αυτός που είχε καταγγείλει στην ανεξάρτητη αρχή τη δράση του καρτέλ. Μάλιστα, η Notos Com Συμμετοχές τιμωρήθηκε με το δεύτερο μεγαλύτερο πρόστιμο μεταξύ των έξι εταιρειών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο αποδεικτικό υλικό που είχε προσκομίσει η εταιρεία για τη δράση του καρτέλ υπήρχαν ενοχοποιητικά στοιχεία και για την ίδια. Ωστόσο, δεν έκανε χρήση του προγράμματος επιείκειας (προσκόμιση στοιχείων με αντάλλαγμα ακόμη και την πλήρη απαλλαγή από το πρόστιμο), αν και θα μπορούσε.

Στη σχετική ανακοίνωση της Ε.Α. δεν αναφέρονται –σε αντίθεση τη συνήθη πρακτική– ο χρόνος και η διάρκεια της παράβασης, κάτι που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς και νομικούς κύκλους μπορεί να σημαίνει ότι τελικά αυτή έχει παραγραφεί ή βρίσκεται κοντά σε αυτό το όριο. Αξίζει, άλλωστε, να σημειωθεί ότι η απόφαση για την επιβολή των προστίμων δεν ήταν ομόφωνη, αλλά ελήφθη κατά πλειοψηφία. Οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, σύμφωνα με την απόφαση, συμμετείχαν σε απαγορευμένη οριζόντια σύμπραξη –κοινώς «καρτέλ»– για τον καθορισμό εκπτώσεων, με αποτέλεσμα τον έμμεσο καθορισμό εύρους τιμών λιανικής. Αναλυτικά τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν είναι τα ακόλουθα: α) Στην Estee Lauder Hellas Α.Ε. 5.388.425, 35 ευρώ, β) στη «Γρ. Σαράντης ΑΒΕΕ» 1.939.849, 41 ευρώ, γ) στη L’Oreal Produits De Luxe Hellas Α.Ε. 2.624.145, 30 ευρώ, δ) στην Parfums Christian Dior Hellas ΑΕΒΕ 1.793.374, 98 ευρώ, ε) στη «Γερολυμάτος Cosmetics A.E.» 2.999.878,70 ευρώ και στ) στη Notos Com Συμμετοχές 4.093.260,42 ευρώ
Τέλος, η Ε.Α. υποχρεώνει τις παραπάνω εταιρείες να παύσουν τη διαπιστωθείσα παράβαση και να παραλείπουν αυτή στο μέλλον με απειλή για κάθε μία από αυτές χρηματικής ποινής ποσού 10.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης συμμόρφωσης, από την επομένη της κοινοποίησης της απόφασης και εφεξής.

Σε ανακοίνωσή της η «Γρ. Σαράντης» αναφέρει ότι θα προσβάλει την απόφαση στο Διοικητικό Εφετείο και υποστηρίζει ότι ουδέποτε υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των εταιρειών, καθώς και ότι το δικαίωμα της Ε.Α. να επιβάλει πρόστιμο έχει υποπέσει στη νόμιμη παραγραφή.

 

http://www.kathimerini.gr

Read 944 times
Login to post comments

Μικρή Λιανική

  • Λαθρεμπόριο
  • Καπνοβιομηχανίες
  • Ηλεκτρονικό Τσιγάρο
Post by Διαχειριστής
- Απρ 24, 2018
Στον τρόπο με τον οποίον «έτρεξε» η επιχείρηση της Αστυνομίας για ...
Post by Διαχειριστής
- Σεπ 17, 2018
Οι συνοπτικές πωλήσεις (από τις αγορές με παραγγελίες) των τεχνολογικών ράβδων καπνού των HEETS για την συσκευή του ...
Post by Διαχειριστής
- Σεπ 10, 2018
Τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της 20ης Διεθνούς Έκθεσης Επενδύσεων Το διασυνοριακό ηλεκτρονικό ...

Εγγραφή Μελών

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…