Ομοιόμορφες συσκευασίες τσιγάρων προτείνει η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής

Ομοιόμορφες συσκευασίες τσιγάρων προτείνει η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής

ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ Δευτέρα, 07 Μάιος 2018 09:35

Μετά την Σρι Λάνκα που πρόσφατα υιοθέτησε το σχετικό παράδειγμα των άλλων έντεκα χωρών ακολουθεί εδώ και λίγες ημέρες η Νότια Αφρική, η ιδιαίτερη πατρίδα των Rothmans όπου επινοήθηκε το φίλτρο του τσιγάρου, όπου η κυβέρνηση προτείνει νομοθεσία για ομοιόμορφες συσκευασίες στα πακέτα των τσιγάρων αναγορεύοντας έτσι το δικαίωμα στην επωνυμία των προϊόντων και την εκτύπωση των διακριτικών τους χαρακτηριστικών στις συσκευασίες τους καθώς και την ίδια πνευματική ιδιοκτησία την οποία επιχειρεί με το προτεινόμενο νομοσχέδιο να καταλάβει και να αχρηστεύσει.

BlankMap-World6

Η κίνηση ακολουθεί για δύο μήνες την ολοκλήρωση των διεργασιών του 17-ου Συνεδρίου «Τσιγάρο ή Υγεία» που πραγματοποιήθηκε στις 7 με 9 Μαρτίου 2018 στην ίδια χώρα ενώ υπενθυμίζεται ότι η Αγγλία, η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία, η Νορβηγία, η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς, η Γαλλική Γουιάνα, η Σρι Λάνκα και η Μπουρκίνα Φάσο ακολούθησαν σαν χώρες που απαιτούν όλες με νόμο την απλή τυποποίηση των καπνικών προϊόντων την Αυστραλία από το 2011.

Η Νότια Αφρική όπου το κάπνισμα επιτρέπεται στο ένα τέταρτο έκαστου κέντρου και καταστήματος κοινωνικής εστίασης πρόκειται με την παραπάνω προϋπόθεση και αν ψηφιστεί ο νόμος που προτείνεται να το απαγορέψει. Το νομοσχέδιο βρίσκεται στην έναρξη και την αρχή τρίμηνης συμβουλευτικής περιόδου με αποδεκτούς τους σχολιασμούς και τις προτάσεις.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο επονομάζεται «Έλεγχος για τον καπνό και για τα ηλεκτρονικά συστήματα καταμερισμού της νικοτίνης» και πρόκειται να απαγορέψει την χρήση αμφοτέρων σε όλους τους κλειστούς χώρους ανεξαιρέτως όπως και σε άλλους χώρους όπου βρίσκονται παρόντες ανήλικοι μαζί με την χρήση των κερματοδεκτών για την πώληση τσιγάρων οι οποίοι βρίσκονται τοποθετημένοι στους χώρους καπνιστών σε κέντρα διασκέδασης.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου καπνών της χώρας Francois van der Merwe δήλωσε ότι «Το κάπνισμα δεν είναι παράνομο. Έχουμε στην χώρα περίπου 8 εκατομμύρια ενήλικες καπνιστές και καλούς ήδη κανονισμούς για την φιλοξενία τους μαζί με το υπόλοιπο κοινό και η ψήφιση του νομοσχεδίου δεν επείγει. Θα πρέπει η κυβέρνηση αντί αυτού να εστιάσει την προσοχή της στην άνοδο του λαθρεμπορίου το οποίο στερεί 5 δισεκατομμύρια Rand από την οικονομία κάθε χρόνο. Συμφωνούμε ότι το κάπνισμα είναι βλαβερό αλλά οι κανονισμοί πρέπει να λειτουργούν για την χώρα χωρίς να αντιγράφονται από την Ευρώπη».

Ερωτηθείς από το κοινό στο Γιοχάνεσμπουργκ αφήνοντας την χώρα μας να θριαμβεύσει σε μαθήματα δημοκρατίας επίσης σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «Βρισκόμουν στην Ελλάδα πρόσφατα και εκεί μπορείς να καπνίσεις παντού. Δεν νομίζω ότι έτσι αυτός ο νόμος θα αποσπάσει το κοινό. Εάν θέλεις να καπνίσεις θα βρεις τρόπο ενώ οι αντικαπνιστικοί νόμοι θα σε σταματήσουν».

 

https://elepheriepilogi.wordpress.com

Read 1071 times
Login to post comments

Μικρή Λιανική

  • Λαθρεμπόριο
  • Καπνοβιομηχανίες
  • Ηλεκτρονικό Τσιγάρο
Post by Διαχειριστής
- Ιαν 03, 2019
Ανένδοτο αγώνα κατά του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση, σε μια ...
Post by Διαχειριστής
- Φεβ 06, 2019
Είτε καπνίζει κάποιος, είτε όχι, είτε είναι μικρός σε ηλικία είτε μεγαλύτερος είναι μάλλον απίθανο να μην έχει πιάσει ...
Post by Διαχειριστής
- Δεκ 12, 2018
Προσφυγή στο ΣτΕ κατά των δύο ερμηνευτικών εγκυκλίων επί της νέας νομοθεσίας, με την οποία ουσιαστικά οι επιχειρήσεις ...

Εγγραφή Μελών

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…