Κομοτηνή: Σύγχυση στους καφεπώλες για κάπνισμα και τραπεζοκαθίσματα

Κομοτηνή: Σύγχυση στους καφεπώλες για κάπνισμα και τραπεζοκαθίσματα

ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ Δευτέρα, 26 Φεβρουάριος 2018 09:43

Κάπνισμα και τραπεζοκαθίσματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στην σύσκεψη που συγκάλεσαν εκτάκτως χθες βράδυ, Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, τα μέλη του Σωματείου Καφεπωλών Κομοτηνής, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.

ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Η υποχρέωση για να μην καπνίζουν οι πελάτες εντός των καταστημάτων υπάρχει εκ του νόμου, ωστόσο επί του πρακτέου δεν εφαρμόζεται, μιας που σχεδόν κανένα κατάστημα δεν αντέχει να το "κόψει" αν δεν το "κόψουν" όλα μαζί, καθώς αλλιώς η πελατεία θα φεύγει από το μαγαζί 'μη καπνιστών' προς το μαγαζί 'καπνιστών' δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό. Γι' αυτό ως λύση φαντάζει το ή όλοι μαζί ή κανείς. Όμως η σύμφωνη γνώμη όλων είναι δύσκολο να επιτευχθεί, μιας που κάποιοι επαγγελματίες τίθενται υπέρ του καπνίσματος και κάποιοι κατά, ανάλογα με την πελατεία του καταστήματος, όπως και είναι λογικό

"Για ποιο λόγο ανακινήθηκε τώρα η συζήτηση για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου",  δήλωσε στη συνεδρίαση ο επιχειρηματίας Γιάννης Κιλτσίκης, μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΡ και του σωματείου καφεπωλών, θέτοντας τον εαυτό του κατά της εφαρμογής. "Πιστεύω ότι δεν είμαστε στην κατάλληλη φάση εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, την ώρα που το 75% του τζίρου μας πάει σε φόρους", είπε και ενίσχυσε το επιχείρημά του ως εξής: "Η ζημία στα καφενεία και τα καφέ θα είναι πολύ μεγάλη - μπορεί να χάσουν έως και το 80% της πελατείας τους. Στην εστίαση ίσως οι αναλογίες να είναι διαφορετικές, αλλά στον καφέ η κατάσταση είναι αυτή".

Ο κος Κιλτσίκης έφερε κι ένα ηχηρό παράδειγμα στην επιφάνεια, λέγοντας ότι "για μένα, κακώς ανακινείται το θέμα τώρα. Ακόμα και στο Ευρωκοινοβούλιο υπάρχει αίθουσα καπνιστών ενώ στην Αυστρία επιτρέπεται εδώ και ένα χρόνο το κάπνισμα", ενώ ανέδειξε πως ο καθένας φέρει ευθύνη για τις επιλογές του, όπως και ο ίδιος που έχει πληρώσει κανονικά όποιο πρόστιμο έχει δεχθεί χωρίς να θέτει εαυτόν υπεράνω νόμου. Μαζί με τον κο Κιλτσίκη τάχθηκαν πλήθος επιχειρηματιών. 

Αντίθετος με τον προλαλήσαντα και υπέρ της εφαρμογής του μέτρου, παρουσιάστηκε ο πρόεδρος του σωματείου Καφεπωλών και επιχειρηματίας Γιάννης Μαυρίδης. Ο κος Μαυρίδης είναι υπέρ γιατί θέλει να προλάβει μελλοντικές απρόοπτες εξελίξεις: "Ο νόμος ισχύει από το 2010 και είναι ελλιπής. Το ζήτημα είναι ή να δεσμευτούν όλοι ότι θα τον εφαρμόσουν ή δεν θα τον εφαρμόσει κανένας. Γιατί αν δεν τον εφαρμόσουν όλοι, τότε θα υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός", είπε, και ζήτησε καθολική συμμετοχή ώστε εντέλει να μην υπάρχει διαρροή πελατείας από το ένα μαγαζί στο άλλο: "Η πρόταση είναι να απαγορευτεί το κάπνισμα στα μαγαζιά, αλλά αυτό να το κάνουν όλοι. Ή όλοι ή κανένας". Και αυτή η άποψη συγκέντρωσε αρκετούς υποστηρικτές. Θέση πήρε και ο αντιπρόεδρος κος Τζενετίδης, αναδεικνύοντας και την συνεργασία με το σωματείο Ζυθεστιατόρων,

την οποία και μας επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του και πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης, καθώς οι εστιάτορες έκαναν συνάντηση αντίστοιχου περιεχομένου πριν δεκαπέντε ημέρες. 
Ηχηρό ήταν το επιχείρημα του επιχειρηματία κου Γάτσιου. "Ο νόμος υπάρχει. Εμείς ή τον εφαρμόζουμε ή δεχόμαστε το τίμημα. Ο ρόλος του σωματείου δεν είναι να επιβάλλει τον νόμο", είπε αναδεικνύοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι έγκειται στον κάθε επιχειρηματία για το αν θα πειθαρχεί ή όχι στο νόμο, δεχόμενος φυσικά και τις συνέπειες. 

Αξίζει να σημειωθεί πως στην συνεδρίαση δεν ήταν παρόντα πάνω από 40 μέλη του σωματείου, επομένως μία ευρεία συνεννόηση που έχει επιτευχθεί σε άλλες πόλεις όπως η Δράμα ή τα Τρίκαλα, φαντάζει πολύ δύσκολη μέχρι στιγμής για την πόλη της Κομοτηνής, αν κι ο κος Τζενετίδης έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου ότι "θα βρούμε το πρόβλημα μπροστά μας σε 2-3 χρόνια".

ΑΛΑΛΟΥΜ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ

Λίγες εβδομάδες μετά το "ξήλωμα" καφετεριών στην Κομοτηνή μέσα σε μία νύχτα, οι καφεπώλες βλέπουν τα τετραγωνικά να μειώνονται, το ίδιο και τον τζίρο. Με εισαγγελική παρέμβαση, όλες οι σταθερές κατασκευές -που ήταν τοποθετημένες σε δημόσιο χώρο- έχουν αφαιρεθεί από πεζόδρομους και πλατείες. Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ροδόπης κα Μελισσάρη έδωσε άλλωστε σαφή εντολή, ενώ είχε τότε συνάντηση με τον δήμαρχο Κομοτηνής, την τροχαία, την αστυνομική διεύθυνση, την πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ σχετικά με τους χώρους που χρειάζονται τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης, ορίζοντας ως όριο τα 3μιση μέτρα. 

Εκτός όμως από τις σταθερές κατασκευές που αφαιρούνται και από τον δήμο (πχ παρτέρια, κολώνες οδοφωτισμού κλπ), σύγχυση επικρατεί και με τις άδειες χρήσης εξωτερικού χώρου, καθαυτές. Πιο συγκεκριμένα, καταστηματάρχες κατηγορούν την δήμαρχο ότι συμπεριφέρεται ευνοϊκά προς συγκεκριμένα καταστήματα, ενώ δεν χορηγεί άδειες σε άλλα, παρότι δεν έχουν πρόστιμα. Από πλευράς του ο κος Πετρίδης φαίνεται απλώς να εφαρμόζει τα επιβληθέντα, έχοντας τις σχετικές εισαγγελικές παραγγελίες. Την ίδια ώρα όμως καταστηματάρχες που φαίνεται πως για λίγες ημέρες δεν πρόλαβαν να πάρουν άδεια χρήσης δημοσίου χώρου (ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων εντός ορίου) "φωνάζουν" ότι ο τζίρος τους μειώνεται καθημερινά. Φυσικά, το κατά πόσο αυτές οι καταγγελίες ευσταθούν ή είναι στο κενό, αναμένεται να αποδειχθεί από βδομάδας, όταν και οι καφεπώλες ετοιμάζουν επίσκεψη στο δημαρχείο, παρόντος και των φερόμενων ως "αδικημένων" καταστηματαρχών.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΡΑΒΑΝΗ ΠΕΡΙ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗΣ

Στην σύσκεψη βρέθηκε και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης, για να δηλώσει πως "από την πρώτη στιγμή που μάθαμε για το πρόβλημά σας (σ.σ. ξήλωμα καφετεριών) επεμβήκαμε ως Επιμελητήριο, στήριξη που δε νομίζω να υπήρχε στο παρελθόν". Σε άλλο σημείο τόνισε πως "αν πράγματι δεν δίνονται άδειες από τον δήμο δίχως αιτιολογία, τότε το ζήτημα είναι σοβαρό", ασκώντας με αυτό τον τρόπο και τη ...δημοτική του κριτική, αν και υπογραμμίζουμε πως οι κατηγορίες δύνανται να ευσταθούν ή όχι. 
Ο κος Γραβάνης ανέδειξε τις προσπάθειες του ΕΒΕΡ: "Ως επιμελητήριο, για να σας στηρίξουμε, θα κάνω μια μελέτη που θα χρηματοδοτηθεί από εμάς, για να την καταθέσουμε στον δήμο, αναφορικά με τη νέα κανονιστική.

Ο δήμαρχος μας έχει πει ότι είναι ανοιχτό να δεχθεί αυτή την πρόταση, η οποία θα γίνει βάσει των δικών σας αναγκών, μετά από τις δικιές σας προτάσεις. Νομίζω ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος και θα είναι τελικά προς όφελός σας". Τόνισε επίσης πως θα ασκηθεί πίεση προς τη δημαρχεία, ώστε η νέα κανονιστική να μην πάει για τον Απρίλιο, αλλά για όσο το δυνατό νωρίτερα, αν και η γραφειοκρατία και οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν καθιστούν ένα πιο μικρό χρονικό πλαίσιο σχεδόν απίθανο.

 

https://www.xronos.gr

Read 740 times
Login to post comments

Μικρή Λιανική

  • Λαθρεμπόριο
  • Καπνοβιομηχανίες
  • Ηλεκτρονικό Τσιγάρο
Post by Διαχειριστής
- Μαρ 07, 2019
Στη σύλληψη τριών ατόμων, δύο αλλοδαπών ηλικίας 20 και 23 ετών, αντίστοιχα και ενός ημεδαπού ...
Post by Διαχειριστής
- Μαρ 08, 2019
Την τιμητική διάκριση «Κορυφαίος Εργοδότης στην Ελλάδα και την Ευρώπη 2018» απέσπασε η ΒΑΤ Hellas (British American ...
Post by Διαχειριστής
- Μαρ 05, 2019
Αποφάσισε ότι δεν συντρέχουν λόγοι αποφυγής της διαβούλευσης και έτσι ανήρτησε με σημερινή ημερομηνία τα κείμενα των ...

Εγγραφή Μελών

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…