Τα Τσιγάρα, Τα Ποτά Και Οι Βουλευτές Μας

Τα Τσιγάρα, Τα Ποτά Και Οι Βουλευτές Μας

ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ Δευτέρα, 12 Μάρτιος 2018 09:18

Κάποτε, μετά από πολλά χρόνια, όταν θα έχουμε (ελπίζω) προοδεύσει και θα είμαστε στο επίπεδο ενός ευρωπαϊκού κράτους όπως η Αυστρία ή η Σουηδία, τα παιδιά ίσως μυούνται σε μια αντικαπνιστική νοοτροπία μέσω καμπάνιας που θα χρησιμοποιεί τις φωτογραφίες του Παύλου Πολάκη να καπνίζει μέσα σε συνέντευξη Tύπου ή στο καφενείο της Βουλής.

Η λεζάντα από κάτω θα γράφει: Αυτός ο τύπος φλόμωνε τους γύρω του. Και ήταν και υφυπουργός Υγείας (!).. Προσπάθησε να μη γίνεις σαν κι αυτόν.

Σε μια βελτιωμένη κοινωνία του μέλλοντος, ίσως μια δασκάλα μιλά για τον ηρωισμό και το θάρρος μέσα σε μια τάξη, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου: ο ηρωικός αυτός δήμαρχος παιδιά μου, τόλμησε να ποστάρει σ’ ένα κοινωνικό δίκτυο των αρχών του 21ου αιώνα, το facebook, ότι νιώθει μαλάκας που προσπαθεί να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο. Κι αυτό γιατί ο τότε Υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, άναψε τσιγάρο σε εκδήλωση παραβιάζοντας το συγκεκριμένο νόμο. Και λέω ηρωικός, γιατί εκείνη την εποχή ήθελε κότσια να είσαι δήμαρχος και να καταφερθείς εναντίον των καπνιστών που καπνίζουν όπου να ‘ναι. Eχανες ψήφους. Για να μη πω πόσα κότσια χρειαζόσουν για να εφαρμόσεις τον αντικαπνιστικό νόμο, αν ήσουν ιδιοκτήτης καφετέριας ή εστιατορίου.

Σε εκείνο το μακρινό μέλλον, ίσως ένας καθηγητής Νομικής να δείξει στους φοιτητές του την παρακάτω φωτογραφία, προσπαθώντας να τους εξηγήσει τι εστί παραβίαση του νόμου: Αν καπνίζετε κάτω από πινακίδα που το απαγορεύει, όπως έκανε ο Δημήτρης Βέττας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας, έναν Μάρτιο του 2018.

Με την ίδια φιλοσοφία, τα πακέτα τσιγάρων του μέλλοντος, για να σε αποτρέψουν από το να καπνίζεις, ίσως θα έχουν βάλει πάνω τους φωτογραφίες Υπουργών να καπνίζουν σε κλειστούς χώρους. Οπως ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος άναψε τσιγάρο σε ομιλία του στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης το 2016. Φαντάσου τον πάνω σε πακέτο. Δεν είναι πιο αποκρουστική αυτή η εικόνα από ένα κατεστραμμένο πνευμόνι; Δεν σε κάνει να σκέφτεσαι ότι θα ήταν καλή ιδέα να το κόψεις το ρημάδι;

Ή ακόμα, μπορεί τα μελλοντικά πακέτα τσιγάρων να φέρουν πάνω τους την παρακάτω φωτογραφία, από το σαλόνι της Βουλής, το οποίο οι βουλευτές έχουν κάνει τεκέ, όπως και το καφενείο της. Στη λεζάντα θα γράφει: Έτσι είναι οι πνεύμονές σου όταν καπνίζεις.

Και βέβαια, κάποιος χρονικογράφος του μέλλοντος ίσως διηγηθεί την ιστορία του Νίκου Ξυδάκη: Μέσα Απριλίου του 2015. Ο τότε αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης βρίσκεται στα εγκαίνια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Αφού πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου και η ξενάγηση των δημοσιογράφων στο κτίριο, οι παρευρισκόμενοι χαλάρωσαν σε μια αίθουσα απολαμβάνοντας το πλούσιο κέτερινγκ. Εκεί βρισκόταν και ο υπουργός, και απολάμβανε μεταξύ φίλων και συνεργατών τα ποτά και τα εδέσματα, με θέα την Ακρόπολη. Ώσπου, παρασυρμένος από το χαλαρό πνεύμα και την ευφορία, έβαλε στο στόμα ένα πούρο και το άναψε. Δεν είδε τις πινακίδες απαγόρευσης του καπνίσματος;… Θεώρησε ότι τις έβαλαν εκεί διακοσμητικές;… Ποιος ξέρει. Το θέμα είναι πάντως, ότι μόλις το πούρο του άναψε, άρχισαν να βαράει ο συναγερμός για πυρκαγιά.

ΥΓ. Η συλλογή φωτογραφιών και ιστοριών συνεχίζεται. Οι βουλευτές και οι υπουργοί μας να είναι καλά, που καπνίζουν όπου βρουν.

 

http://www.protagon.gr

Read 553 times
Login to post comments

Μικρή Λιανική

  • Λαθρεμπόριο
  • Καπνοβιομηχανίες
  • Ηλεκτρονικό Τσιγάρο
Post by Μυρτώ Δημητριάδη
- Οκτ 18, 2018
Στη σύλληψη ενός 41χρονου αλλοδαπού προέβησαν, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού ...
Post by Διαχειριστής
- Δεκ 08, 2018
Πριν λίγες ώρες ανακοινώθηκε και επίσημα η φημολογούμενη εδώ και ημέρες συμφωνία μεταξύ της εταιρείας  ...
Post by Διαχειριστής
- Οκτ 26, 2018
Τους φόβους τους ότι θα επιστρέψουν στο τσιγάρο, αν ισχύουν οι πληροφορίες για τα νέα δεδομένα που φέρνει στη ...

Εγγραφή Μελών

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…